UPDATE la Primăria Carei în stand-by. Încă o zi fără litera lipsă de la bustul Regelui Ferdinand

• publicat la: 26 mai 2015
UPDATE la Primăria Carei în stand-by. Încă o zi fără litera lipsă de la bustul Regelui Ferdinand

UPDATE:

Victorie!  Miercuri,27 mai 2015,orele 20,00. Eforturile noastre de a atrage atentia asupra  curentului antiromânesc  ce domneste în primăria Carei  nu sunt  în zadar.  Bătaia de joc la adresa titulaturii Regelui Ferdinand al României a luat sfârsit în această seară, când  a fost reamplasată litera N  dată jos de radicalii  deranjati de bustul ReIntregitorului României la Carei. Abia după 6 zile de la dispariţia literei, aceasta a reapărut pe  soclul pe care este aşezat bustul Suveranului.

Mentionam ca bustul a fost amplasat pe data de 10 mai 2015 iar literele au fost fixate mecanic. Unul dintre  cei care se ocupă de realizarea crucilor de morminte şi care aplică astfle de litere zilnic pe plăcile de marmură, a afirmat că litera nu avea cum să cadă dacă nu ar fi fost lovită. Din păcate, camera de  supraveghere amplasată special pentru  protecţia bustului, nu poate fi utilizată la capacitatea ei  sau pentru scopul pentru care a fost achiziţionată, căci altfel nu se explică tăcerea Poliţiei Locale.

.

Nici astăzi, marţi 26 mai 2015,  până la  ora 14,00, litera lipsă de pe soclul bustului Regelui Ferdinand I al României nu a fost pusă la loc.  Instituţiile care au decis că se poate amplasa un bust fără autorizaţii legale şi se înghesuiau  în faţa camerelor de luat vederi pentru a acorda tot felul de interviuri colorate,  nu se mai înghesuie acum pentru a  pune la loc litera N, căzută nu se ştie oficial cum ( deşi există special montată o cameră de supraveghere orientată spre bust şi monitorizată din birourile Poliţiei Locale Carei din subordinea Primăriei).  Lucrarea  de realizare a soclului şi de montare a literelor aparţine unei firme sătmărene şi puţin probabil ca la nici 2 săptămâni de la aplicarea literelor , acestea să înceapă să cadă. E curioasă şi lipsa de reacţie a Primăriei în privinţa solicitării prezenţei unui reprezentant al firmei executante care a acordat probabil şi o perioadă de garanţie…

În timp ce pentru interesul său personal primarul Kovacs a alertat întreaga Poliţie Locală şi alte unităţi de asigurare a ordinii şi disciplinei publice , şi ne referim la situaţia în care mulţime de faţade de clădiri publice au fost mâzgălite cu sloganuri antiprimar în urma tăierilor masive de arbori în oraş, în cazul bustului regelui României  trenează o linişte suspectă din partea sa.  Atunci, a aruncat cu acuzaţiile în stânga şi în dreapta în încercarea de a găsi persoanele care i-au distrus echilibrul sufletesc iar când le-a găsit, nu a mai considerat  de cuviinţă să îşi ceară scuze de la cei acuzaţi pe nedrept şi să facă public numele celui vinovat!

Deşi este înştiinţat zilnic despre conţinutul articolelor ce apar în Buletin de Carei, primarul Kovacs nu a considerat  ca  prioritate montarea literei lipsă de pe bustul pe care s-a grăbit să îl amplaseze deşi nu avea autorizaţiile legale necesare şi nici nu era  în postura de iniţiator al proiectului. Se complace în situaţia de a prelungi cât mai mult bătaia de joc la adresa suveranului pe care nu a dorit să îl amplaseze pe locurile în care acesta a trecut, disperat că în parcurile din municipiul Carei ar putea pătrunde o personalitate românească. Pentru cei care nu cunosc limba maghiară, aşa cum apare acum Ferdinand ar fi regele ţiganilor, adică al romilor în noua denumire dată acestei minorităţi.

Poliţia locală este foarte promptă când vine vorba de priponirea unui cal din Ianculeşti sau de numărarea caprelor din gospodăriile persoanelor incomode primarului dar întoarce capul când vine vorba de afacerile celor din administraţia publică sau de  depistarea celor ce vandalizează monumente româneşti.

