Zilele Careiene la a XVI-a ediţie

• publicat la: 26 august 2012
Zilele Careiene la a XVI-a ediţie

O nouă  editie,a XVI-a ,a zilelor careiene a inceput sâmbătă de la ora 17,00 cu o frumoasă paradă a steagurilor,a costumelor populare şi a formaţiilor centrelor culturale careiene alături de asociaţii sportive locale.Invitaţi au fost Ordinul Cavalerior Paladinii de Terra Medies,imbrăcaţi in frumoase costume de epocă.

Coloana oficială a traversat artera principală  a oraşului, având in frunte  trupa de majorete.

Merita apreciat efortul deosebit atât al organizatorilor cât si al tuturor participanţilor de la paradă in conditiile in care soarele dogoritor şi vremea mai mult decât caniculară a creat probleme unora,temperaturile de 39-40 de grade nefiind prea obişnuite in această parte de ţară .

La sărbătoare au luat parte şi oficialităţi locale şi judeţene care au rostit câteva cuvinte.

comentarii

de Horia Mărieș la 26 august 2012 - 19:28

Frumos spectacol, frumoasă paradă, frumoasă desfășurare de forțe.
Este foarte bine ca orașul să aibă „zile careiene” bine (și din timp) organizate, ca ele să devină o tradiție, ca de calendarul lor să se știe cu câteva luni bune înainte – și nu ca în acest an abia la spartul târgului (ideal ar fi să se știe de eveniment cu un an înainte, cu popularizare pe site-ul oficial al Primăriei !), mai ales fiindcă ele (zilele careiene) sunt însoțite de numeroase manifestări culturale de un bun nivel artistic.

„Évről-évre felmerül hát, hogy rendezzük-e meg, vagy sem – szólt a Villa Karul hivatalos megnyitóján a város választott polgármestere, Kovács Jenő. Amint hozzátette, az igazság valahol a kettő között lehet ebben az esetben is. S ha már így, akkor már inkább megtartják…”
(Sic! E ‘isteț’ tare individul, ca de obicei!)
[Sursa: Hivatalosan is megkezdődött a Villa Karul 2012.08.25. Nagykároly.ro]

Pe de altă parte, citesc azi pe net că – Maghiarii pregătesc un protest de amploare faţă de sentinţa în cazul Colegiului „Szekely Miko” -, (25 aug 2012, 23:08 | Mediafax). Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, se aşteaptă la participarea a 20.000 de persoane la protestul din 1 septembrie faţă de sentinţa dată în cazul retrocedării Colegiului „Székely Mikó”, spunând că decizia instanţei în acest dosar nu lezează doar maghiarii, ci şi dreptul la proprietate. Acţiunea este programată la Sf. Gheorghe în data de 1 septembrie.

http://www.rtv.net/maghiarii-pregatesc-un-protest-de-amploare-fata-de-sentinta-in-cazul-colegiului-szekely-miko_41747.html

Dacă Kelemen Hunor are dreptate și s-a lezat într-adevăr dreptul de proprietate, pe 1 septembrie a.c. o să fiu și eu prezent la Sf. Gheorghe ca să protestez alături de UDMR și de bisericile istorice maghiare din Transilvania.

Iar pe 2 septembrie, o să organizez și eu, la rândul meu, la Carei, cu participarea a cca 15.000 de persoane (copii din Carei vor rămâne acasă), români, maghiari, șvabi, romi și evrei, un protest asemănător, datorită faptului că nenumărate decizii – (începând cu intrarea in vigoare a Legii 10 din anul 2001) ale primașilor polgarmeșteri Beko Tamas și Kovacs Jeno au lezat nu doar românii, maghiarii, șvabii, romii și evreii, ci şi dreptul la proprietate. Nu intru în detalii acum, fiindcă n-am spațiul necesar.

Contez însă pe faptul că la protestul din data de 2 septembrie de la Carei, o să fie prezent atât Kelemen Hunor cât și cca 10.000 de persoane venite cu trenul de noapte direct de la Sf. Gheorghe din partea UDMR și a bisericilor istorice maghiare din Transilvania, fiindcă nici protestul de la Carei nu va fi unul politic, ci la protestul de la Carei va fi vorba doar de modul total ilegal (adică cu sfidarea tuturor legilor românești) prin care primașii Beko Tamas si Kovacs Jeno au lezat, fără nici o jenă și fără nici un scrupul, dreptul de proprietate în ultimii 11 ani.

Aștept aici la „Comentarii” să-mi confimați participarea Dvs. la protestul ce va avea loc pe data de 2 septembrie a.c. la ora 12:30 la Monument, chiar vis-a-vis de Red & Brown. Berea rece va curge -evident- gârlă, dar eu vreau doar să constat aici, la Comentarii, cât sunteți Dvs. de curajoși.
Mulțumesc anticipat.

de Oana la 26 august 2012 - 22:18

Este revoltator ca in Transilvania doar Bisericile maghiare si-au primit innapoi proprietatile, alaturi de vechii grofi , tot maghiari, de fapt urmasii lor. Altfel, romanii isi cauta de decenii dreptatea prin tribunale deoarece statul roman, prin guvernantii lor, s-a dovedit solidar doar cu comunitatea maghiara!
Orasele ardelene au fost astfel maghiarizate a doua oara dupa 1989!

de assasa la 28 august 2012 - 11:28

din ce in ce mai naspa zilee careiene..!!

de Horia Mărieș la 30 august 2012 - 10:00

Contramandăm protestul! Doar berea se va mai bea.
Se pare că n-am găsit decât doi „curajoși” în Carei, pe @Oana la 26 August 2012 – 22:18 și pe @assasa la 28 August 2012 – 11:28.
E mult prea liniștit orașul, lumea este mult prea mulțumită cu viața cea de toate zilele, nu se găsesc protestatari pe gratis, doar trei inși sunt prea puțini pentru a putea face o treabă ca lumea.
Am răguși excesiv dacă am urla numai noi trei….
Îi lăsăm pe cei din Sf. Gheorghe să combată serios și pentru noi.
Oricum, Vă mulțumesc mult pentru bunele Dvs. intenții.

Lasati un comentariu