Comemorarea renumitului istoric careiean Francisc Pall: “Nu poţi învia cu adevărat decât în pământul patriei,,

• publicat la: 25 septembrie 2023
Comemorarea renumitului istoric careiean Francisc Pall: “Nu poţi învia cu adevărat decât în pământul patriei,,

Luni, 25 septembrie, s-au împlinit 31 de ani de la moartea marelui istoric român Francisc Pall, ocazie cu care Direcția de Cultură Carei și Protopopiatul greco-catolic din Carei, au organizat un eveniment comemorativ, la bustul acestuia situat în curtea Bisericii Sf. Andrei.

În cadrul manifestării, la care au participat elevii clasei a VIII-a B de la Liceul Teoretic Carei împreună cu prof. Mihaela Bota, a luat cuvântul directorul Direcției de Cultură Carei, Bogdan Georgescu, care a evocat personalitatea lui Francisc Pall, după care protopopul Lucian Cociorva a ținut o slujbă de pomenire a acestuia.

Evenimentul a fost onorat cu prezența de nepoata marelui istoric.

Francisc Pall s-a născut la Carei, la 24 noiembrie 1911, avându-i ca părinţi pe Gheorghe Pall şi Maria Fărcaş, ţărani înstăriţi de confesiune greco-catolică.  “Sunt de religie greco-catolică şi de origine românească,în ciuda numelui meu” afirma mulţi ani mai târziu însuşi Francisc Pall, făcând referire la scrierea numelui său. Scrierea numelui său cu altă ortografie se datorează acţiunii de maghiarizare a etnicilor români,  politică promovată de regimul austro-ungar mai ales după apariţia în 1907 a Legii lui Apponyi.

A  învățat și a susținut examenul de bacalaureat la  Liceul Vasile Lucaciu din Carei, în 1929, fiind și șef de promoție. Nimeni nu a fost prezent de la fostul Liceu Vasile  Lucaciu, acum școală gimnazială.

Între 1934-1936, în timp ce studia la Accademia di Romania din Roma, și-a susținut teza de doctorat cu tema Ciriaco d’Ancona e la Crociata contro i Turchi, în specialitatea de istorie medie universală și bizantinologie.

Calităţile intelectuale ale lui Francisc Pall au fost remarcate şi de către Nicolae Iorga, care l-a propus pentru continuarea studiilor în Occident. A studiat la Şcoala Română de la Roma (1934-1936) – unde şi-a luat doctoratul în istorie universală (cu o teză dedicată Cruciadei târzii: Ciriaco d’Ancona e la crociato contra i Turchi) – şi la Şcoala Română de la Fontenay-aux-Roses (1937-1938).

La Paris, a fost în acelaşi timp şi auditor liber la École de Chartes din Paris, după care a ascultat mai multe prelegeri de istorie medievală la Berlin.

Între 1934-1936, în timp ce studia la Roma, și-a susținut teza de doctorat cu tema Ciriaco d’Ancona e la Crociata contro i Turchi, în specialitatea de istorie medie universală și bizantinologie.

După 1936 a fost numit asistent universitar la Universitatea din Cluj iar în anul 1944 este numit conferențiar la aceeași universitate. Titlul de profesor universitar l-a primit în 1962. În 1972 a primit titlul de profesor emerit.

Opera sa încorporează contribuții fundamentale în problemele pe care le-a abordat: cruciadele, efortul anti-otoman al popoarelor din Balcani, umanismul și reforma religioasă, misiunile catolice în Țările Române, viața și personalitatea episcopului Inochentie Micu-Klein, căruia i-a dedicat trei volume de studii.

Centenarul nașterii sale a fost  marcat cum se cuvine la Carei în noiembrie 2011 când a fost distins post-mortem cu titul de Cetățean de Onoare al municipiului Carei.

Simpozionul dedicat centenarului naşterii istoricului careiean Francisc Pall a fost o adevarată sărbătoare pentru minte,inimă şi istorie românească.

Evenimentul a adunat atât istorici de renume din Cluj Napoca cât şi un public avizat,dornic de a afla cât mai multe detalii despre viaţa şi activitatea celui comemorat.

Bustul său a fost amplasat în curtea bisericii greco-catolice românești Sf.Andrei, acolo unde nu este nevoie de aprobări din partea primăriei cu conducere exclusiv UDMR.

La solicitarea de a acorda numele renumitului istoric Francisc Pall unei străzi din orașul său natal a fost aleasă în bătaie de joc o stradă fără niciun număr de casă, practic o cale de legătură între două străzi principale. Acesta este respectul acordat de conducerea exclusiv UDMR a municipiului Carei unor personalități de seamă românești născute la Carei!

Buletin de Carei

“Nu poţi învia cu adevărat decât în pământul patriei „.Centenar Francisc Pall.

Francisc Pall, istoricul român careian și strada care îi poartă numele

Imobilele de  pe strada Francisc Pall din Carei sunt înregistrate pe altă stradă

Francisc Pall – istoricul careian urmărit de Securitate (I)

 

Lasati un comentariu