România în ungureşte

• publicat la: 3 noiembrie 2010
România în ungureşte

România nu mai poate fi guvernată fără sprijin maghiar. În ultimii ani, PSD, PNL şi PDL au exercitat puterea executivă doar prin troc politic cu UDMR. Social-democraţii şi liberalii au oferit la schimb bani pentru comunităţile cu primari maghiari. Acum bugetul statului este secătuit. PDL nu le mai poate oferi tainul ungurilor, iar Traian Băsescu şi Emil Boc se menţin la putere cu preţul sacrificării istoriei şi geografiei României.

Legea educaţiei naţionale, asumată de Guvernul Boc, permite studierea istoriei românilor şi a geografiei României în limba maghiară. Este o mare victorie a UDMR care a luptat ani de zile pentru acest drept. Articolul de lege nu putea trece uşor de Parlament şi astfel s-a ales calea rapidă a asumării. De ce repetarea acestei proceduri pe Legea educaţiei care a fost declarată, anul trecut, neconstituţională tocmai pentru că a ocolit examinarea şi dezbaterea parlamentară? Pentru că acum maghiarii nu fac doar jocurile guvernării, ci şi jocurile de la Curtea Constituţională. Judecătorul numit cu sprijinul UDMR este cel care înclină balanţa şi s-ar putea să avem surpriza ca asumarea Legii educaţiei să devină de această dată curat-constituţională.

Dincolo de faptul că noua lege suspendă celebrul ,,6 la sută din PIB pentru educaţie” sau că loveşte dur în autonomia universitară, ea ridică nişte mari semne de întrebare. Dacă lui Ştefan cel Mare i s-ar spune István, iar Munţilor Carpaţi, Kárpátok, elevul maghiar nu va fi mai câştigat. El va ajunge să nu ştie o boabă din limba română şi să fie tot mai izolat în ţara sa. În plus nu vor exista suficienţi profesori pregătiţi să predea istoria şi geografia României în maghiară. Deci o vor învăţa mai prost sau poate chiar greşit deoarece aceeaşi lege permite folosirea ,,manualelor de import” în care istoria şi graniţele României sunt batjocorite.

Actualul guvern închide şcoli pentru a face economie, dar prin asumata Lege a educaţiei se obligă să înfiinţeze pe raza unei unităţi administrativ-teritoriale ,,cel puţin o unitate şcolară cu personalitate juridică, pentru fiecare limbă maternă, indiferent de efectivul de elevi”. Adică vom avea şcoli cu 2-3 elevi maghiari, iar şcolile cu 15 elevi români dintr-un sat izolat le închidem? Tot actualul guvern propovăduieşte depolitizarea învăţământului. Dar noua lege prevede că directorii din şolile minorităţilor trebuie să primească aviz de la formaţiunile lor şi de la Comisia Minorităţilor din Parlament.

Voturile din Transilvania au mărit de fiecare dată scorul politic al PDL şi asta pentru că actualul preşedinte repeta hăhăit că este  „un suporter” al autonomiei în Covasna şi Harghita, dacă aceasta este egală cu autonomia din Călăraşi, Bihor sau Constanţa. Traian Băsescu şi partidul său de suflet nu cred că se vor mai bucura de aceeaşi simpatie în Ardeal, după adoptarea Legii educaţiei naţionale.

Minorităţile trebuie sprijinite pentru a-şi conserva limba şi tradiţiile, dar în spirit european şi fără apucături extremiste.

sursa  Adevărul.ro/Eugen Chelemen

comentarii

de DAN la 3 noiembrie 2010 - 17:19

A picat la CURTE,UDMR,S-A SUPARAT,cred ca isi ia jucaria si pleaca de la guvernare !

de László la 3 noiembrie 2010 - 20:34

Caut români (adevăraţi) care sunt jenaţi de faptul că puiul lor învaţă doar atât din istoria românilor ca un pui maghiar, trebuie să cunoască doar atâtea poezii pederost de la Eminescu ca un pui maghiar. E foarte important ca maghiarii să cunoască bine limba română. Un instrument bun ar fi predarea limbii române ca limbă ne-maternă. Treziţi-vă: Eminescu a scris poezii în limba voastră maternă, eu nu aştept de la români să aprecieze poetica lui Petőfi, pur şi simplu pentru motiv că a scris poezii în limba maghiară. Fiţi sigur nici Eminescu nici Petőfi nu sunt cunoscute în străinătate, sunt apreciate de către acele persoane care au limba maternă cea flosită de respectivii poeţi.

de adi la 4 noiembrie 2010 - 14:59

Uuuuu, mei Laci draga, da multa dezacord faci te, in cei putini randuri scrisa in romaneste

de Ioan Asan la 4 noiembrie 2010 - 21:28

Angajarii raspunderii, nu asumarii!

