Franţa adoptă consultaţia medicală pe internet

• publicat la: 26 octombrie 2010
Franţa adoptă consultaţia medicală pe internet

Printr-un decret publicat în Monitorul Oficial, Franţa autorizează consultaţiile medicale pe internet, pentru ca şi pacienţii izolaţi să aibă acces mai rapid la diagnostice şi tratamente. Medicii generalişti sunt totuşi sceptici faţă de această nouă abordare a consultaţiilor, scrie cotidianul Le Parisien, citat de Agerpres.

Un diagnostic printr-un singur click este posibil de aici înainte. Folosită deja în câteva ţări, precum Elveţia şi Suedia, teleconsultaţia – pe calea web-ului – este autorizată oficial acum şi în Franţa. ‘Prin acest decret, precizează ministrul Sănătăţii, Roselyne Bachelot, pacientul are posibilitatea să beneficieze de o consultaţie online.’ Scopul acestei proceduri este de a pune capăt lipsei de cadre medicale de care suferă unele regiuni, unde trebuie uneori parcurşi 50 km pentru a ajunge la un specialist.

Consiliul Naţional al Ordinului Medicilor este mulţumit de publicarea decretului, aşteptată de câteva luni. În schimb, sindicatul medicilor generalişti nu este de aceeaşi părere. ‘Mă opun acestui fel de medicină de tip fast-food, spune doctorul Michel Combier din conducerea sindicatului. Procedura ridică probleme grave, ce implică riscul unor diagnostice greşite sau al unor tratamente medicamentoase neadecvate.’ Medicii ‘online’ vor putea prescrie şi reţete ‘e-pacienţilor’.

Serviciul nu este gratuit. Nu s-a hotărât nimic, însă o astfel de consultaţie ar putea costa 22 euro, compensată sau nu, în funcţie de densitatea medicilor din regiunea respectivă. ‘Nu trebuie confundate telerecomandarea şi teleconsultaţia’, spune doctorul Jacques Lucas, vice-preşedinte al Consiliului Naţional al Ordinului Medicilor. În primul caz, se cer sfaturi pe internet şi se merge apoi la cabinetul specialistului.

Teleconsultaţia implică obligatoriu o examinare a pacientului, înainte sau după. ‘Nu se poate face medicină oriunde. Pacienţii izolaţi din punct de vedere geografic vor merge la grupări de doctori – mici clinici, cabinete medicale dotate cu echipamentul necesar. Nu este vorba de dezumanizarea medicinii’, încheie doctorul Jacques Lucas.

sursa  RL  online

Lasati un comentariu