George Marchiş, protopopul și profesorul pedepsit pentru gestul de solidaritate cu Unirea Principatelor din 24 ianuarie 1859

• publicat la: 18 ianuarie 2019
George Marchiş, protopopul și profesorul pedepsit pentru gestul de solidaritate cu Unirea Principatelor din 24 ianuarie  1859

Pentru că nu avem parte din partea administrației  careiene de menționarea și promovarea tuturor personalităților careiene de origine română vă vom prezenta  ce însemna în perioada imperiului austro-ungar să îți manifești bucuria pentru actul Unirii de la 24 ianuarie 1859.

Una dintre personalitățile careiene  care a avut de suferit pentru simplul fapt că s-a bucurat de Mica Unire de la 1859  a fost George Marchiș (1836-1884), paroh și protopop dar și profesor. Tatăl Otiliei Marchiș și a lui Romulus Marchiș. Ca paroh a slujit o perioadă și în parohia Resighea și Homorod. A fost în cercul de colaboratori ai Aurorei Române, între anii 1863-1865, mai  târziu  aceştia  trecând în redacţia  Familiei. Dintre  aceştia  amintim:  Iulian Grozescu, A.Densuşianu, V. Bumbescu, V.Rusu, Zaharia Boiu, Ioan Papiu, At.M.Marinescu,  J.  Bădescu,  Paul  Draga.  George Marchiş s-a remarcat ca publicist activ  prin realizarea revistei manuscrise “Armonia”,  colaborând de-a lungul anilor la: “Gazeta Transilvaniei”, “Foaie pentru minte, inimă şi literatură”, “Muza Română”, “Amicul şcoalei”, “Aurora Română”, “Familia”, “Amvonul”, “Sionul Românesc”.

Cunoscut luptător pentru drepturile românilor din această parte a ţării, a fost şi un bun poet, cele şase poezii mai cunoscute ale sale au fost confundate cu scrieri lirice eminesciene. Deşi s-a demonstrat într-un final că nu aparţin lui Eminescu, „E o onoare postumă pentru poetul George Marchiş că a putut fi confundat măcar o clipă cu marele geniu naţional”  cum consemna istoricul literar Mircea Popa.

A fost scos din învățământ pentru gestul de bucurie și solidaritate cu Unirea Principatelor din 24 ianuarie  1859 când  a  expediat o  scrisoare ce cuprindea poezia  ,,Un glas peste Carpați,,   pentru a transmite confraților  din România proaspăt unită adevărata stare a românilor din aceste părți aflate sub dominație austro-ungară. Interceptată de autoritățile maghiare , poezia va sta la baza scoaterii sale disciplinare din rândul cadrelor didactice.

Începând cu anul 2015 poetul şi protopopul greco-catolic, George Marchiş (1836 – 1884) are o placă comemorativă la biserica greco-catolică ,,Sf. Andrei” din Carei . Înmormântat ca și protopop al Careiului, în cimitirul orașului, are și la ora actuală mormânt necunoscut.

Buletin de Carei

 

Lasati un comentariu