Se întâmplă în România: deputat sătmărean indignat că operatorii care răspund la 112 nu cunosc şi limba maghiară

• publicat la: 26 noiembrie 2013
Se întâmplă în România: deputat sătmărean indignat că operatorii care răspund la 112 nu cunosc şi limba maghiară

Deputatul UDMR Kereskenyi Gabor cere explicatii ministrului Sănătăţii in legătura cu faptul că serviciul de apel de urgenţă 112 nu este disponibil si in limba maghiara.

„Este inacceptabil ca in România serviciul de apel urgente sa nu functioneze si in limba maghiara, desi acest aspect este prevazut in punctul 12 al OUG nr. 34 din 2008”, sustine deputatul UDMR intr-o interpelare adresata ministrului Sanatatii, informeaza agentia Agerpres, citata de Evenimentul Zilei.

Deputatul a prezentat si un caz concret, petrecut in data de 23 septembrie la Satu Mare.

” (…) O persoana din circumscriptia mea electorala a sunat la 112 adresându-se operatorului in limba maghiară. Acesta, necunoscând limba, nu a transferat-o la un alt centru si nici nu a trimis ambulanta la domiciliu. Astfel de cazuri sunt inadmisibile, mai ales că este vorba despre un sistem care ar trebui sa fie perfect functional inca din anul 2008″, a mai afirmat Kereskenyi.

Deputatul UDMR a solicitat un raspuns verbal si in scris de la autoritatile in masura sa aplice ordonanta de urgenta care este in vigoare din 2008.

De asemenea, aceasta sa cerut ministrului de resort sa identifice masuri rapide si solutii concrete pentru evitarea unor cazuri similare, pe care el le considera discriminatorii,scrie ziare.com.

Nu la fel de discriminatorii i se par deputatului sătmărean acţiuni precum cele ce au avut loc în 6 noiembrie 2012,când în municipiul Carei,primarul oraşului care este şi preşedintele UDMR Carei  nu a anunţat şi invitat niciun consilier român sau director român de instituţii  la acţiunea de îngropare a capsulei timpului la Teatrul Municipal( obiectiv aflat în patrimoniul oraşului)  în prezenţa lui Kelemen Hunor,aflat în campanie electorală prin judeţ,sau cea în urma căreia primăria Carei a exclus de pe harta oraşului recent tipărită menţionarea ca obiectiv turistic sau istoric a Monumentului Ostaşului Român sau a bisericilor româneşti (3 la număr) de rit greco-catolic,în condiţiile în care pentru clădiri mai puţin importante a fost găsit spaţiu de editare la fel ca şi pentru toate obiectivele comunei Căpleni care nu se află în aria UAT Carei.

Municipiul Carei se află la 35 km distanţă de muncipiul reşedinţă de judeţ şi are ca primar ales pe preşedintele UDMR Carei iar ca viceprimar a fost desemnat tot un consilier de pe listele UDMR Carei,în condiţiile în care comunitatea românească locală este de 48% din populaţie,încălcându-se astfel cutuma care funcţiona până acum şi potrivit căreia cele două comunităţi mai reprezentative ale oraşului aveau fiecare câte un reprezentant la nivel de conducere.

Mai menţionăm că de 7 ani,la Primăria Carei nu se pot înscrie pentru participarea la concursuri pentru locurile vacante decât cei care cunosc scris şi vorbit limba maghiară,indiferent de gradul lor de pregătire în domeniul postului vacantat.

Până la această oră nu am luat la cunoştinţă ca deputatul indignat de lipsa cunoşterii limbii maghiare de către operatorii 112 să fi luat atitudine pentru discriminarea comunităţii româneşti din Carei prin cele câteva aspecte semnalate,şi care nu sunt singurele.Având în vedere zona din care provine domnia sa,ar fi binevenită o atitudine  mai echilibrată,o manifestare mai amplă a toleranţei care să ducă la o mai bună înţelegere între etnii si nu la iniţierea de fisuri.

