Comemorarea eroilor români căzuți în luptele de eliberarea Transilvaniei în Moftin și Terebești

• publicat la: 15 septembrie 2023
Comemorarea eroilor români căzuți în luptele de eliberarea Transilvaniei în Moftin și Terebești

În 14 septembrie 2023, în comunele Moftin și Terebești au continuat activitățile din Programul de comemorare eroi în județul Satu Mare, derulat sub coordonarea Instituției Prefectului județul Satu Mare.

Au avut loc ceremonii de comemorare la cinci (5) morminte de război, a 30 militari români (12 cunoscuți și 18 necunoscuți) căzuți în cel de al doilea război mondial și înhumați în Cimitirul ortodox din Sânmiclăuș (6 eroi), lângă Biserica Ortodoxă din Moftinu Mic (10 eroi), în curtea Bisericii Ortodoxe din Pișcari (un erou), în Cimitirul ortodox din Terebești ( 8 eroi) și în Cimitirul Ortodox din Gelu (5 eroi).

La evenimentele din u.a.t. – urile Moftin și Terebești au participat rezerviști militari din MAI, MApN și SRI, reprezentanți ai Centrului Militar Județean Satu Mare, Direcției Regionale de Informații Maramureș, Inspectoratului de Jandarmi Județean Satu Mare, Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Someș” al Județului Satu Mare, Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare, Penitenciarului Satu Mare, cadre didactice, elevi, localnici și oficiali din cele doua comune.

Memoria eroilor militari români a fost cinstită prin participarea doamnei Mariana Nicoleta Avorniciți – primarul comunei Terebești și a domnilor: Gheorghe David – primarul comunei Moftin, Florian Găzdac – consilier și coordonator al Programului din cadrul Instituției Prefectului Județului Satu Mare, lt. colonel Gheorghe Balazs – comandantul Garnizoanei Satu Mare, Zamfir Danciu – directorul Direcției Județene pentru Cultură Satu Mare, colonel (r) Iosif Pordea – președintele Filialei Satu Mare a ANCMRR din MAI, Mihai Mocan – muzeograf la Muzeul Județean Satu Mare.

Parastasele de pomenire a eroilor au fost  oficiate de către preoții parohi ortodocși Nicolae Galea (Sânmiclăuș), George Ciolte (Moftinu Mic), Sergiu Sabău (Terebești), Marius Bota (Gelu) împreună cu preoții militari Cristian Silaghi – Inspectoratul de Jandarmi Județean Satu Mare, Alexandru Câcău – Batalionul 52 de geniu Someș – Tisa și Nicolae Silaghi – Penitenciarul Satu Mare.

Garda la morminte a fost asigurată de către militari ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Satu Mare.

Rolul de speaker a fost asumat de către subsemnatul la evenimentele din comuna Moftin și de către domnul colonel Cristian Silaghi, de la Inspectoratul de Jandarmi Județean, la cele din comuna Terebești.

 Au rostit alocuțiuni doamna primar Mariana Nicoleta Avorniciți, domnul primar Gheorghe David și domnii Florian Găzdac, Zamfir Danciu și Mihai Mocan.

La finalul activităților, în Gelu, domnul lt. colonel Gheorghe Balazs a avut o apreciere legată de organizarea evenimentelor și un mesaj adresat copiilor de la Școala Gimnazială din Terebești, care au dovedit că își cunosc și cântă cu mândrie imnul national, de la început la sfârșit. Domnul commandant al Garnizoanei Satu Mare i-a învățat pe copiii din comuna Terebești salutul militar, exersat regulamentar de aceștia pe parcursul ceremonialelor.

Dacă copiii din comuna Terebești au excelat pe latura muzicală, cei din comuna Moftin, de la Școala Gimnazială Mihai Viteazu, ne-au surprins și prin modul în care au recitat poeziile: liber, artistic, cu nuanțe și inflexiuni vocale, transmițând emoții vii auditoriului.

În mod cert, evenimentele de comemorare din 14 septembrie își datorează, în principal, reușita datorită modului în care copiii de la cele două școli gimnaziale au prezentat scurtele programe artistice. Și aici trebuie relevată contribuția celor fără de a căror îndrumare nimic nu se întâmpla așa cum am avut șansa să percepem nemijlocit, la fața locului: doamna profesoară Czaher Ildiko și domnul profesor Vlad Pașca în Moftin și doamna bibliotecară Czegenyi Monica în Terebești.

S-au depus coroane de flori de către Primăriile și Consiliile locale Moftin și Terebești, Școala Gimnazială Mihai Viteazu Moftin precum și din partea Instituției Prefectului Județului Satu Mare, Consiliului Județean, unităților din sistemul național de ordine publică, siguranță și apărare națională, Muzeului Județean, Direcției Județene pentru Cultură, asociațiilor de rezerviști militari din MApN, MAI și SRI.

Ca de obicei, toate acestea între ”Deșteaptă-te române” și ”Silenzio”, de cinci ori.

Mulțumim ambelor administrații publice care s-au dovedit a fi și bune gazde pe timpul și la finalul evenimentelor.

Binecuvântată fie memoria celor 30 eroi militari români iar sacrificiul lor suprem de neuitat!

Colonel (r) ing. Ștefan Coșarca

Lasati un comentariu