40.000 de români, care şi-au plătit taxa auto ar trebui despăgubiţi

• publicat la: 21 iulie 2011
40.000 de români, care şi-au plătit taxa auto ar trebui despăgubiţi

Românii care au plătit taxa auto şi vor să îşi recupereze banii trebuie să se grăbească. Avocaţii spun că autorităţile statului încearcă să introducă câteva „artificii legislative” astfel încât să nu fie nevoite să restituie cele peste 850 de milioane de euro achitate de români din 2008 şi până la sfârşitul lui 2010, informează realitatea.net.

„Ministrul Mediului greşeşte. Dumnealui a spus în Italia că aceste hotărâri de la Luxemburg nu sunt obligatorii decât pentru tribunale, nu şi pentru stat. Adică inviţi oamenii să dea statul în judecată. Este o mare greşeală şi asta ne va pune într-o situaţie absolut jenanată, ca stat de procedură de infrigement, pentru că hotărârile Curţii sunt obligatorii în primul rând pentru stat, pentru autorităţi”, a declarat la Realitatea TV, avocatul Gheorghe Piperea.

„În al doilea rând, ultima cauză a spus că nu numai taxa din 2008 este ilegală, ci şi varianta care este acum în vigoare. Este ilegală. De aici rezultă că tot ce s-a încasat până acum este supus restituirii”, a mai spus Piperea.

Cei care vor să îşi recupereze banii în instanţă au nevoie de următoarele acte: cererea de restituire a taxei, copie de pe chitanţa de plată a taxei, cartea de identitate a autovehiculului eliberată de RAR, copie certificată cu menţiunea „conform cu originalul”, original şi copie de pe certificatul de înmatriculare a autovehiculului eliberat de Serviciul Înmatriculari din cadrul Instituţiei Prefectului, un document din care să rezulte data primei înmatriculari a autovehiculului în străinătate, copie de pe cartea de identitate a persoanei, declaraţie pe proprie răspundere cu rulajul mediu anual la dataînmatriculării în România, exprimat în kilometric şi expertiza tehnică efectuată de RAR privind deprecierea autovehiculului rulat.

În prezent există circa 40.000 de cereri de rambursare a taxei auto. Statul a încasat, din 2008 şi până la finele lunii aprilie 2011, circa 890 de milioane de euro din taxa auto şi a returnat, în acelaşi interval, 30,8 milioane euro, potrivit datelor ANAF.

sursa adevarul.it

Lasati un comentariu