Sorin Blejnar, citat la DNA în dosarul contrabandei cu petrol

• publicat la: 11 iulie 2012
Sorin Blejnar, citat la DNA în dosarul contrabandei cu petrol

Fostul șef al ANAF a fost citat astăzi în dosarul contrabandei cu petrol, în care au fost arestate deja opt persoane.
Sorin Blejnar

„Am fost citat, am primit o citație pentru săptămâna viitoare, o să mă prezint și o să ofer toate informațiile. Nu am nicio legătură cu acest dosar. Nu știu despre ce este vorba”, a spus Sorin Blejnar.

Sorin Blejnar, fostul șef al Vămilor Viorel Comăniţă şi fostul șef al SIPI Constanța, Dan Secăreanu, sunt cercetaţi de DNA, împreună de omul de afaceri Radu Nemeş şi de soţia acestuia, pentru complicitate la evaziune privind importul de produse petroliere. Prejudiciul este de 15 milioane de euro.

Potrivit anchetatorilor, firmele lui Radu Nemeș și ale soției acestuia importau petrol de o anumită calitate, iar la intrarea în țară produsele erau declarate ca având o calitate inferioară. Prin acest tertip, Nemeș plătea accize mai mici, iar pe piața neagră vindea petrolul la un preț mult mai mare.

În acest dosar este cercetat și Codruț Marta, fostul șef de cabinet al lui Sorin Blejnar, care a fost dat dispărut.

Procurorii cer, astăzi, arestarea în lipsă a acestuia şi a altor cinci persoane, printre care soţii Diana şi Radu Nemeş. Familia Nemeş ar fi fost una dintre principalii beneficiari ai evaziunii fiscale prin intermediul mai multor societăţi „fantomă”.

Reţeaua ar fi fost pusă la punct de Nemeş cu ajutorul soţiei şi a amantei sale, Isabela Vlase.

Zeci de firme fantomă erau conduse de tineri săraci, care în schimbul unor salarii lunare de 800 de lei acceptau să fie administratori de paie.

„Mai am nevoie de un băiat pentru o firmă. E ok firma, o ţin, nu are probleme”, comunicau evazioniştii. Gruparea îşi lua mai multe măsuri de precauţie: limbaj codificat şi folosea zeci de telefoane. Procurorii au găsit acasă la unul dintre acuzaţi, Andrei Jugănaru, 100 de telefoane mobile. Reţeaua era protejată informativ de Secăreanu. Comisarul îi raporta lui Nemeş orice mişcare pe care o făceau colegii săi.

„La noi nu e nimic. Dar am dat două telefoane şi are poliţia o acţiune mâine. Vine acum un băiat de la IGP să mă văd cu el şi îţi dau semnal imediat”, îl avertiza Secăreanu.

„Pentru mâine dimineaţă, DGA a solicitat de la Garda de Coastă 20 de oameni pentru percheziţii”, îl prevenea agentul secret. Ultimul palier de protecţie era la Fisc, acolo unde se afla Codruţ Marta. Acesta, potrivit interceptărilor, era cel care conducea Fiscul şi promitea că-i va ţine în funcţiile înalte pe Blejnar şi pe Comăniţă.

„Stai calm, nu te schimbă nimeni, stai liniştit. Vin eu”, îl liniştea Marta pe Comăniţă. Marta a părăsit România din mai 2011, dar DNA a continuat să-l monitorizeze. De atunci, el s-a întâlnit de două ori cu Blejnar, o dată în Londra, noiembrie 2011, şi în ianuarie 2012, la reşedinţa fostului său şef.

Potrivit convorbirilor, Marta s-a lăudat în discuţiile cu Nemeş că se baza pe menţinerea în funcţii, în aprilie 2012, a lui Blejnar şi a lui Comăniţă, pe relaţiile deţinute de Elan Schwartzenberg „la nivelul conducerii aparatului guvernamental de la acel moment”. „Dispărutul” Codruţ Marta era cel care, potrivit interceptărilor DNA, conducea de fapt Fiscul şi ar fi protejat reţeaua traficanţilor de produse petroliere.

sursa EVZ.ro

Lasati un comentariu