Medicii americani salvează viaţa unei tinere din Carei prin extirparea globului ocular dar acasă i se pun piedici pentru încadrare într-un grad de handicap

• publicat la: 12 martie 2018
Medicii americani salvează viaţa unei tinere din Carei prin extirparea globului ocular  dar acasă i se pun piedici pentru încadrare într-un grad de handicap

Continuă calvarul adolescentei din Carei căreia i s-a extirpat un glob ocular  dar care nu este considerată îndreptăţită de a fi încadrată într-un grad de handicap  şi a beneficia de drepturile ce i se cuvin. Primăria Carei i-a tăiat alocaţia şi contractul de muncă al tatălui ei în calitate de asistent personal în timp ce era la operaţia sa de salvare din SUA, operaţia susţinută financiar de americani inimoşi! Continuă apoi seria de răutăţi la adresa acestei familii prin şicanări şi lipsiri de drepturi ce li se cuveneau. ITM Satu Mare confirmă cele afirmate de Peter Nemethi dar  măsurile nu sunt luate de organele competente. Andreea a luptat pentru viaţa ei iar acum luptă ca să îşi facă un viitor la una din facultăţile din Cluj Napoca în timp ce autorităţile refuză să o pună în drepturile sale legale. Cu un ochi extirpat total nu este considerată de comisia judeţeană ca ar avea un handicap şi drept urmare  nu beneficiază de niciun ajutor. Medicii americani sunt total impresionaţi de ce se întâmplă aici în judeţ cu tânăra pe care au salvat-o.

Comisia judeţeană a încadrat handicapul Andreei la H44 adică afecţiuni aleglobului ocular dar….Andreea nu mai are GLOB OCULAR!

Totul a început în  vara anului 2002 când Andreea a fost  diagnosticată cu o tumoare uriaşă la ochiul drept şi primea un verdict crunt de la medici… : „Mai are trei săptămâni de trăit!”.

Familia ei nu s-a descurajat şi a crezut în şansa la viaţă a fetiţei lor.

Cazul a ajuns în atenţia comunităţii româneşti din Boston , SUA, care s-a mobilizat exemplar şi a oferit Andreei o nouă şansă. Andreea a fost operată în anul 2010  la unul din cele mai bune spitale din America – Mass Eye and Ear, Boston. Prima dintre operaţii a urmărit înlăturarea tumorii uriaşe de pe partea dreaptă a feţei care i-a împins ochiul înafară. A urmat apoi  reconstituirea globului ocular şi a părţii de faţă afectată. Această operaţie s-a datorat  sprijinului  financiar al filantropistului Ray Tye şi al comunităţii româneşti din jurul Bostonului.

http://www.buletindecarei.ro/2010/07/fetita-din-carei-salvata-de-americani.html

În urma scrisorii trimise de profesoara de engleză a copilei, Renata Dragoş  din Carei, aici,  managerul cabinetului medical al doctorului Aaron Fay, Rose Shea a făcut legătura între familia elevei românce cu membri ai comunităţii româneşti de pe lângă Boston.  Camelia Roşca, cercetător asociat la Boston College  s-a oferit să-i găzduiască pe Andrea şi tatăl ei pe perioada operaţiei şi a recuperării postoperatorii  iar doi români inimoşi, Valentin Neacşu şi Marcel Filimon, membri ai organizaţiei locale Boston Romanian Professionals (BRP) au donat serviciile sitului www.andreainboston.com  care funcţionează ca o interfaţă eficientă între cei doi şi cei interesaţi de cazul tinerei careience.

Nu la fel de interesată  de caz  a fost  administraţia locală.

În timp ce chirurgii din SUA se mobilizau pentru a o ajuta pe careianca noastră, Primăria Carei  i-a tăiat alocaţia şi i-a desfăcut contractul de muncă tatălui Andreei care era angajat ca asistent personal pentru fiica sa cu handicap în grad I.

După operaţiile din 2010 suferite de Andreea, prin  DISPOZIŢIA NR. 824 DIN 30.05.2011, primarul Kovacs dispune încetarea alocaţiei de susţinere a familiei Nemethi.

Familia  Nemethi are  trei copii iar Melinda, acum de 9 ani, are probleme de vorbire ce presupun  sprijinul unui logoped ce trebuie plătit.

