Atac cu armament de infanterie la Nojorid la lansarea volumului CAZEMATA

• publicat la: 28 noiembrie 2021
Atac cu armament de infanterie la Nojorid la lansarea volumului CAZEMATA

Ieri, 27 noiembrie 2021,la Nojorid, lângă Oradea, pe  o vreme rece, cu vând și ploaie măruntă, a avut loc un eveniment în premieră, un exercițiu cu armament de infanterie în cadrul programului dedicat lansării volumului CAZEMATA cu ocazia Zilei Naționale.

Cei peste 200 de participanți au asistat la o simulare a respingerii unui atac, protagoniștii fiind militari ai Garnizoanei Oradea.

Autorul volumului, istoricul militar col.(r) dr. Constantin Moșincat, a prezentat Linia Carol, cel mai ingenios și puternic sistem de fortificații dintre cele construite în Europa înaintea și în timpul celui de-al doilea război mondial, explicând de ce cazematele acesteia erau cele mai eficiente, putând fi distruse  doar din interior.

A fost prezentă Garda de onoare a Batalionului 54 Comunicații și transmisiuni din Oradea, Muzica garnizoanei conduse de Adj Viorel Chindriș, la Cazemata ”Tecuci” pe câmpul istoric al Frontului fortificat de Vest, din localitatea Nojorid. Apoi au sosit localnici, invitați ofițeri activi și rezervă, copii.

Onorul a fost prezentat locțiitorului comandatului Garnizoanei, maiorul Dorin Ilieș, și primarului comunei Nojorid, Petru Baba.

Detalii despre Linia Carol,  sistemul de fortificații din Vestul României, conceput și construit, aproape integral, între anii 1937-1940, a oferit col (r) dr. Constantin Moșincat.

Linia Carol deținea cel mai ingenios, sofisticat și rezistent sistem de cazemate, superior celor existente în Europa la acea vreme: Mannerheim (Finlanda), Maginot (Franța), Siegfried (Germania), Stalin (URSS) ori Arpadvonal (Ungaria).

Cpt. Sergiu Moldovan, moderatorul primei părți a manifestării Înfășurați în tricolor pe urme de Eroi, a prezentat dispozitivul gărzii, al Muzicii Militare și garda steagurilor istorice și ale Asociațiilor. Locțiitorul comandantului Garnizoanei Oradea și primarul din Nojorid Teodor Baba au trecut în revistă Garda de Onoare și Drapelul de luptă, salutând asistența numeroasă, în ciuda timpului neprielnic. Un sobor de preoți în frunte cu părintele paroh din Nojorid au Înălțat o Rugăciune pentru Eroi.

Grupul de copii de la Școala Gimnazială nr. 1 Nojorid au susținut un program artistic. Birtic Tania a recitat poezia ,,Ce-ți doresc eu ție  dulce Românie,, de Mihai Eminescu iar Nagy Patricia, poezia lui Octavian Goga „Oltul”. Sub îndrumarea prof. Negruț Radu, copii au cântat cântecele unirii.

Col. ing dan N. Poinar a moderat în continuare evenimentul vorbind despre Drapelul de luptă ca simbol al onoarei și Patriei, despre vechimea de peste 100 de ani a drapelului Diviziei 11 Infanterie (15 august 1916), al Asociației Cultul Eroilor „Regina Maria” (1919), al Cavalerilor de Clio (2008). Apoi gl. Bg. Grigore Bartoș, fost comandant al Bg. 11 Mc. „Carei” a rostit o alocuțiune cu privire la frontul fortificat și importanța cărții Cazemata lansate în preajma zilei Naționale, ca un omagiu adus Eroilor.

Cel care a fost autorul planului era un renumit tehnician,  generalul inginer Dumitru Vasiliu, cu doctorat obținut la Paris. Acesta  a gândit un model de cazemată imposibil de distrus din exterior. „După construirea primei cazemate, generalul Vasiliu a intrat înăuntru și s-a executat foc asupra ei cu 4 bombe de 305 mm. O escadrilă întreagă de avioane de bombardament ar fi trebuit să bombardeze aceste cazemate timp de 7 zile continuu ca să le producă oareșce stricăciuni”, a spus col.r. Moșincat.

Cazematele aveau uși blindate și sisteme de ventilare care le protejau inclusiv de atacuri chimice, iar puterea lor de foc era teribilă: într-un minut, din ele puteau fi trase 300 gloanţe de mitralieră grea până la o distanță de 2 km, cu o densitate de 1 proiectil la 2 cm pătraţi, ceea ce genera un baraj de foc imposibil de penetrat.

Istoricul militar Constantin Moșincat a adăugat că toate cazematele au fost dispuse „în evantai”, așa încât se sprijineau reciproc cu foc, fiind capabile să se apere din toate direcțiile și să respingă orice atac care s-ar fi apropiat la 800 metri. De altfel, cazematele erau înconjurate cu șanțuri antitanc, baraje de sârmă ghimpată și erau dotate cu cel mai performant armament disponibil în epocă, unele inclusiv cu tunuri în turele care se roteau la 360 grade.

Cazematele au putut fi distruse doar după Dictatul de la Viena și cedarea Ardealului de Nord, însă numai prin implozie (detonarea din interior a buncărelor, cu cantități uriașe de dinamită), operațiune pentru care armata lui Horthy a avut nevoie de un an, din septembrie 1940 până în septembrie 1941.

Cedarea fără luptă a teritoriului național – și abandonarea populației ca „Decizia finală –falimentară”, a dus la căderea Regelui Carol al II-lea, și a camarilei sale, cu jalea întregii populații. Justificarea – ca unică soluție – după cum s-au găsit „comentatori” agitatori – să acopere și să transfere răspunderea de la Rege, la Consiliul de Coroană, trebuie pusă în analiză.

Ordinul de retragere a fost unul dezonorant pentru Armată și inadmisibil pentru Regele Carol al II-lea. La români, marii conducători, în toate timpurile, și-a găsit sfârșitul pe câmpul de luptă, în fruntea oștirii. Carol al II-lea a luat însă calea exilului, de unde își pregătea revenirea după război, ca în 1930! „Conducători” fugari sunt numiți, la alte popoare: trădători! Carol al II-lea, „reevaluat” politic, a fost repatriat și înmormântat cu onoruri militare. Osemintele eroilor unde sunt?

La final, asistența a putut urmări un scurt exercițiu al unor militari din Garnizoana Oradea care au simulat respingerea unui atac cu armament de infanterie.

După exercițiul demonstrativ de la cazemata Sfântul  Ștefan din Nojorid și o mică gustare oferită de organizatori la fața locului, o parte a publicului a vizitat și cazemata Regina Maria din Apateu.

Mesajul Cazematei reface adevărul istoric și îndreptă eroarea politică cumisă”, a susținut cu argumente autorul ineditului volum. CAZEMATA rămâne o simfonie a sufletului Eroilor care le-au durat și apărat.

Daniela Ciută

https://www.buletindecarei.ro/2021/11/video-cazemata-si-reconstituirile-istorice.html

Lasati un comentariu