Fapte eroice la Ciumești în luptele de eliberare a Transilvaniei

Anul 1940 s-a dovedit a fi nefast pentru România, el consemnând în istoria poporului nostru unul dintre cele mai negre acte arbitrare ce au putut fi înfăptuite de o forță agresoare împotriva unui stat independent și suveran: Dictatul de la Viena din 30 august 1940.
Primele localități din județul nostru ce au avut de suferit de pe urma acestui arbitraj au fost satele românești din apropierea graniței: Ianculești, Scărișoara Nouă, Horea, Marna Nouă, Lucăceni, Decebal, Traian, Dacia, Păulean, Gelu, Baba Novac, Ghilești, Rădulești, populate cu români în procent de 100%.
La data de 23 august 1944, România a întors armele și s-a alăturat Națiunilor Unite (Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, URSS, China) în lupta împotriva puterilor Axei(Germania nazistă, Italia fascistă, Japonia Imperială). Armata română și-a concentrat toate forțele pentru eliberarea Transilvaniei.
În ziua de 24 octombrie 1944, Armata a 4-a a început luptele pentru eliberarea zonei Carei-Satu Mare. Teritoriul comunei intra în zona de acțiune a corpului 6 armată, aici luptele au început în după amiaza zilei de 24 octombrie. De adevărate fapte de vitejie și eroism au dat dovadă soldații regimentului 4 Dorobanți în luptele pentru distrugerea rezistențelor fasciste din satul Ciumești, indeosebi batalionul 2 din acest regiment. În acea zi, până la miezul nopții, ostașii batalionului 2 atacând și asaltând forțele vrăjmașe, a eliberat satul Marna Nouă. În această perioadă, Regimentul I vânători de munte a eliberat localitatea Berea, iar cei din Regimentul 30 Dorobanți au înfrânt rezistența inamicului din Sanislău.
Sătenii din Sanislău, Ciumești, Berea au ajutat trupele diviziilor 9,18 și 3 infanterie la transportul muniției, la evacuarea răniților, la repararea șoselelor și podurilor. Ei au divulgat și transmis importante informații, consemnate în jurnalele de operații ale unităților Diviziei 3 infanterie, care au contribuit la organizarea unor atacuri date prin surprindere asupra trupelor militare adverse.
În cimitirul ortodox din Ciumești, la mormântul comun de război, odihnesc 12 eroi români, căzuți la datorie în luptele din 23-24 octombrie 1944 care au avut loc pe raza localității.
Mihai Mocan,
Muzeul Judetean Satu Mare
.