Veniţi români să cerem dreptul consfinţit de Constituţie

• publicat la: 7 decembrie 2016
Veniţi români să cerem dreptul consfinţit de Constituţie

,,Dacă nu lupţi pentru ceea ce vrei, meriţi ceea ce ai!,,

 

Constituţia României

ARTICOLUL 32 Dreptul la învăţătură Drepturile şi libertăţile fundamentale

ARTICOLUL 32

Dreptul la învăţătură

(1) Dreptul la învăţătură este asigurat prin învăţământul general obligatoriu, prin învăţământul liceal şi prin cel profesional, prin învăţământul superior, precum şi prin alte forme de instrucţie şi de perfecţionare.

(2) Învăţământul de toate gradele se desfăşoară în limba română. În condiţiile legii, învăţământul se poate desfăşura şi într-o limbă de circulaţie internaţională.

(3) Dreptul persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale de a învăţa limba lor maternă şi dreptul de a putea fi instruite în această limbă sunt garantate; modalităţile de exercitare a acestor drepturi se stabilesc prin lege.

(4) Învăţământul de stat este gratuit, potrivit legii. Statul acordă burse sociale de studii copiilor şi tinerilor proveniţi din familii defavorizate şi celor instituţionalizaţi, în condiţiile legii.

(5) Învăţământul de toate gradele se desfăşoară în unităţi de stat, particulare şi confesionale, în condiţiile legii.

(6) Autonomia universitară este garantată.

(7) Statul asigură libertatea învăţământului religios, potrivit cerinţelor specifice fiecărui cult. În şcolile de stat, învăţământul religios este organizat şi garantat prin lege.

Acesta este articolul din Consitituţia României încălcat în mod flagrant în municipiul Carei condus de primar şi viceprimar de la UDMR Carei. Pe lângă faptul că românilor din Carei li se refuză dreptul de a fi reprezentaţi la nivel de conducere a municipiului multietnic, acestora li se refuză şi dreptul la învăţământ profesional în limba română!

 În municipiul Carei acesta nu este singurul abuz la care sunt supuşi românii. Din păcate, niciunul dintre candidaţii la alegerile parlamentare din data de 11 decembrie nu a  fost interesat de acest subiect  chiar dacă zona Carei  este populată cu cetăţeni cu drept de vot.

În municipiul Carei nu se alocă deloc fonduri pentru reabilitare de monumente şi busturi româneşti iar pentru şcolile Vasile Lucaciu si Iuliu Maniu nu au fost accesate fonduri pentru lucrări de reabilitare şi întreţinere  în condiţiile în care geamurile acestora sunt piese de muzeu.

Joi, 8 decembrie 2016 va sosi în Satu Mare premierul  Ungariei  Victor Orban  pentru a susţine candidaţii UDMR la alegerile parlamentare. Poate  ar fi curios să vadă domnul  Orban  cum sunt puse în valoare busturile etniei maghiare din Carei faţă de Monumentul Ostaşului Român şi Simion Bărnuţiu din oraşul condus de UDMR.

Sau să afle că dreptul la învăţământ  profesional  în limba  maternă  pentru copiii românilor din Carei este călcat în picioare iar drepturile pe care le cere UDMR pentru minorităţi sunt strict respectate.

Buletin de Carei

comentarii

de Ce proastă!!! la 7 decembrie 2016 - 22:46

Ai uitat mă proastă să scrii când să ne adunăm și unde. Mare vacă o fătat boul de tată-tu dragă Daniela. Noi pe tine te iubim că ca tine nu găsim!

de Buletin de Carei la 7 decembrie 2016 - 23:05

Multumim pentru comentariu. Numai bun de pus in copie la instante ca tot ziceau scribii primarului ca le stergem comentariile.
Traiasca Romania!

de Misi la 9 decembrie 2016 - 21:41

„Proasta” si „fatat”? Cine poate fi atat de disperat vizavi de constitutia Romaniei? Cine poate sa fie atat de incurcat de articolele constitutiei noastre? Sa mai am incredere in SRI ca vede ce trebuie sa vada?

Lasati un comentariu