În Carei, nici geamurile nu scapă de discriminare

• publicat la: 16 septembrie 2014
În Carei, nici geamurile nu scapă de discriminare

Imaginea nu este din secolul trecut, dacă la asta vă gândiţi. Este o imagine cotidiană de la una din şcolile careiene din anul 2014. Dacă pentru Școala Gimnazială „Vasile Lucaciu” proiectele depuse de ani de zile pentru a începe reabilitarea clădirii ce adăpostește renumita unitate de învățământ nu s-au găsit surse de finanțare, pentru două grupe de preșcolari la secția maghiară au fost identificate și alocate fonduri astfel încât în 2 luni de zile să se renoveze la standarde occidentale un imobil degradat. Nici sala festivă de la Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” nu are o soartă mai bună ca a Școlii „Vasile Lucaciu”. De starea jalnică a monumentelor si cimitirelor Eroilor Români nici nu mai încape discuţie. Noroc că mai există în judeţ  şi  Consiliu Judeţean!

Semnalam în cursul anului trecut, mai exact în septembrie 2013, situația disperată în care învață peste 600 de elevi ai Școlii Gimnaziale „Vasile Lucaciu” cu spaima că orice rafală mai puternică de vânt va deschide brusc geamurile care se închid, de fapt, cu ajutorul cuielor .(vezi aici)

Am revenit cu acest subiect  după ce am văzut că se alocă fonduri nelimitate pentru orice fel de eveniment al comunităţii din care face parte conducerea oraşului pentru filmuleţe de 30 de minute plătite cu 6 mii de euro,după alocarea de bani  pentru a găzdui întâlniri naţionale ale unei comunităţi restrânse în timp ce copii careienilor se zbat în lipsuri,după ce fonduri nelimitate se alocă pentru întâlniri ale urmaşilor grofilor care au cedat castelul statului când nu au mai fost în stare să îşi intretină imobilul, după ce  am simtit rea intentie în refuzul tipăririi de cărţi nici măcar românesti ci cu personalităţi locale, pentru 3 mii de lei si după refuzul vehement de a aproba pe raza municipiului amplasare de busturi ale personalităţilor marcante din istoria României in care se afla si orasul Carei, după ce  consilierul personal al primarului, aflat pe statul de plată al primăriei, plătit din bani publici ,scrie constant articole provocatoare si impotriva istoriei si intelectualilor români din Carei, după ce am văzut lipsa de interes pentru buna gospodărire a banului public prin plăţi în avans la societăţile  preferate  ale UDMR Carei, inainte de recepţie finală  a lucrărilor sau lipsa respectării  clauzelor din contractul incheiat pentru reabilitarea noii primării,întârziata a se da in folosinţă cu numai 3 ani de zile  si după   ce am văzut că de ani de zile un sofer al primăriei Carei face naveta la locuinta lui personala din Ungaria, zi de zi, cu maşina  institutiei care este primăria Carei, cu combustibilul plătit din BANI PUBLICI.

Nici după repetatele noastre semnalări în legătură cu situatia de la Scoala Vasile Lucaciu nu a apărut până la această dată de 16 septembrie 2014 vreun proiect de hotărâre în care să se reflecte intenția Primăriei Carei de a purcede la asigurarea de condiții decente celor ce frecventează cursurile Școlii „Vasile Lucaciu”, sau să încerce să găsească o soluție prin care frumoasa sală festivă a Colegiului Tehnic „Iuliu Maniu” să fie pusă din nou în valoare.

Sume consistente se alocă, însă, pentru  alte activități care nu  aduc  niciun beneficiu sutelor de tineri careieni în formarea lor profesională.

În încercarea de a stăvili devoalarea tuturor activităților și acțiunilor vădit discriminatorii ale actualei conduceri a municipiului, primarul se vaită pe unde poate că articolele noastre sunt  un atac la persoană, pe când acestea nu fac decât să reflecte hotărârile adoptate în Consiliul Local cu o majoritate deținută de formațiunea politică al cărei președinte este.

O simplă vizitare a unităţilor de invăţământ din oraş scoate la iveala faptul că cele româneşti sunt lăsate de izbeliste, că sunt codaşe la alocarea de fonduri şi  nu pentru că nu ar fi posibilităţi. Comunitatea româneasca trebuie să se descurce mereu pe cont propriu,la fel ca în cazul comemorării lui Avram Iancu în data de 14 septembrie 2014.

Potrivit documentelor puse la dispozitia consilierilor de către administratia locală, in decurs de 2 luni, o clădire degradată cum a fost cea in care a functionat Scoala generala nr.4 de pe strada Agrară, a fost renovată si dotată cu mobilier nou pentru a adăposti 2 grupe de sectia maghiară de prescolari,transferate de la căminul cu orar prelungit nr.1 de pe strada Progresului.

fosta scoala nr.4 ,transformata in doar 2 luni in gradinita doar cu limba maghiara de predare

Imaginile vorbesc de la sine. Ne  bucurăm că există copii care beneficiază de astfel de conditii dar  nu înţelegem  atunci de ce etnicii români din oraş mai plătesc taxe şi impozite dacă tot nu se regăsesc şi în instituţiile în care învaţă copii lor ?

In tot acest timp, geamurile de la Scoala Vasile lucaciu,fost liceu,se închid cu ajutorul cuielor. Doar calitatea lucrărilor efectuate de meşterii din secolul trecut  au făcut posibilă  funcţionarea şcolii până in ziua de azi dar  nici această calitate nu ţine la infinit chiar dacă primăria Carei  forţează nota de rugăciune.

