Declarație politică. Un deputat UDMR consideră amenzile de 15 martie un gest primitiv și cere respect reciproc fără să pomenească de situațiile de la Carei

Deputatul de Covasna, Miklos Zoltan a avut astăzi o intervenție de la tribuna Parlamentului României , cu titulul ,,Avem dreptul la folosirea fără represalii a simbolurilor noastre naționale ,,
Declarația sa politică este urmarea aplicării de amenzi de către Prefectura Covasna primarilor care au arborat steagul Ungariei pe arterele principale de pe domeniul public al unor localități în data de 15 martie. Pe stâlpii de pe arterele principale au fost arborate doar steagurile maghiare nu și ale României, țara în care trăim cu toții. Ce mesaj mai bun de unitate și bună înțelegere ar fi fost decât arborarea ambelor steaguri?
Deputatul Miklos încearcă să explice că de fapt steagurile nu ar fi ale Ungariei ci sunt simbolurile minorității maghiare și o modalitate de exprimare a identității iar amenzile aplicate sunt gesturi primitive.
În mod ciudat, în cabinetul premierului Ungariei apare același steag cu cele arborate de primarii din Sf Gheorghe și Odorheiul Secuiesc.
Uitând că distanța nu mai este un impediment în accederea la informații din diferite localități din țară, deputatul Miklos nu face altceva decât să ceară ceea ce Buletin de Carei solicită de ani de zile conducerii exclusiv UDMR a orașului și anume RESPECT RECIPROC pentru toți membrii unei comunități.
Și românii din Carei au vrut în data de 18 noiembrie 2017 să vadă steaguri românești în orașul lor alături de cele maghiare la dezvelirea grupului statuar Ady Endre-Otilia Marchiș, au vrut să audă și traducerea în limba română a intervențiilor parlamentarilor sătmăreni ai UDMR precum și a președintelui Kelemen Hunor dar au așteptat degeaba. Umilința a fost maximă pentru români din partea reprezentanților UDMR. Nu a existat nicio declarație politică ulterioară de la tribuna Parlamentului României din partea colegilor de la UDMR pentru a corecta greșeala mai mult sau mai puțin voită. Și noi românii avem dreptul la prezența steagului românesc la manifestările de pe domeniul public din România unde au existat doar cele maghiare. Suntem un popor care are simboluri naționale la fel ca oricare alt popor.
Deputatul de Covasna nu se poate abține și afirmă spre finalul intervenție că a observat ,,intensificarea vocilor naționaliste,, de parcă a fi nationalist ar fi o infracțiune. Deranjul cel mai mare îl reprezintă însă ,,intrarea în Parlament a unui partid profund nationalist,,.
Vă invităm la Carei domnule deputat Miklos ca să vedeți că o conducere exclusiv UDMR a orașului sfidează românii și le refuză unele drepturi pe care minoritarii maghiari le au în mod constant. Amintim doar lipsa oricărui simbol românesc din Sala Festivă a Primăriei Carei, lipsa însemnelor statului de pe plăcile cu înscrisurile Primăriei Carei, lipsa înscrisurilor bilingve la porțile unor cimitire, lipsa claselor cu predare în limba română la fiecare dintre specializările la care există și varianta în limba maghiară, ascunderea unor monumente simbol, interzicerea ridicării unui catarg cu drapel românesc pe domeniul public de asociații românești. Conducerea exclusiv UDMR a Careiului a refuzat invitația de participare la dezvelirea bustului lui Mihai Eminescu și refuză să participe la spectacolele și manifestările culturale dedicate Sărbătorii Naționale de la 1 Decembrie sau Zilei Culturii Naționale din 15 ianuarie. Despre ce respect reciproc vorbim?
Am susținut și vom susține mereu respectul reciproc, interzicerea discriminării de orice fel, drepturile egale pentru fiecare cetățean dar respect reciproc nu presupune ca noi să stăm cu capul plecat, umili și să nu semnalăm derapajele de la normalitate.
Și noi ne iubim țara și neamul și considerăm că avem dreptul de a ne exprima în consecință.
Găsiți mai jos intervenția integrală a deputatului Miklos, preluată de pe pagina Camerei Deputaților, declarație ce poate fi urmărită după minutul 47.
.
,,An de an, ziua de 15 martie oferă prefecturilor unor județe ocazia să-i amendeze pe acei primari ce împodobesc orașele cu drapele, cocarde și inimioare în culorile simbol ale comunității maghiare.
Asemănător cu anii precedent, primarii oraselor Sf Gheorge și Odorheiul Secuiesc au fost amendati cu 10 mii respective 5 mii pe motiv ca ar fi încălcat prevederile legii 75 privind arborarea drapelului national care specifică ca drapele altor state pot fi arborate doar împreună cu steagul national.
15 martie este ziua izbucnirii revoluției din 1848, un moment de cotitură a emancipării nationale si e considerată o sărbătoare a natiunii maghiare…culorile rosu alb verde îi reprezintă pe maghiari oriunde ar trăi…subliniez faptul că simbolurile folosite la evenimentele organizate nu repezintă steagul maghiar, fiind lipsite de continut statal,..cocardele, inimioarele si drapelel rosu alb verde reprezintă o modalitate de exprimare a identității etnice ce atestă apartenența comunității maghiare din România la națiunea maghiară așa cum e cazul culorilor rosu galben și albastru pentru comunitatea românească…nu putem vorbi de încălcarea legislației ci dimpotrivă e vorba de aplicarea corectă a conventiei pentru protectia minorităților la care România e parte si care prevede ca minoritățile nationale au dreptul să-si pătreze simbolurile esențiale ale existentei lor respectiv religia, limba, traditiile si patrimoniul lor cultural ..în interesul conventiei, comunitatea maghiară poate utiliza simbolurile sale nationale în deplinătatea drepturilor convenite de această conventie.
Ca argument în favoarea acestei afirmatii adaug faptul că România e singurul stat în care maghiarii care afișează simbolurile nationale sunt sanctionati …
Amenzile repetate aplicate discretionar sunt nejustificate si nu fac ALTCEVA decât să perturbe conviețuirea pașnică a membrilor celor 2 comunități.
Aplicarea amenzilor e un gest primitiv si destructiv care contravine conținutului mesajelor formulate cu ocazia acestei zile de președintele si premierul României.
Atitudinea agresivă a prefectilor în această materie a contribuit si la intensificarea vocilor naționaliste din ultimii ani culminate cu intrarea în Parlament a unui partid profund nationalist. Credem cu tărie că în secolul 21 convietuirea pașnică presupune printre altele si respectarea reciprocă a sărbătorilor naționale inclusiv prin utilizarea liberă si nerestrictionata a simbolurior nationale,,.
Mai jos găsiți înregistrarea ședinței din Parlamentul României.
http://www.cdep.ro/pls/steno/steno2015.video?sursa=1
Buletin de Carei
comentarii
Raspunsuri