Suntem convinşi că  locuitorii acestor zone ar fi mult mai interesaţi de locuri de muncă aducătoare de venituri consistente.Ridicarea de bariere lingvistice nu va aduce niciodată bunăstare şi va priva tinerii de posibilitatea obţinerii de locuri de muncă bine plătite la firme care  desfăşoară activităţi pe plan naţional,în locuri unde nu se cunoaşte limba maghiară dar e necesară cunoaşterea la perfecţie a limbii române.În fiecare dintre statele membre sau nu a Uniunii Europene sau oricare alt stat  de pe mapamond,se impune cunoaştere limbii oficiale a statului respectiv.Nu văd de ce România ar trebui să facă excepţie.

redacţia

comentarii

de ridicol la 26 noiembrie 2013 - 14:08

va rog sa ne comunicati de ce la scoala din carei la unele clase de sectia romana predau profesori care nu stiu limba romana sau o stiu foarte putin si rad copii de ei?!
de ce trebuie la gradinite sa invatam copii de la sectia romana poezii in limba maghiara fara sa fie intrebati parintii????
de ce va bateti joc de copii ca loc de munca nu le dati cand vor creste?!

de ZSOLTI la 26 noiembrie 2013 - 14:31

este prevazut in constotitie

de pentru joltica copy paste la 26 noiembrie 2013 - 14:41

in Constitutie figureaza ca limba oficiala limba romana!
se pot folosi si celelalte limbi ale minoritatilor dar de cunoscut toti trebuie sa cunoasca limba statului in care traiesc si unde muncesc.
tu vorbesti limba maghiara cand mergi sa lucri in germania?
in america sunt clase de limba maghiara sau la 112 se vorbeste cumva in spaniola?
as vrea sa aud ca nemtii au 112 in limba turca pt cei 4 milioane de turci din tara.sa mori de ras!

de sexgate la 26 noiembrie 2013 - 18:30

Se va preda limba
Rommanes la toate scolile si gradinitele

de Roman la 26 noiembrie 2013 - 18:44

Extraordinar, nu pot sa cred …….totuși ce mai vor? In ce tara civilizata oare mai au atâtea drepturi minoritatile????? Va spun eu nicăieri si cu cât le dam mai multe drepturi cu atât o sa vrea mai mult.

de mirinda la 26 noiembrie 2013 - 23:00

Nu domnule, cu cat primesc mai multe drepturi cu atat urasc mai mult Romania, asta este problema.

de ZSOLTI la 27 noiembrie 2013 - 09:41

cenzura

de pentru joltica copy paste la 27 noiembrie 2013 - 09:53

de acord.
functioneaza perfect la primaria carei!

de problema la 27 noiembrie 2013 - 11:51

valabil si pentru portavocea-penelista virtual-ambulanta horia maries.

de adevarul la 27 noiembrie 2013 - 12:13

se intampla ca in primaria carei cu primar presedinte la udmr carei sa aiba ca si consilier personal incadrat pe redactorul sef de la ziarul udmr carei de peste 5 ani de zile si fara sa vina la servici ca si alti angajati si mai si duce acasa peste 20 de milioane pe luna.
la aceiasi primarie carei mai este un consilier personal al primarului angajat pe si mai multi bani si care semneaza ca si contabil sef toate actele primariei si contracte si proiecte europene din fonduri UE !!!!

de emil la 27 noiembrie 2013 - 17:30

gabor asta, ca toți hungaristii, are pretenția ca populația României sa învețe ungurește, pentru ca nu cumva minoritarii unguri sa fie lezați în vreun fel în „dreptul” lor (acordat probabil de horthycultorul miklos) de a nu folosi limba oficiala a statului roman. încă o mostra din ciclul revizionist-horthyst „romanii nu contează”.

