Măsurători ale calităţii aerului şi in Carei

• publicat la: 16 martie 2011
Măsurători ale calităţii aerului şi in Carei

Activităţile zilnice ale cetăţenilor presupun ieşirea acestora din casă. Pe stradă (ca pietoni sau conducători/pasageri auto) ne întâlnim cu tot felul de factori poluanţi: praf, fum, zgomot, etc. Dacă vă pasă de sănătatea voastră, cu siguranţă v-aţi întrebat cât de curat este aerul, cât de zgomotos este oraşul în care trăiţi, unde sunt punctele în care se depăşesc limitele admise de standard.

Laboratorul din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Satu Mare, a efectuat un număr total de 710 măsurători în luna februarie. Pe raza oraşului Satu Mare sunt amplasate 3 puncte de prelevare a poluanţilor gazoşi:în zona centrală, la sediul APM, se determină concentraţia dioxidului de azot, a substanţelor oxidante, a amoniacului;intersecţia Burdea – drumul Careiului este o zonă cu trafic rutier intens, astfel aici se determină concentraţia dioxidului de azot şi a pulberilor totale în suspensie (TSP) din care se  determină concentraţia metalelor grele; aceleaşi determinări se fac şi la al treilea punct de prelevare: strada Magnoliei, o zonă industrială cu trafic rutier intens cu utilaje grele.

În zona centrală, la sediul A.P.M. se efectuează analize de substanţe oxidante (O3 – ozon) la nivelul solului. În urma prelevărilor de 30 minute, totalul de 200 de determinări, s-au înregistrat 11 depăşiri ale valorilor limită admise orare, cu valoarea maximă de 142,61 mg/m3, o depăşire a  valorii-limită zilnice de 113,67 mg/m3, faţă de limita admisă de STAS 12574/87(100 mg/m3) .

La indicatorul dioxid de azot (NO2), din numărul total de 57 de determinări s-au înregistrat 2 depăşiri:în punctul de prelevare de pe strada Careiului s-a înregistrat valoarea de 102,44 mg/m3, respectiv pe strada Magnoliei, valoarea de 110,71 mg/m3 faţă de valoarea maximă admisă de STAS 12574-87 (100 mg/m3). Depăşirea valorilor admise se datorează traficului rutier intens din zonă şi condiţiilor meteo care împiedică dispersia poluanţilor în aer.

S-au efectuat 28 de măsurători pentru a se determina nivelul de amoniac (NH3). Nu s-a înregistrat depăşiri ale valorii limite admise de (100 mg/m3). Valoarea maximă lunară este de 26,05 mg/m3 în zona centrală, la sediul APM.

Datele de monitorizare a calităţii aerului prin staţia automată de fond urban SM1 – amplasată în curtea Colegiului Naţional Ioan Slavici – sunt încadrate la indici de calitate foarte bun şi mediu.

În Carei, rezultatele înregistrărilor la staţia de fond suburban/trafic SM2 – situată pe Str. Someşului nr. 15 –sunt situate între indicii de calitate excelent şi foarte bun.

Datele sunt afişate pe panoul exterior amplasat pe clădirea Primăriei municipiului Satu Mare,sub formă de indici de poluare (de la 1-excelent la 6-foarte rău). Acestui cod de indici i se asociază un cod de culoare, de la verde la roşu (culoarea intermediară fiind galben).

De asemenea la sediul APM Satu Mare, datele pot fi consultate şi pe panoul de afişaj interior, iar în Carei, pe panoul informaţional din clădirea Primăriei.

Din punct de vedere a radioactivităţii pe tot parcursul lunii februarie, valorile dozelor măsurate prin sistemul automat de monitorizare (EWM System) a radioactivităţii mediului, valorile recepţionate de la staţia automatăşi cele înregistrate de aparatura staţiei nu depăşesc limitele de atenţionare.

În periada 02.02.2011 -03.02.2011 SSRM Satu Mare a participat la exerciţiul ECURIE 2011. Exerciţiul s-a desfăşurat în conformitate cu cerinţele Ordinului nr.1978/2010 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Reţelei Naţionale de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului.

Totodată APM Satu Mare  are o reţea de monitorizare a zgomotului în municipiul Satu Mare care cuprinde 11 puncte: 10 pentru trafic şi un punct pentru monitorizarea zgomotului de fond.Măsurarea acestora se efectuează săptămânal.Valorile nivelului  de zgomot pentru străzi diferă şi în funcţie de categoria tehnică a lor, respectiv de intensitatea traficului (definite în STAS 10009-88 „Acustica urbană”).

În municipiul Satu Mare (monitorizat pentru poluarea sonoră produsă de traficul rutier) sunt înregistrate depăşiri ale valorilor admise de standardele în vigoare, acest lucru datorându-se nu numai faptului că numărul de maşini a crescut considerabil în ultimii ani, dar şi faptului că oraşul este tranzitat de un număr mare de vehicule care traversează graniţa de nord-vest a ţării. Pe lângă zgomotul produs de traficul rutier obişnuit se adaugă discomfortul auditiv produs de utilajele de reparat drumuri.

Măsurătorile APM efectuate la Carei nu au înregistrat nici o depăşire a limitelor prevăzute de standard. Reprezentanţii APM au iniţiat şi au fost prezenţi la şedinţa publică pe teme de mediu din 9 martie.Temele principale ale dezbaterii a fost legate de tăierea masivă de copaci din parcul dendrologic careian şi reamenajarea străzii 1 Decembrie 1918.

Reprezentanţii APM Satu Mare vor organiza lunar astfel de întâlniri.

redactia

comentarii

de vasile la 16 martie 2011 - 22:52

Mda.. prima parte arata cum toate fabricile din oras au falimentat. Apoi, din 1999 lumea a inceput sa isi cumpere masini in prostie fapt pentru care singure locuri de parcare ramase disponibile sunt cele de pe blocuri sau peste locurile de joaca ale copiilor… ca deh… daca masina nu poate zbura, trebuie lasata undeva.

Sugestie pentru Primarul Kovacsica…. poate taie tot parcul si face o mare parcare cu plata. What do u think doctor?

Lasati un comentariu