Noi incitări: nostalgicii imperiului austro-ungar scot statui de la naftalină

• publicat la: 10 iulie 2013
Noi incitări: nostalgicii imperiului austro-ungar scot statui de la naftalină

Ridicată în 1915 ca simbol al protecţiei graniţelor Imperiului Austro-Ungar faţă de România, statuia “Gardianul Carpaţilor” a fost incinerată de Armata Română la intrarea în Transilvania, în 1918, şi a fost interzisă de autorităţile române în ultimii 95 de ani. Până vineri, 5 iulie, când statuia a fost dezvelită în localitatea Şoimeni, judeţul Harghita, în prezenţa liderilor Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), a reprezentanţilor Bisericilor Maghiare din Transilvania şi a formaţiunilor politice maghiare din România: Uniunea Democrată a Maghiarilor din Transilvania (UDMR), Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) şi Partidul Civic Maghiar (PCM). “Confecţionată din lemn, statuia originală de la Cluj-Napoca a fost incinerată de Armata Română în 1915, dar ea a renăscut din propria-i cenuşă şi veghează din nou asupra capetelor de la răsărit”, notează portalul itthon.ma.

Primarul comunei Păuleni-Ciuc, din care face parte şi satul Şoimeni, a mulţumit tuturor celor care au contribuit la acest eveniment. “Maghiarii trebuie să adune putere pentru lupta împotriva reorganizării administrativ-teritoriale şi a modificării Constituţiei care pun în pericol comunitatea noastră. Gardianul Carpaţilor ne va proteja libertatea şi credinţa şi ne va da puterea să îndeplinim misiunea poporului nostru. Gardianul Carpaţilor trebuie să ne facă mai uniţi, deoarece direcţia trebuie să fie comună. Doar aşa puteam avea un Ţinut Secuiesc puternic şi un viitor mai bun”, a declarat primarul Ferencz Csaba.

Borboly Csaba a subliniat că se află la acest eveniment în calitate de preşedinte UDMR al scaunului Ciuc şi nu în cea de preşedinte al Consiliului Judeţean Harghita.

Libertatea este a acelora care sunt suficient de curajoşi s-o proclame. Problema noastră este că oamenii sunt mai curajoşi decât liderii lor politici. Indiferent de apartenenţa noastră politică şi religioasă ar trebui să batem cât mai multe cuie simbolice în statuia unităţii secuieşti, ca acest Gardian al Carpaţilor să nu fie doar un monument de artă, ci un simbol al puterii, capacităţii şi renumelui nostru”, a spus preşedintele PCM Harghita, Salamon Zoltan.

sursa jurnalulnational.ro

comentarii

de emil la 10 iulie 2013 - 23:02

Dacă se tot pregătesc băieții ăștia sa se apere de Romania, s-ar putea sa fie lăsați sa o facă de la Vallaj.

de emil la 10 iulie 2013 - 23:05

Astia sunt legelista si frisskakas!

Cum e cu naționalismul romanesc? De asta trebuie musai sa scoatem sintagma „stat național” din Constituția Romaniei? Ca sa incurajam șovinismul hungarist?

Lasati un comentariu