Pomul lui Matusalem a renăscut, după două milenii

• publicat la: 20 iulie 2014
Pomul lui Matusalem a renăscut, după două milenii

Cu prilejul unor excavări făcute in 1963, in perimetrul palatului lui Irod cel Mare din Masada, Israel, arheologii au gasit o amfora intacta, plină cu semintele unei plante necunoscute, asemănătoare palmierului.

Semintele fiind in stare bună, au fost depozitate intr-un spatiu bine protejat si transportate la Universitatea din Zurich, Elvetia, pentru a se stabili natura si vechimea lor, informeaza Factroom.

Analiza cu izotopi de carbon a stabilit că respectivele seminte dateaza dintr-o perioadă cuprinsă intre anii 155 i.Hr. si 64 i.Hr. Identificate astfel, au fost transportate inapoi in Israel, la Universitatea Bar-Ilan din Ramat Gan, unde au ramas necercetate pana in anul 2005.

Atunci s-a decis ca trei dintre seminte sa fie supuse unui experiment, in incercarea riscanta de a le germina. Riscul consta in faptul ca semintele, pastrate de peste doua milenii, puteau fi iremediabil compromise.

Dar n-a fost asa. Introduse intr-un sol pre-fertilizat, imbogatit cu hormoni, semintele au dat semn de viata iar, dupa opt sapamani, una din ele a incoltit.

Trei ani mai tarziu, in 2008, planta crescuta din acea samanta era deja un pom de doi metri inaltime, impodobit cu manunchiuri de frunze care confirma ca pomul este o specie de palmier, care a existat in arealul statului Israel de astazi, dar care disparuse cu 1800 de ani in urma.

Acest tip de palmier avea o importanta deosebita pentru locuitorii acelor vremuri. Fructele aveau cautare pe toate coastele Mediteranei si aduceau importante venituri din export. Ca urmare, planta era cultivata pe o scara larga.

Botanistii de astazi au inscris planta in cataloage cu numele de palmierul lui Matusala, dupa numele celebrului personaj biblic cunoscut mai ales sub numele de Matusalem si renumit pentru lunga sa durata de viata.

Plantat in zona Kibbutz Ketura din desertul Arava, aflat in sudul Israelului, pomul a inflorit in anul 2011, cu care ocazie s-a constatat ca toate florile sunt de sex masculin. Pentru reproducere, va fi deci necesara germinarea unei noi seminte, care sa genereze un pom de sex feminin,

N-ar fi imposibil, dar munca de cercetare este de durata si cere multa rabdare.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu