Implantul cohlear: cu cât mai timpuriu, cu atât mai bine

• publicat la: 24 aprilie 2010
Implantul cohlear: cu cât mai timpuriu, cu atât mai bine

Copiii cu deficiente de auz au nevoie de un implant cohlear cât mai timpuriu. Specialiştii susţin că realizarea implantului inainte de 18 luni poate să imbunătăţească semnificativ auzul, se arată intr-un studiu publicat luna aceasta in Jurnalul Asociaţiei Medicale Americane.

Cercetarea realizată de experţii de la Universitatea Johns Hopkins este prima care analizează impactul implantului cohlear şi succesul acestuia in cazul in care este aplicat de timpuriu. Oamenii de ştiinţă au monitorizat 188 de copii cu deficiente de auz profunde, cu vârste cuprinse intre 6 luni şi 5 ani, pe o perioadă de trei ani dupa ce au făcut un facut un implant cohlear. Ei au vizat abilitatea acestora de a recepţiona sunetele si dezvoltarea limbajului pe care le-a comparat cu rezultatele unor copii fără probleme de auz.

Rezultatele au scos in evidenţă importanta pe care o are realizarea implantului la o vârstă cât mai mică, deoarece ajută copilul să se dezvolte normal. Cu cât implantul este efectuat mai târziu, cu atât copilul va fi mai mult timp deprivat de expunerea la sunete şi vorbire, atât de esentiale in etapele dezvoltarii lui când creierul incepe să interpreteze intelesul lor. „Am constatat că implantul realizat inainte de 18 luni conferă mult mai multe beneficii decât implantarea târzie, ajutând la o recuperare mai rapidă, uneori la un nivel foarte apropiat de normal”, explica dr. John Niparko, profesor şi director al catedrei de Otolaringologie de la Universitatea Johns Hopkins.

Implantul cohlear este un dispozitiv miniatural care permite copiilor cu hipoacuzii profunde să receptioneze sunete. Printr-o interventie chirurgicala se plasează o spiră cu mai mulţi electrozi de contact in interiorul urechii interne (in cohlee mai exact). Electrozii vor stimula direct nervul auditiv, prin curenti electrici slabi, ce nu prezintă un pericol pentru ţesuturile din jur, transmiţând astfel informatia sonoră codificată la exterior de către procesorul de vorbire.

Sunetele sunt receptionate de microfonul procesorului vocal extern, care analizează şi codifică sunetele in impulsuri electrice. Acestea sunt transmise prin antena ataşată prin piele la computerul implantat la nivelul cutiei craniene şi trimise mai departe la electrozii din cohlee. In plus, deoarece este prevăzut cu control wireless, părinţii pot monitoriza şi ajusta procesoarele de sunet oricând, fără a interveni in activitatea de zi cu zi a copilului. Astfel copilul se poate integra cu uşurintă in colectiv, dezvoltându-se normal.

Copiii răspund foarte bine la implant

„Initial, implanturile au inceput la adulti, insă fără rezultate spectaculoase. Apoi au continuat la copii, obtinându-se rezultate mult mai bune. Spre deosebire de adulti, copiii răspund foarte bine la implant. Cu cât este mai precoce pus cu atât rezultatele sunt mai bune, iar in prezent tendinţa este să se implanteze copii din ce in ce mai mici”, a precizat conf. univ. dr. Dan Cristian Gheorghe, medic primar ORL la Spitalul de Copii „Marie Curie” din Bucureşti.

Inainte de operatie se preferă protezarea pentru urmărirea progresului, explica conf. dr. Dan Cristian Gheorghe, iar dacă se obţin rezultate satisfăcătoare se preferă proteza in locul implantului. Specialistul precizează că doar in condiţiile in care protezarea nu aduce niciun beneficiu se recurge la implantul cohlear. „Inclusiv la copilul de vârsta mică se incearcă inainte protezarea”, adaugă specialistul.

Copiii cu implant cohlear se pot dezvolta normal

Copiii care au un implant cohlear se pot dezvolta normal şi au un auz la fel de bun precum copiii sănătoşi, se arată intr-un studiu apărut in urmă cu două luni in revista Otolaryngology – Head and Neck Surgery.

In România, 300-400 dintre copiii nou-născuţi in fiecare an au probleme hipoacuzice şi au nevoie de un implant cohlear.

sursa   topsanatate.ro

Lasati un comentariu