Amenzi de 10.000 lei pentru cosmetice

• publicat la: 16 mai 2015
Amenzi de 10.000 lei pentru cosmetice

Atenţie la cremele folosite! Peste o sută de creme de mâini, de faţă şi vopsea de păr cu nereguli au fost scoase de la vânzare de inspectorii OPC. Produsele cosmetice de pe piaţa sătmăreană au fost luate la puricat de inspectorii Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Satu Mare.

În perioada 28.04-29.04.2015 s-a  desfăşurat  o acţiune de verificare a respectării prevederilor legale la comercializarea produselor cosmetice pe raza judeţului Satu Mare,  fiind controlaţi  6 operatori economici la care au comisarii au găsit o serie de nereguli.

Totalul amenzilor aplicate a fost de 10.000 lei.

Cele mai mari probleme s-au găsit la cremele de faţă, vopsea de păr şi pudra de faţă. În urma controalelor au fost oprite temporar de la comercializare până la remedierea deficienţelor 102  de produse cosmetice în valoare de 1297 de lei pentru etichetare neconformă.

Cosmeticele la care s-au găsit nereguli nu aveau traduceri în limba română a informaţiilor privind denumirea, funcţia sau modul de utilizare a produsului sau nu aveau preţul afişat.

 

La  un operator economic  din Satu Mare, la  produsele fond de ten, pudră faţă, informaţiile de pe ambalaj  nu erau lizibile,  uşor de citit.

La doi  operatori  economici   la produsele cosmetice precum  cremă hidratantă din  import Ungaria  nu aveau traducere în limba română, iar la  un alt operator economic, la produsul fond de ten  şi fard de ochi, importate din Ungaria.

Şi la un alt  operator economic din Satu  Mare la produsele cosmetice cremă hidratantă, sampon păr Helia D,tot import Ungaria, etichetarea a fost cu traducere incorectă şi / sau incompletă în limba română.
 

Respectarea prevederilor legale în cazul promoţiilor conform Legii nr. 148/2000, art. 9, comparaţiile care se referă la o ofertă specială trebuie să indice, în mod clar şi neechivoc: data la care încetează oferta sau, dacă este cazul, faptul că oferta specială se referă la stocul de bunuri disponibil; data de începere a perioadei în care se aplică preţul special sau alte condiţii specifice, dacă oferta specială nu a început încă.

La  un  operator economic din  Baia Mare, punct de lucru Satu Mare  la produse cosmetice   vopsea de păr şi şampon de păr  nu  era menţionată  data de început şi data de sfârşit  a promoţiei sau în limita stocului. La un alt operator economic au lipsit afişarea preţurilor.

Lasati un comentariu