Poate se va găsi un vechi colecţionar de piese antice, de muzeu, care să le remarce şi  să  ne scape de povara găsirii de noi soluţii pentru a  asigura inchiderea lor pe  timp de furtună sau intemperii specifice perioadelor reci ce tocmai urmează.aici

Sau poate domnul primar asigură finanţări de proiecte numai la institutiile  la care simpatizează conducerea . Scoala  Vasile Lucaciu a fost una din scolile unde a fost intreruptă  furnizarea gazelor naturale în octombrie 2012, pe motiv de întârziere  la plata  facturilor către agentul distribuitor, situaţie rar întâlnită  pentru un manager cu experienţă cum se consideră domnul primar.

Intr-o situatie similară au fost si Colegiul Tehnic Iuliu Maniu şi Liceul Tehnologic Simion Bărnuţiu, pe vremea când nu era director consilierul judetean UDMR,Gindele Emerich.(aici)

Tot cu ochiul liber se pot vedea conditiile mizere în care funcţioneaza Biblioteca Municipală din  Carei si conditiile dezastruoase în care este ţinut , adică periclitat, ce a  mai rămas din fondul de carte strămutat de la Castel când au început renovările.

Până atunci, elevii de la scola Vasile Lucaciu incep  noul an şcolar cu aceleasi geamuri pe care le-au  avut şi părinţii si bunicii noştri.

Discriminarea pe criterii etnice sustinută  de primăria Carei nu mai este o noutate pentru nimeni de-acum. Într- situaţie similară, cu personajele  inversate, Consiliul Naţional al Discriminării ar fi întreprins deja demersuri pentru remedierea situaţiei, nu înainte însă de a face cunoscut până la Bruxelles incidentul!

 redactia

comentarii

de suntetiDeTotRasulDeja la 17 septembrie 2014 - 20:13

Sunteti de tot rasul deja, bolnavi la cap, geamurile?? Dumnezeul sa va ajute sa gasiti liniste sufleteasca, cred ca v-ati innebunit, fara suparare!

de robi la 17 septembrie 2014 - 20:53

imi este rusine ca presedintele udmr incurajeaza discriminarea in oras si is bate joc de elevii care nu sunt la scolile unguresti sau nu au directori maghiari.
stiu ca pentru copi nostri se fac sali de clasa speciale dar sa batjocoresti etnicii romani nu este frumos din partea lui si imi cer scuze dar nu toti maghiarii suntem asa!1!!
nici in afganistan nu arata asa geamurile si mai spune primarul ca el nu face diferenta intre careieni!
pentru zsido si kalaszanci nu se uita la bani si plateste toate cheltuielile de la secretariat.

de gabi la 18 septembrie 2014 - 09:55

UDMR a votat împotrivă la ordonanta traseismului deşi este la guvernare

Deputatul UDMR de Satu Mare, Kereskenyi Gabor, unul dintre cei ce au votat împotrivă, a spus: “UDMR a anunţat de la început că nu va vota ordonanţa, deoarece suntem de părere că trecerea de la un partid la altul nu este un lucru bun, în primul rând pentru că alegătorii, atunci când au votat pe cineva, nu au votat numai omul ci şi o ideologie. Nici în Senat nu vom susţine ordonanţa, vom vota împotrivă. Un alt motiv al votului nostru negativ este acela că nimeni nu ne-a consultat, aşa cum e firesc într-o coaliţie, atunci când s-a elaborat această ordonanţă”.

sa nu stie deputatul Gabor ca la Carei amandoi primarii UDMR sunt traseisti cu acte in regula?
primarul a fost ales prima data de la partidul noua democratie de nord vest,apoi ca independent a luat putin peste 600 de voturi iar acum e presedintele UDMRE CArei,
viceprimarul a inceput si lel la partidul noua democratie de nordvest apoi a continuat la PNL iar din 2008 a trecut in barca UDMR unde a fost inscris pe listele lor de candidati.
membrii UDMR Carei care au stat cuminti in banca lor si au respectat ” nu numai omul ci si ideologia ” dupa cim spune deputatul,au avut numai de pierdut si au mai si fost ejectati cum e cazul directorului visnyiai csba lasat pe linie moparta dupa ce a renuntat la calitatea de consilier local pentru ca in locul lui sa vina contabilul de la sectia de scaune primare.
Cu alte cuvinte draghe deputat,curat cameleonism atitudinea voastra!

de emil la 18 septembrie 2014 - 15:48

sunteți de tot râsu

Nu suntem de tot râsu, ci de plâns, pentru că o asemenea bătaie de joc, dacă li s-ar întâmpla ungurilor tăi, ar vui galaxia despre intoleranța românească.

de zsuzsa la 20 septembrie 2014 - 22:00

gradinita nu e facute de reformati?
nu e frumos ca se face deosebire intre careienii si nici noi nu vrem deosebire ca avem in familie si romani si maghiari si nu este frummos cum se face de la primarie

de gyusziconsilieru la 23 septembrie 2014 - 23:15

draghe levi nu trebuie sa injuri pentru ca vede toate lumea ce stii tu sa faci la premirie;stim ca acolo numai ase injurituri auzi de la seful teu da tu nu trebuie sa fie slab de ingerul si daca este la tine frike ca nu mai o sa ai de lucru prin orasul acesta.

de katalin la 23 ianuarie 2015 - 21:58

si acum la scoala vasile lucaciu sunt aceste geamuri si primarie nu face nimic pentru ca si copii nostri sa aiba la fel ca si la scolile si gradinitele maghiare.
nu toti maghiarii batem joc de copii sa nu lasam sa invete romaneste si apoi sa nu aiba loc de munca unde vrea ei!

Lasati un comentariu