La ora actuală , încă se discută probabil dacă şi cine să pună la loc litera lipsă. La fel ca în cazul vandalizării plăcii de la bustul lui Avram Iancu, nici de această dată  camerele de supraveghere nu sunt luate în calcul sau…s-au aburit brusc şi nu e clară imaginea.

Proiectul amplasării bustului regelui Ferdinand al României a fost depus în CL pentru prima dată în luna aprilie 2014, pentru a se putea aniversa în mod festiv 95 de ani de la vizita Sa în Careii Mari, după cum a promis primarul Kovacs chiar Alteţei Sale,  Principele  Nicolae,  la vizita sa din 8 aprilie 2014 în mun. Carei.  Au urmat o serie de amânări şi refuzuri din partea consilierilor UDMR de a amplasa acest bust  pe locurile vizitate de către acesta în mai 1919. Momentul aniversar  a trecut fără ca primarul să aibă vreo remuşcare. Ba chiar a decis că nu e bine să fie amplasat în interiorul vreunui parc şi a apelat pentru ajutor la Direcţia Judeţeană de cultură pentru a-l scoate din impas. Care Direcţie trimite o adresă răspuns la solicitare şi decide că în municipiul Carei e timpul ca să apară perimetrele etnice, adică românii îşi  pot pune busturile într-un ţarc al lor iar maghiarii unde vor ei.  În baza acestei decizii, ar fi interesant de iniţiat o discuţie şi cu Servicul  de taxe şi impozite locale,  pentru a  găsi o modalitate  ca românii din Carei  să plătească dări doar pe teritoriul menţionat în adresa Direcţiei Judeţene de Cultură.

Bustul a fost dezvelit în imediata apropiere a sensului giratoriu din mun.Carei la data de 10 mai 2015, în prezenţa tuturor oficialităţilor judeţului , mai puţin a Direcţiei Judeţene de Cultură, cea care a legalizat interzicerea amplasării bustului regelui Ferdinand în parcurile oraşului.

 

redacţia

comentarii

de Horia Mărieș la 26 mai 2015 - 19:31

Doar așa, pentru cultura mea generală, doar ca să mai învăț nițică istorie contemporană.

In fond și la urma urmei, cine au fost făptașii adevărați, cei care au scris lozinci anti-Kovacs pe ziduri și pe tomberoanele de gunoi, dupa protestele impotriva taierilor masive de copaci din oraș, cine au fost cei pe care i-a găsit primașul?
Vreau să știu nume și ce hram poartă.
N-au fost liberalii? Mare minune!

Nu știu cum se face, dar am lipsit la lecția asta.

Citez din articol: „Atunci, a aruncat cu acuzaţiile în stânga şi în dreapta în încercarea de a găsi persoanele care i-au distrus echilibrul sufletesc iar când le-a găsit, nu a mai considerat de cuviinţă să îşi ceară scuze de la cei acuzaţi pe nedrept şi să facă public numele celui vinovat!”

de Horia Mărieș la 27 mai 2015 - 09:40

M-a făcut curios link-ul de mai sus, postat de KOTLÓ, nu mai țineam minte ce se scria in articolul respectiv.

Am recitit articolul, am recitit și comentariile. Am regăsit și niscaiva comentarii scrise de mine acum doi ani și două luni. Culmea, nu trebuie să mă dezic de nici măcar un singur cuvânt din cele pe care le-am scris pe atunci, acolo, in afară de cuvintele pe care le-am scris eventual greșit (typing mistakes) la 13 March 2013 – 06:13; la 13 March 2013 – 08:12; la 13 March 2013 – 20:56; la 13 March 2013 – 22:27

Iată primul dintre comentariile revăzute:

http://www.buletindecarei.ro/2013/03/primarul-kovacs-provoaca-careienii-prin-actiunile-sale-sute-de-arbori-secerati-in-ultimii-ani.html#comment-25512

Aș mai adăuga azi la el, câte ceva, dar neletal.

