Polițiștii sunt buni de plată. Plătesc din buzunarele lor pentru amenzile aplicate în pandemie

• publicat la: 25 iulie 2022
Polițiștii sunt buni de plată. Plătesc din buzunarele lor pentru amenzile aplicate în pandemie

Procesele pierdute în instanță de instituțiile subordonate MAI, pe amenzile aplicate în pandemie, sunt imputate agenților. Polițiștii s-au trezit acum că sunt obligați să plătească din propriile buzunare pentru amenzile aplicate în pandemie, pentru că instanțele stabilesc, pe bandă rulantă, că au fost ilegale. IPJ Bistrița Năsăud i-a imputat unei polițiste cheltuielile de judecată de la un proces verbal de contravenție anulat de tribunal.

”Pe fondul măsurilor legislative luate, atunci, în viteză, al campaniilor de presă agresive, al dispozițiilor prezidențiale televizate, repetate la 2-3 zile, al indicațiilor prețioase primite, vreme îndelungată, seară de seară, prin mass-media, de la mai-marii MAI, precum și al presiunii psihologice instituite de către șefii ierarhici asupra polițiștilor, o colegă mai puțin experimentată a aplicat o sancțiune contravențională administratorului unei terase care funcționa după ora 22.00. Instanța de judecată a anulat procesul-verbal și a obligat IPJ la plata a peste 1.000 lei cheltuieli de judecată. Comisia de cercetare administrativă a IPJ i-a imputat agentei de poliție suma respectivă, care reprezintă mai mult de jumătate din salariul ei de funcție pe o lună, fapt pentru care colega noastră s-a adresat sindicatului pentru asistență juridică (apărare)”, se arată într-un comunicat al SNPPC.

Sindicaliștii din MAI susțin că politicul trebuie să-și asume și să anuleze toate amenzile date în pandemie. Aceștia arată că, dacă se apucă CCR-ul să o ia la bani mărunți, toată legislația pe Covid este neconstituțională. ”În primul rând nu s-a respectat nimic din OG 2/2002, privind aplicarea sancțiunilor contravenționale, care spune că orice act normativ sancționatoriu devine aplicabil după cel puțin 15 zile de la emiterea lui, tocmai ca să existe o perioadă de conformare. Nu poți să dai azi o ordonanță că de mâine o societate comercială trebuie să aibă paravan de Plexiglas, de exemplu. Nu poți să dai la 10 noaptea o lege ca, de la 12 noaptea, să-l omori pe om că nu are nu știu ce”, a mai precizat Vasile Zelca, președintele SNPPC, pentru national.ro.

Lasati un comentariu