Nu refuzați elevilor din Carei informații despre istoria locală, despre victimele Dictatului de la Viena

• publicat la: 12 octombrie 2023
Nu refuzați elevilor din Carei informații despre istoria locală, despre victimele Dictatului de la Viena

Elevii de la Școala Gimnazială Vasile Lucaciu din Carei au avut parte ieri, 11 octombrie 2023 doar de prezentări de file de istorie ale minoritarilor. Despre Ziua Dictatului de la Viena și drama românilor sub ocupația Ungariei hortyste nu se spune nimic. Poate pentru că directoarea adjunctă a școlii, care e și consilier UDMR, a votat împotriva amplasării unui catarg cu tricolor românesc la Carei? Adică nu se poate organiza de aceeași manieră și despre momentele cruciale din istoria românilor la fel cum se procedează în cazul minoritarilor?

Zona Carei a fost una dintre cele mai afectate de atrocitățile împotriva românilor după 5 septembrie 1940. Victoria Armatei Române din 25 octombrie 1944 a permis reîntoarcerea românilor din refugiu după 4 ani de la expulzarea lor.

Suferințele românilor, mai ales cele ale românilor din zona Carei din timpul ocupației Ungariei hortyste sunt trecute sub tăcere deși încă mai există supraviețuitori. Acești nu sunt  invitați să le povestească elevilor despre cruntele suferințe dar li se proiectează filme despre holocaustul altor neamuri.

A nu se înțelege că nu trebuie să cunoască și acele episoade din istorie dar să eviți cu consecvență a prezenta drama românilor sub ocupația Ungariei hortiste din perioada 1940-1944 și despre perioada în care erai aruncat în închisoare doar dacă purtai un fir de tricolor românesc e deja antiromânism.

Cu siguranță că mulți dintre elevi au bunici care sunt urmași ai românilor expulzați în 1940 din zona Carei doar pentru că erau români. Și atunci de ce tocmai acel episod din istorie se ține ascuns în școlile din Carei și din județ? Câte clase au fost să viziteze la Carei Monumentul comemorativ al victimelor Dictatului de la Viena? Suntem singurul oraș din România care avem un astfel de monument.

De ce ar vrea cineva să modeleze altfel mințile tinerilor elevi și să nu le facă cunoscute episoadele din istoria locală și națională?

Un preot din satul Ianculești a lăsat mărturii scrise despre ororile trăite de români după intrarea trupelor hortyste.

Mărturiile preotului din Ianculești despre ocupanții hortyști

Cadrele didactice trebuie să își asume în mod responsabil ascunderea acestor informații și promovarea doar a suferințelor altor nații. Nu luați copiilor sentimentul apartenenței la neamul românesc în întregul lui, nu doar pe bucățele în funcție de preferințele șefilor.

La Carei funcționează Asociația românilor expulzați și refugiați în urma Dictatului de la Viena și organizează an de an comemorarea victimelor din perioada 1940-1944.

E păcat să refuzați elevilor informații despre holocaustul românilor, despre cele petrecute după cedarea nordului Ardealului Ungariei hortyste. Crimele și barbarismele fără seamăn asupra românilor nu trebuie ascunse tocmai pentru a nu se mai repeta. Apelați la rațiune și insuflați dorința de cunoaștere a istoriei locale. Nu suntem cu nimic mai prejos decât alte nații. Cultivați demnitate nu servilism, domnilor și doamnelor profesori!

Istorie care se vrea uitată. Cine uită trecutul este condamnat să-l repete…

Parastas, lacrimi și cântece patriotice pentru românii refugiați și expulzați în 1940

În vizită la românii expulzați în 1940 din Scărişoara Nouă

Durerea și lacrimile de acum 80 de ani. Mărturii din Ianculești, Rădulești,Tiream, Horea

Pomenirea eroilor în satul Horea. VIDEO

Acasă la foștii refugiați din Lucăceni

Steagul de la Lucăceni a fluturat la Alba-Iulia

Cei doi careieni de la Școala de Vară cu tema Dictatul de la Viena

Buletin de Carei

 

 

  • Buletin de Carei se confruntă cu cenzura pe rețelele de socializare și pe internet. 
  • Intrați zilnic direct pe site pentru a vă informa. Contactați-ne: AICI.
  • Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un Like și să distribuiți pagina de Facebook.

 

 

Lasati un comentariu