de Ioan Asan la 4 noiembrie 2010 - 21:36

este atat de important ca maghiarii sa cunoasca limba romana, incat nu mai invata romaneste deloc, ci vor totul in limba maghiara. Atentie insa, ca exista si reversul medaliei: la un moment dat s-ar putea sa nu-i mai angajeze nimeni daca au studiat in ungureste nu pentru ca nu s-ar putea echivala studiile ci pentru ca nu poate comunica in romaneste. Treaba lor, in suc propriu. Va veni si ziua cand vor da examen de limba romana ca sa poata lucra intr-o intreprindere romaneasca. In fond, nimeni nu are nimic cu ei daca vorbesc romaneste corect. Acum deranjeaza faptul ca vin profesori etnici unguri care predau la sectia romana si vorbesc atat de stalcit, incat copiii rad de ei si se distreaza de monstruozitatile pe care le scot pe gura, uitand sa mai si invete la materia predata cu dezacorduri infioratoare. Deci, atentie, ca vine si valul intitulat „afara de la sectia romana cu profesorii care nu stiu romaneste. Nu mai este mult pana acolo.

de Ioan Asan la 4 noiembrie 2010 - 21:36

erata: ca nu pot comunica

de László la 5 noiembrie 2010 - 18:16

Predarea cunoştinţelor în limba maternă, respectiv cunoaşterea limbii române sunt două lucruri diferite. La cămin am avut un coleg român care nu ştia nici o strofă dintr-o oarecare poezie a lui Eminescu. Deşi eu am putut cita din Luceafărul nu înseamnă că nu se aude că sunt maghiar. Deci colegul meu român este un om deştept iar eu nu. Poţi fi sigur Asan că Bucureştiul are interesul ca maghiarii să nu vorbească perfect româneşte. Noi trebuia să tocim aceeaşi poezii ca voi, fără însă a avea acel sentiment ca voi „ah, da Eminescu asta ştia ceva”. În continuare caut români adevăraţi: da mi-e ruşine că puiul meu român trebuie să înveţe doar atât din lucrările lui Eminescu ca un maghiar.

de Gabi D la 9 noiembrie 2010 - 17:05

Totusi,acum imi dau seama ca exista mult nationalism in sufletele unora ca interlocutorul de mai sus,dar nu inteleg de ce!Am foarte multi prieteni maghiari si sincera sa fiu,i-am admirat intotdeauna pe cei care stiu limba romana (de multe ori la perfectie atat din punct de vedere gramatical,cat si literar),acest lucru nu poate sa denote decat ca sunt oameni inteligenti care-si respecta in primul rand semenii,se respecta pe ei insisi,apoi,respecta tara in care traiesc!Intotdeauna acest gen de oameni au realizat ce si-au propus in viata,intotdeauna au avut si vor avea prieteni romani,intotdeauna vor sti ce vor !Asa cum se invata engleza,germana,franceza sau oricare limba daca vrei sa lucrezi intr-o tara straina,nu inteleg de unde atitudinea aroganta a omului care are copii si nu vrea ca puiul lui sa invete romaneste!Vi se pare corect?Daca ati trai in Anglia,sau Franta ,in ce limba ar invata copilul dvs.?Copilul meu,desi e roman,stie atat romaneste cat si ungureste si ma bucur de acest lucru!Poate si eu,daca ma nasteam in Ardeal stiam limba maghiara la perfectie si acum,nu mi-ar mai fi fost greu sa ma angajez necunoscand perfect aceasta limba!Ar trebui sa va mai schimbati modul de gandire dragii mei si sa va invatati copiii(asa cum eu l-am educat pe al meu) sa vorbeasca ambele limbi ,pentru ca traiesc in Romania,aici,in Ardeal!

de László la 12 noiembrie 2010 - 20:30

Nu ştiu dacă te referai la mine. Naţionalismul este un lucru bun după părerea mea pentru că se reflectă în propriul tău neam. Şovinismul este un lucru rău însă pentru că se îndreaptă contra unei alte neam. Am învăţat 12 ani în Carei şi mereu a fost problemă cu cunoştinţele române ale elevilor din satele înconjurătoare. Cu investirea acelei imense energii în tocirea poeziilor române, ar fi putut să înveţe limba română şi poate nu ar deveni vânzătoare. Şi Doamne mare lucru dacă nu întră în „Vrei să fii miliardar”.Cu toţii ştiam care ar fi rezolvarea problemei. Manual de limba română pentru elevi care vreau acesta, respectiv aparţin unei minorităţi. Dacă cei din Bucureşti ar dori într-adevăr ca elevul maghiar să înveţe limba română ar proceda astfel. După părerea mea şi în Bucureşti ştiu cei care primesc salariu pentru acesta. Însă interesele Bucureştiului sunt ascunse. Nu prin învăţarea geografiei şi istoriei în limba engleză îţi aprofundezi cunoştinţele tale la limba engleză dacă ai probleme cu acea limbă.
Poţi fi mândru de copilul tău.

Lasati un comentariu