100 de ani de la vizita Regelui Ferdinand și a Reginei Maria la Carei

• publicat la: 18 mai 2019
100 de ani de la vizita Regelui Ferdinand și a Reginei Maria la Carei

”100 de ani de la vizita Regelui Ferdinand și a Reginei Maria la Carei, 25 Mai 1919”. Oraşul Carei a fost vizitat la 25 mai 1919 de familia regală, devenind un Ierusalim al recunoştinţei întrucât au venit aici la o jumătate de an de la Marea Unire reprezentanţi din tot ţinutul nord-vestic, repetându-se într-un fel participarea de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918. A fost un moment încărcat de emoţionantă rememorare. Imnul de stat a fost cântat de artiști de la Filarmonica Dinu Lipatti din Satu Mare, Stela Danciu la vioară și Corina Savian la pian.

Au revenit azi la Carei urmașele acelor mirese din Oaș, în costume identice cu cele de acum 100 de ani, însoțite de rapsozi ai baladelor populare.

Au rostit alocuțiuni Liviu Marta, directorul Muzeului Județean și Hago Attila, șef secție Muzeu Carei. Moderator a fost Daniela Bălu, director adjunct la Muzeul Județean.

Nu a fost prezent NIMENI din administrația locală Kovacs-Keizer-Beko deși au primit invitațiile oficiale din partea consilierului Hago Attila. Din partea Consiliului Județean a participat consilierul președintelui, Ștefan Coșarcă. Au fost prezente cadre militare în rezervă, președintele Asociației Cultul Eroilor filiala Satu Mare col(r)Zoran Platec, reprezentanți ai Crucii Roșii, organizație înființată de Regina Maria dar și reprezentanți ai Muzeului Peleș.
Au fost rememorate etapele vizitei de acum 100 de ani când atât românii cât și maghiarii și șvabii l-au întâmpinat pe Regele Ferdinand. La final a fost vizitată expoziția realizată special pentru acest moment aniversar.

GALERIE FOTO

Evenimentul nu a fost lipsit de mici răutăți specifice manifestărilor românești prea patriotice. Doar 2 rânduri de scaune tapițate au fost postate, celelalte scaune fiind de calitate inferioară deși există suficiente scaune tapițate. La întrebarea legată de acest aspect s-a menționat faptul că sunt păstrate în altă sală, pentru alt eveniment care de fapt nu a avut loc în acest interval de timp. O manifestare de o atare importanță pentru istoria noastră locală a fost ignorat de conducerea Primăriei, nepromovat pe pagina Primăriei așa cum sunt promovate  spctacolele venite din Covasna iar afișele au fost o Rara Avis.  În aceste condiții vă dați seama ce fel de compendiu de istorie locală vrea să editeze primarul absent.

 

Lasati un comentariu