Audienţă Prefect la Pir

• publicat la: 11 septembrie 2014
Audienţă Prefect la Pir

Prefectul judeţului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram a reluat întâlnirile cu cetăţenii, în teritoriu. Joi, 11 septembrie 2014, de la ora 12,00 reprezentantul Guvernului a susţinut audienţe la sediul unităţii administrativ-teritoriale Pir. Acesta a fost însoţit directorul de cancelarie, Raul  Băbţan şi de şeful Serviciului Juridic, Cosmin Dole, respectiv specialişti din cadrul Instituţiei Prefectului.

Nu mai puţin de 12 persoane din comuna Pir dar şi din comunele învecinate s-au prezentat în audienţele prefectului, cei mai mulţi solicitând sprijin instituţional cu privire la retrocedarea unor terenuri.

Spre exemplu, Dan Buzilă din Cluj-Napoca, moştenitor al fostului judecător din Tăşnad, Virgil Mureşan a solicitat sprijin cu privire la urgentarea demersurilor procedurii de retrocedare a proprietăţilor din localitatea Săuca. În acest caz, primarul comunei Săuca, Marian Gheorghe a anunţat că  în proxima şedinţă a Consiliului Local va propune introducerea pe ordinea de zi a proiectului cu privire la stabilirea parcelelor de teren care pot fi retrocedate. În acelaşi timp, prefectul Eugeniu Avram a menţionat că va delega din partea Instituţiei Prefectului două persoane care vor asista la şedinţa care ar urma să aibă loc în data de 25 septembrie, anul curent.

Pe de altă parte, secretarii unităţilor administrativ-teritoriale din comunele Pir, Săuca, Pişcolt şi Andrid au ridicat problema referitoare la legalitatea unor dispoziţii ale primarilor cu privire la acordarea ajutoarelor sociale, potrivit Legii nr. 416/2001. În urma analizei situaţiei, prefectul Eugeniu Avram le-a cerut secretarilor şi primarilor o colaborare eficientă pentru o bună aplicare a legii, în folosul cetăţenilor.

Alte aspecte semnalate în cadrul audienţelor susţinute la Pir au făcut referire la activităţile edilitare din comună.

comentarii

de Horia Mărieș la 12 septembrie 2014 - 14:21

Pir (în maghiară: Szilágypér, în germană: Pirr), unde Prefectul a dat audiențe în ziua de 11 septembrie a.c. este o comună în județul Satu Mare, Transilvania, România. Are în componență 3 sate: Pir (reședință), Piru Nou și Sărvăze. În 2011 avea 1614 locuitori.

Pirul este si o plantă extrem de nesuferită, foarte dăunătoare agriculturii. Pirul este o plantă erbacee perenă din familia gramineelor, cu rizom târâtor, cu frunze aspre și cu flori verzi, grupate în spice, care crește spontan, împiedicând dezvoltarea plantelor de cultură (Agropyrum repens). Pirul pădureț este o specie înaltă de pir, care ajunge până la 1 m, cu frunzele aspre, cenușii-verzui și cu spicul lung și subțire (Agropyrum caninum).

Cam la fel stau lucrurile și cu ambrozia (iarba pârloagelor), în plus, ea constituie și un veritabil pericol pentru sănătatea oamenilor fiindcă polenul de la ambrozie poate provoca persoanelor sensibile rinită alergică, astm bronşic sau conjunctivită.

Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Satu Mare, Elisabeta Bekessy, a precizat recent că iarba pârloagelor a invadat efectiv întregul judeţ din anul 2008 şi până în prezent.

„Cireașa de pe tort”, „vinul spumant” sau „șampania” acestui lucru extrem de neplăcut constă in faptul că Elisabeta Bekessy i-a solicitat prefectului Eugeniu Avram să transmită notificări către reprezentanţii cultelor religioase din judeţ în vederea mobilizării populaţiei pentru distrugerea acestei plante invazive. Prefectului Eugeniu Avram i s-a părut foarte bună această idee, astfel încât s-a arătat de acord să trimită adrese către reprezentanții tuturor cultelor din judeţul Satu Mare. Fiindcă pe primari îi doare drept in cot de ambrozie, Elisabeta Bekessy se va face scriitoare: “Pentru a informa cetăţenii cu privire la această problemă vom notifica instituţiile de cult, tocmai în ideea de a informa cetăţenii, prin domnii preoţi, cu ocazia slujbelor religioase, ca fiecare cetăţean să aibă grijă să urmărească în jurul gospodăriilor lor dacă această plantă există şi să facă toate demersurile pentru a le cosi pentru a-şi proteja sănătatea familiei lor”, a declarat distinsa doamnă superspecializată, de către UDMR, în domeniu.

Întrebarea nr. 1: Câți ani din perioada 2008 – 2014, perioadă în care iarba pârloagelor (ambrozia) a invadat efectiv județul Satu Mare s-au suprapus cu anii în care numita Elisabeta Bekessy „femeia care și-a ales pasiunea ca profesie”, conform interviului publicat în „Sătmăreanul” din 15.09.2011, a îndeplinit funcția de Director al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Satu Mare???

Dacă răspunsul la întrebare constă dintr-o cifră mai mare decât 4 (patru), atunci Prefectul dr. Eugeniu Avram n-ar fi trebuit să aprobe propunerea lui Erzsike de a se apela la ruga preoților de toate confesiunile, ci ar fi trebuit să-i dea un picior drept în fund, s-o demită, s-o trimită acasă la cratița, pentru crasă și împardonabilă incompetență profesională și pentru faptul că de ani de zile, adică începând cel puțin din 2008 până în prezent Respectiva n-a făcut ABSOLUT NIMIC pentru ca ambrozia să nu invadeze județul. Asta, dacă noi am trăi intr-o țară cât de cât normală.

Răspunsul la intrebarea nr. 1, exprimat in cifre octanice este: de 8 (opt) ani, începând din 2005, cu intrerupere de un an în perioada 2009-2010.

Întrebarea nr. 2: Care este gradul de autoritate, prestigiul de care se bucură Prefectul sau Directorul A.P.M. Satu Mare în ochii primașilor din județ, dacă pentru rezolvarea problemei ierbii pârloagelor, a ambroziei, o plantă tratată cu totală indiferență de către primari, pe care-i „doare efectiv în cot” de ea, Prefectul și directoarea lui pește prăjit de Crasna, trebuie să apeleze la rugăciunile rostite din anvon de preoții de toate confesiunile din județ, adică la ajutorul Divinității??? Se spune că cea mai eficientă este ruga unui rabin fiindcă ei cunosc limba potrivită. Rog frumos să se apeleze. Neapărat!

Răspunsul la întrebarea nr. 2, exprimat în procente, pe o scară de la 0 la 100 este: de 1% (unu la sută) adică foarte aproape de clasicul zero barat.

Halal să vă fie! Incompetenților. Ar fi cazul să faceți pași. Mărunți dar rapizi, ca să dispăreți urgent dincolo de linia orizontului.

Lasati un comentariu