DISCRIMINARE la Primăria Carei. Cărţi de interes local tipărite doar în limba maghiară

• publicat la: 12 aprilie 2018
DISCRIMINARE la Primăria Carei. Cărţi de interes local tipărite doar în limba maghiară

DISCRIMINARE la susţinerea financiară a variantelor de cărţi de interes local doar în limba maghiară dar şi la prezentarea lansărilor! Pentru tipărirea cărţii unde numele careiencei Otilia Marchiş a fost înlocuit cu o poreclă batjocoritoare  primarul nici nu a mai cerut votul consilierilor pentru alocare de fonduri!

Derularea lansării cărţii lui Komaromi Jozsef  a fost postată doar pe pagina în limba maghiară a Primăriei Carei! Ca să nu se vadă  că a fost doar în limba maghiară???? Pentru viticultorii români este interzisă această carte? Istoricul Romat Sandor a prezentat Grădina Viilor doar în limba maghiară fără ca acest aspect să apară pe pagina oficială  în limba română a Primăriei Carei. Şi toate acestea au loc în Anul Centenar, la Carei. La fel ca şi în cazul monumentelor care  pentru maghiari se plătesc direct din bugetul local iar românii trebuie să îşi identifice surse de finanţare, şi cărţile în limba maghiară se susţin financiar de către bugetul local iar românii trebuie să depună proiecte pentru a obţine finanţare.

Primăria Carei adică UATM Carei a tipărit în cursul anului 2017  două cărţi  de interes local doar în limba maghiară. Este vorba de o carte dedicată vinului şi alta Otiliei Marchiş şi lui Ady Endre.

Cartea dedicată vinului a fost tipărită exclusiv în limba maghiară iar consilierii locali au fost induşi în eroare când s-a cerut aprobarea tipăririi ei deoarece apărea şi numele cărţii în limba română, dându-se impresia că este bilingvă.

La două zile de la şedinţa de Consiliu Local apare  pe SEAP, sistemul de achiziţii publice, o altă valoare şi denumirea doar în limba maghiară.

.

Lansarea cărţii a avut loc la data de 6 aprilie, în prezenţa primarului Kovacs, doar în limba maghiară, de parcă Grădina Viilor nu ar fi parte din municipiul Carei aflat în România.

Şi aniversarea a 300 de ani de existenţă Grădina Viilor în Carei a avut loc doar în limba maghiară.

O altă carte tipărită şi lansată doar în limba maghiară a  fost dedicată Otiliei Marchiş si poetului Ady Endre.

Lansarea a avut loc în data de 17 noiembrie 2017, doar în limba maghiară şi cu batjocorirea numelui scriitoarei din Carei Otilia Marchiş. Numele acesteia a fost înlocuit cu o poreclă batjocoritoare. Anunţul postat pe pagina Primăriei Carei  nu a specificat toate aceste aspecte  şi nici faptul că a fost exclusiv în limba maghiară.

Grupul statuar dedicat scriitoarei careience Otilia Marchiş şi poetului care şi-a făcut studiile la Carei, Ady Endre  a fost încredinţat pentru realizare unui sculptor din Ungaria, fără a mai fi postată lucrarea pe SEAP, iar  înscrisurile de pe monument nu respectă caracterul oficial al limbii  române.

Buletin de Carei

http://www.buletindecarei.ro/2017/12/a-doua-carte-exclusiv-in-limba-maghiara-din-banii-primariei-carei-primarul-kovacs-omite-folosirea-numelui-otiliei-marchis-uzand-doar-de-porecla.html

http://www.buletindecarei.ro/2017/11/rusine-primaria-carei-incetati-batjocura-la-adresa-otiliei-marchis.html

Lasati un comentariu