În primele nouă luni Boc a cheltuit cu 23,3 miliarde lei mai mult decât a produs

• publicat la: 26 octombrie 2010
În primele nouă luni Boc a cheltuit cu 23,3 miliarde lei mai mult decât a produs

Execuţia bugetului general consolidat pe primele nouă luni ale acestui an s-a încheiat cu un deficit estimat de 23,3 miliarde lei, sub limita ţintei de deficit de 28,2 miliarde de lei prevăzută în acordul stand – by încheiat cu Fondul Monetar Internaţional, a anunţat luni MFP.

Veniturile încasate la bugetul general consolidat au însumat 120,4 miliarde lei, în creştere cu 3,6% în termeni nominali faţă de perioada similară din 2009.”Încasările din taxa pe valoare adăugată au continuat să crească, fiind cu 7,3% mai mari faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, în timp ce la accize creşterea a fost de 7,9% la nivelul bugetului general consolidat. La impozitul pe venit, decalajul faţă de anul precedent s-a redus de la 5,1% înregistrat la sfârşitul lunii august la 3,3%”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Totodată, se menţin decalaje importante la impozitul pe profit (-2,9%), precum şi la contribuţii de asigurări sociale (-5,1%). Potrivit MFP, au crescut, de asemenea, încasările din venituri nefiscale (+19,9%), precum şi sumele restituite de Comisia Europeană în contul plăţilor efectuate (+121,5%).

„Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 143,7 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 1,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, în principal ca urmare a creşterii cheltuielilor cu ajutorul de şomaj precum şi a celor din sănătate pentru plata arieratelor către spitale si furnizorii de medicamente şi materiale sanitare”, potrivit datelor MFP.

Pe de altă parte, cheltuielile de personal au înregistrat o reducere de 6,4% la nivelul bugetului general consolidat, singura creştere înregistrându-se la bugetul de stat (+1,1%) ca urmare a influenţei rezultate din reorganizarea unor instituţii publice care au trecut, începând cu 5 noiembrie 2009, de la finanţarea din venituri proprii şi subvenţii, la finanţare integrală din bugetul de stat conform Legii nr. 329/2009.

sursa www.cotidianul.ro

Lasati un comentariu