A fost aprobată organizarea și funcționarea Muzeului Ororilor Comunismului în România

• publicat la: 5 decembrie 2020
A fost  aprobată organizarea și funcționarea Muzeului Ororilor Comunismului în România

Guvernul a aprobat vineri, 4 decembrie, o hotărâre în ce privește organizarea si funcționarea Muzeului Ororilor Comunismului din România, înființat prin Legea 157/2019.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, muzeul are ca obiectiv prezentarea realităţilor vieţii social-economice şi culturale din România în perioada 1945-1989, astfel încât publicul să fie informat corect cu privire la abuzurile, crimele, torturile asupra oponenţilor regimului comunist.

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, susţine că acest muzeu va ajuta generaţiile care au trăit în comunism să depăşească „trauma colectivă” generată de realităţile acelor vremuri.

Noua institutie este organizată si functioneaza ca institutie publica de cultura de importanta nationala, cu personalitate juridica, in subordinea Ministerului Culturii.

În perioada comunistă, în România au murit 800.000 de oameni şi peste 3.000.000 au suferit în cele 44 de penitenciare şi 72 de lagăre de muncă forţată ale regimului totalitar, se mai arată în comunicatul Ministerului Culturii

Muzeul are sediul temporar în spaţiile din Biblioteca Naţională a României, până la identificarea unui spaţiu adecvat obiectului de activitate al muzeului, dar nu mai mult de 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri.

Activitatea muzeului este finanţată din subvenţii acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii şi din venituri proprii provenite din activităţi specifice, donaţii şi sponsorizări.

Instituţia va avea un număr maxim de nouă posturi, iar salarizarea angajaţilor se face potrivit prevederilor legale aplicabile personalului contractual din unităţile bugetare de subordonare centrală.

Așteptăm o inițiativă din partea guvernului și pentru un memorial al ororilor hortyste împotriva românilor pentru  cunoașterea istoriei de către toți cetățenii din țară dar  și ca  un act de reparație pentru cei care au suferit traume generate de acea perioadă de ocupație. Singurul monument  ridicat în memoria celor care au îndurat atrocitățile hortyste a fost ridicat la Carei în data de 17 iunie 2018.

Lasati un comentariu