De exemplu, la postarea de la 13 March 2013 – 06:13 aș mai adăuga un punct:

4. Mai este o șansă de a scăpa de insipidul individ numit Eugen Kovács Jenö. Aceasta șansă se numește Inalta Curte de Casație și Justiție, dacă cumva parlamentarii lui Ponta, Tăriceanu, Kelemen Hunor precum și alți neaveniți ce dorm ín papuci pe acolo, nu reușesc cumva să schimbe până in ziua de 17 iunie a.c. niscaiva articole din codul penal sau din alte legi, ca să-i scape de mâna cea lungă a justiției oarbe pe infractorii baroni și grófi locali sătmăreni. Fiindcă se insistă, se muncește tare din greu in sensul ăsta. Muncesc mai ales numiții Tăriceanu (care ar trebui neapărat reșapat) și Ponta care ar trebui trimis in Dubai.

De ce data de 17 iunie 2015? Findcă atunci se judecă la I.C.C.J Sectia de Contencios Administrativ şi Fiscal, Completul de judecată: Completul nr.4-NCPC-CF, cauza din dosarul nr. 496/35/2013 – A.N.I. în contradictoriu cu Eugen Kovacs – recurs promovat de Kovacs după ce a fost declarat incompatibil (la fel ca și alti 27 de primari din județul Satu Mare) de Curtea de Apel Oradea, în afacerea locală extrem de dubioasă, având în vedere sumele enorme provenite din fonduri europene ce se invârt netransparent pe acolo în aceste zile, licitațiile dirijate preponderent spre firmele prietene locale, etc., afacere baronească, pentru supt banii Statului și ai poporului, numită „Apaserv Satu Mare”.

Dacă Kovács va fi găsit incompatibil de către instanță, atunci adio și n-am cuvinte, prefectul județului Satu Mare va fi obligat să-l suspende din funcție, consiliul local va trebuie să desemneze un primar interimar (care va fi mai mult ca sigur viceprimașul actual, având in vedere majoritatea deținută de RDMSZ in consiliul local) iar apoi, nu știu să vă zic când, se vor organiza (poate doar în 2016) alegeri locale intr-un singur tur pentru funcția de primar.
Intr-un singur tur va câștiga în mod sigur tot actualul viceprimaș.

Dacă I.C.C.J. nu-l va găsi incompatibil pe Kovács, atunci vom avea privilegiul incontestabil de al vedea în funcția de „a Nagykároly város önkormányzója” până in anul 2077, când Kovács Jenö va împlini matusalemica și venerabilă vârstă de 120 de ani. Am făcut eu o socoată foarte grosieră și mi-a ieșit din socoată că abia prin 2077 o să ajungă Kovács să-și plătească datoriile pe care le are la Fisc (ANAF) in condițiile unei rețineri lunare de 30% din salariu. Trebuie să lucreze muszaj ca primaș până atunci.
„Meg áldot benünket a Jó Isten”, vor exclama ușurati toți fanii lui careieni.

În altă ordine de idei, îmi pare rău că nu se mai poate vedea reportajul făcut la fața locului in Carei cu ocazia micului protest împotriva tăierii copacilor (link menționat in comentariul meu de la 13 March 2013 – 20:56), fiindcă televiziunea respectivă și-a schimbat de atunci site-ul.

Repet aici ce am scris atunci, acum doi ani și două luni:

„Tot respectul meu și toată admirația mea pentru cei puțini dar demni și curajoși care au făcut începutul, unul cu totul neobișnuit pentru Carei”, demonstrând pașnic in sprijinul unei idei in care au crezut, mai ales fiindcă ulterior au fost nevoiți să suporte injurăturile birjărești ale viceprimașului, inclusiv josnicele lui amenințări, șantajul și presiunea acestuia pe lângă șefii ierarhici ai demonstrantilor, pentru ca aceștia să fie lăsați pãnă și fără slujbe. Oamenii mai iartă, dar nu uită niciodată mojiciile și az aljasságokat. Remember: mămăliga supraîncinsă a mai explodat în Carei și în data de 10 mai 2015, de Ziua Regalității!

Mi-a plăcut atunci, in martie 2013, și comentariul scris de Cristi la 12 March 2013 – 19:32. Era unul „mobilizator”.

Păcat că nu prea s-a „mobilizat” nimeni din Carei ca lumea de atunci, decât cu foarte puține ocazii (cu excepția ocaziei „plimbării” bustului Regelui Ferdinand I).

Lasati un comentariu