Tokes – dosarele sfinte

• publicat la: 16 noiembrie 2010
Tokes – dosarele sfinte

Curtea Supremă a decis cercetarea penală a lui Laszlo Tokes pe motiv că pastorul reformat a refuzat să pună în aplicare o hotărâre judecătorească.

Vicepreşedintele Par­lamentului European, Laszlo Tokes, este la un pas de a ajunge în faţa procurorilor după ce jude­că­torii de la Curtea Supremă au stabilit că Parchetul General a desfăşurat o anchetă superficială în dosarul în care pastorul re­for­mat este acuzat de ne­respectarea unei hotărâri judecătoreşti. De altfel, instanţa supremă a decis deschiderea unui dosar penal în acest sens. Plângerea iniţială a fost depusă în anul 2007 de către Iuliu Bathori, preot la Parohia Reformată din Ghenci (Satu-Mare), care în luna august a aceluiaşi an a fost exclus ilegal din rândul clericilor. Totodată, Bathori a fost evacuat şi din Casa Parohială, şi, deşi a câştigat procesul cu Tokes, preotul nu a mai fost reprimit. De altfel, Iuliu Bathori susţine că, la vremea respectivă, Laszlo Tokes şi-a în­demnat doi apropiaţi, pe Ale­xandru Papp şi Attila Szomer, să nu respecte sub nici o formă hotărârea judecătorească. Par­chetul de pe lângă Judecătoria Carei, locul unde a fost în­re­gis­trat iniţial dosarul, şi-a declinat competenţa la Parchetul Ge­ne­ral, ca urmare a calităţii de eu­ro­parlamentar a lui Laszlo Tokes. Însă procurorii de aici au închis dosarul fără să opereze şi cercetările adecvate în acest caz.

„În cauză nu s-au efectuat cercetări”

Superficialitatea cu care a fost tratată cauza este confirmată de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, deşi la dosar apărea şi o „adresă emisă de intimatul Tokes Laszlo prin care li se interzicea martorilor Papp Alexandru şi Szomer Alexandru, care au invederat că au respectat ordinul dat de Tokes Laszlo, de a nu remite cheile petentului. „Cu alte cuvinte, aghiotanţii lui Tokes au recunoscut ei înşişi că nu l-au lăsat pe Bathori să reintre în Casa Parohială pe baza or­di­nelor primite de la actualul vi­ce­preşedinte al Parlamentului Eu­ropean. „Înalta Curte apreciază că în cauză nu s-au efectuat cer­cetări, motiv pentru care va dis­pune trimiterea cauzei pro­cu­rorului în vederea începerii ur­măririi penale faţă de Tokes Laszlo. (…) În acest scop vor fi au­diaţi petentul Bathori Iuliu, intimatul Laszlo Tokes (…)”, se arată în hotărârea Înaltei Curţi. Decizia finală va aparţine Com­ple­tului de nouă judecători de la ICCJ, care va soluţiona con­tes­taţia lui Tokes pe 22 noiembrie.
Precedentul Toma Zaharia

Cazul Tokes este cel de-al doilea dosar în care este implicat un nume important şi pentru care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis să redeschidă urmărirea penală ca urmare a faptului că Parchetul General a derulat o anchetă defectuoasă. Primul este cazul fostului secretar de stat de la Ministerul de Interne, Toma Zaharia, anchetat pentru modul în care fuseseră făcute o serie de promovări în Poliţie. Parchetul General a închis do­sa­rul, dar completul de 9 judecători de la Curtea Supremă a decis, printr-o sentinţă defi­nitivă, că procurorii trebuie să reia an­cheta în care mai mulţi poliţişti de la Crimă Or­ga­nizată sunt acuzaţi de diferite nereguli.

Speţa care-l are ca protagonist pe Tokes seamănă cu un alt dosar, în care fostul secretar de stat din MAI, Toma Zaharia, este anchetat pentru promovările din Poliţie.

sursa RL online

Lasati un comentariu