O situaţie foarte tristă pentru această familie. În condiţiile în care familii întregi de asistaţi sociali sănătoşi  beneficiază de plata utilităţilor din partea Primăriei Carei, e mai mult decât ciudat de ce tocmai această familie greu încercată este  tratată cu dispreţ de primarul Kovacs şi administraţia pe care o conduce.

An de an după operaţia prin  care i s-a pus o proteză oculară ,  tinerei Andreea i se cer documente care să ateste faptul că….nu are un ochi. Sau că este caz oncologic. De parcă ochiul Andreei ar putea creşte la loc peste noapte!

Ba  nu sunt bune actele din SUA  ba nu avem legislaţie adecvată spun cei de la comisia judeţeană…cert este că tânăra Andreea nu beneficiază  de un act românesc   care să certifice handicapul său…Şi câţi din judeţ nu beneficiază de certificate de handicapaţi de vedere iar ei conduc bine mersi autoturisme cu mulţi cai putere…..

La omu sărac nici boii nu trag spune o vorbă din popor iar familia Nemethi ştie cel mai bine ce presupune aceasta. A fost nevoie de intervenţia Prefecturii din Satu Mare  pentru ca această familie să beneficieze de ajutoare alimentare  venite de la UE la fel ca pentru alte familii aflate în situaţii precare. Dar discriminarea  nu mai este o noutate la Primăria Carei.

Interesul acestei tinere contează doar pentru autorităţile din SUA în timp ce autorităţile locale şi din judeţ se judecă  cu părinţii fetei.

Andreea nu beneficiază de niciun ajutor de la statul român. De la administraţia locală doar vorbe grele. Ar trebui  să plătească ANUAL pentru acte doveditoare că…nu are un ochi în urma operaţiei suferite în SUA prin bunăvoinţa unor americani de suflet.  Ce satisfacţie aveţi voi cei din conducerea Primăriei  Carei care refuzaţi acestei familii până şi dreptul certificat de ITM privind sumele ce i se cuvin?

Cine a încasat cei 5 mii de lei pentru care din 2013 încoace Primăria Carei  nu poate oferi o chitanţă ca dovadă că ar fi fost încasaţi de familia Nemethi? Chiar nu se încumetă nici un organ de cercetare să dezlege misterul din Primăria Carei? E aşa de greu de scos o chitanţă de la dosarul anului 2013, luna mai,  pentru a fi  prezentată ca probă doveditoare pentru persoana care a ridicat suma de 5.000 lei?

http://www.buletindecarei.ro/2017/01/bataie-de-joc-un-primar-umileste-familia-unei-adolescente-cu-proteza-oculara.html

http://www.buletindecarei.ro/2017/03/cine-a-ridicat-cei-5-000-de-lei-alocati-de-primaria-carei-pentru-familia-cu-doi-copii-cu-handicap.html

Câți se mai lăcomesc oare la veniturile modice ale unei familii din Carei  cu un copil cu deficiență de vorbire și unul cu proteză oculară? Sunt prea multe încrengăturile şi e prea mare deranjul dacă se află adevărul?

Când instituțiile statului se luptă cu cei pe care ar trebui să îi protejeze amuțește și firava boare a dreptății. 

Buletin de Carei

http://www.buletindecarei.ro/2016/10/se-lacomesc-la-banii-unei-persoane-cu-handicap-si-a-tatalui-acesteia-piedicile-din-calea-spre-medicii-de-suflet-din-sua.html

comentarii

de Dragos ȘERBAN POPOVICI la 13 martie 2018 - 05:31

Sunt SECRETAR GENERAL ASOCIAȚIA CONSILIUL UNIRII
TEL. 0770.57.14.52
E-MAIL = dragos18071949@gmail.com

VA ROG FRUMOS SA IMI TRIMITEȚI pe EMAIL-UL MEU RELATAREA SUCCINTĂ A CAZULUI TINEREI DIN CAREI
VOI DISCUTA CU PREȘEDINTELE AGENȚIE NATIONALE PENTRU PERSOANE CU DIZABILITATI DEOARECE SE PARE CA ESTE UN ABUZ GRAV
CU STIMĂ
DRAGOȘ ȘERBAN POPOVICI
13.03.2018

Lasati un comentariu