@ Roman

Nu mai întrebați ce vor, pentru ca e secretul lui Polchinelle încă din 1848! Vor o Transilvanie ungureasca!

de atol la 27 noiembrie 2013 - 19:22

emile ai prins esenta.

de ZSOLTI la 27 noiembrie 2013 - 21:23

de ce va este frica nu scapati

de pentru joltica copy paste la 27 noiembrie 2013 - 21:33

ia sa vedem noi cine fugea mancannd pamantul la mohacs si la buda de a trebuit sa apere croatii si valahii si alte neamuri cetatea ungureasca in fata turcilor????
cine murea de foame sub bela kuhn in budapesta de a fost nevoie de interventia Armatei Romane pt a va scapa de bolsevici????
Romanii au stiut sa lupte pt libertate cu capul sus si spatele drept,pe campul de lupta si nu cum fac altii cu lovituri pe la spate ca in lupta dreapta nu au curaj!
ia hai mai faceti cateva plingeri si sesizari ca si asa nu aveti chef de munca ca prosperati numai cand sunteti la ciolan ca altfel patiti cu firmele ca si primaru si vicele…falimentu

de cup la 27 noiembrie 2013 - 23:26

ft. bine Kereskenyi Gabor , totusi dam 35-37 % din judet.

de Horia Mărieș la 28 noiembrie 2013 - 06:39

@problema la 27 November 2013 – 11:51

Sunt „ambulant” acum, n-am timp să răspund unui cseresnyemagkurvaszar laș și anonim, dar dacă insiști, o să o fac mai pe larg.

de astrid la 28 noiembrie 2013 - 07:45

si ce daca sunteti 35-37 din judet?
si romanii din carei sunt peste 47 si tot nu a votat udemereu pentru un reprezentant al lor.
limba oficial in ungaria e maghiara iar in romania limba romana.

de ZSOLTI la 28 noiembrie 2013 - 08:02

mai decalta te

de ZSOLTI la 28 noiembrie 2013 - 08:41

ptr horea Daca într-o zi te simti inutil si deprimat, consoleaza-te cu gândul ca odata ai fost spermatozoidul cel mai rapid dintre toti.

de emil la 28 noiembrie 2013 - 12:27

zsoli dobas 27 nov 2013 21:23

Nu mor caii când vor câinii… comunitari/maidanezi! N-au reușit apatrizii asiatici sa devina majoritari în Transilvania, deși de vreo 1000 de ani s-au tot înmulțit și în mod natural și în mod controlat (prin măsurile luate de statul unguresc pentru asimilarea etno-lingvistica a romanilor, slavilor, evreilor, șvabilor etc.). Nu se tem romanii ca le iau ungurii Ardealul, ci doar constata permanentele pretenții exagerate ale unor lideri turbulenți ai etnicilor unguri din Romania. Nu se tem, pentru ca din 1848 încoace, ungurii singuri nu au putut lua Ardealul de la romani. Iar când au ajuns sa-l ocupe, l-au ocupat numai cu ajutor de la austrieci (1867) sau de la germani și italieni (1940). Au fost capabili ungurii sa păstreze Ardealul în 1919 sau în 1944 când s-au confruntat cu armata romana? Nu. Atunci, de cine sa se teama romanii? De cei care și-au pierdut ciucurii pe podul Satmarului de frica romanului? Haida de!

de Horia Mărieș la 28 noiembrie 2013 - 15:34

@de ZSOLTI la 28 November 2013 – 08:41

Ești chiar cretin. Du-te la bolondokháza, Szigetre vagy Nagyváradra.

de Cotu-Donului la 28 noiembrie 2013 - 17:06

Unde este armata romana ?

de emil la 28 noiembrie 2013 - 21:08

Cotu – Donului

Armata romana cauta ornamentul romanesc de pe parlamentul unguresc: opinca valaha!

de lupul dac la 28 noiembrie 2013 - 21:58

armata română suntem toti!
toti romanii formează armata română

de corect la 29 noiembrie 2013 - 10:28

Armata romana este la Roma. Armata română este „tot ce mișcă-n țara asta/Râul, ramul” (M. Eminescu – Scrisoarea a III-a)

de stepa calmuca la 29 noiembrie 2013 - 11:15

Asta doar in poezie….
Osemintele zac in stepa
calmuca si la cotu donului…

Lasati un comentariu