Creşterea Euribor începe să-i ardă la buzunar pe cei cu credite în euro. Aveţi credit în euro? Pregătiţi-vă să plătiţi o rată mai mare

• publicat la: 3 iunie 2011
Creşterea Euribor începe să-i ardă la buzunar pe cei cu credite în euro. Aveţi credit în euro? Pregătiţi-vă să plătiţi o rată mai mare

Luna aceasta majoritatea băncilor fac resetarea periodică a dobânzilor la creditele cu costul legat de indicatorul Euribor, care s-a dublat în ultimul an.

Nivelul Euribor la trei luni (indicatorul de care sunt legate dobânzile la majoritatea creditelor în euro acordate de băncile locale) a crescut cu 0,3 puncte procentuale din martie până în prezent, la 1,43% pe an, ajungând astfel să fie dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Aceasta înseamnă că rata la un credit ipotecar de 50.000 de euro, acordat pe 25 ani la o dobândă efectivă de 8,5% pe an, va creşte la sfârşitul lunii cu 10 euro (40 de lei), până la 390 de euro.

Veştile rele nu se opresc, analiştii estimând că dobânda-cheie la euro va urca la 2% la sfâr­şitul anului, ceea ce ar putea antrena creş­te­rea Euribor peste pragul de 2,25% pe an. Un nivel al Euribor de 2,25% pe an în decembrie ar însemna încă 30 de euro în plus la rata lunară.”Creşterea cu un punct procentual a nivelului Euribor până la sfârşitul anului este un scenariu plauzibil. Gradul în care clienţii vor resimţi însă creşterea dobânzilor la euro depinde de evoluţia cursului. Leul s-a apreciat anul acesta chiar dacă presiunea creşterii dobânzii nu a fost absorbită integral de evoluţia cursului”, comentează Lucian Anghel, economistul-şef al BCR.
Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat dobânda-cheie cu un sfert de punct procentual în aprilie, până la 1,25% pe an, ceea ce a antrenat o accelerare a scumpirii finanţării în euro pe piaţa interbancară după ce indicatorul Euribor s-a menţinut la un minim record pe parcursul anilor 2009 şi 2010.

Majoritatea băncilor îşi vor actualiza dobânzile variabile la sfârşitul acestei luni, dar o parte din clienţi au resimţit deja scumpirea finanţării în euro. De exemplu, Banca Românească a resetat dobânzile în luna mai şi a majorat cu 0,3 puncte procentuale costul împrumuturilor de consum cu ipotecă în euro, până la 8,2% pe an, în condiţiile în care marja de câştig a băncii a rămas neschimbată, la 6,75% pe an.

Totuşi, în multe cazuri scumpirea finanţării în euro ar putea fi resimţită mai puţin accentuat de către clienţi în condiţiile în care ultimele oferte de credite aruncate pe piaţă au dovedit că băncile au spaţiu pentru a reduce marjele de dobândă pe măsură ce riscul de ţară scade. Nu în ultimul rând, bancherii nu pot ignora înju­mătăţirea costului cu rezervele minime obligatorii la pasivele în valută, de la 40% în 2009 la 20% în prezent. „Băncile au făcut deja paşi înainte în sensul reducerii costurilor creditelor, dar cred că marjele de dobândă s-ar mai putea reduce doar în cazul finanţărilor noi”, consideră Anghel. Aceasta înseamnă că pentru a obţine o dobândă bună clientul trebuie să apeleze la o refinanţare, însă o astfel de operaţiune presupune costuri.

Creşterea rapidă a Euribor în paralel cu o reducere a costului finanţării în lei îngustează diferenţialul dintre dobânzile la euro şi cele în moneda naţională, ceea ce ar putea încuraja clienţii să se împrumute în lei. Nivelul Robor la trei luni (dobânda medie la care se împrumută între ele principalele bănci locale) a coborât cu aproape o jumătate de punct procentual din aprilie până în prezent şi a ajuns la 5,6% pe an.

În plus, şi ofertele din prezent ale băncilor arată diferit faţă de anii de boom ai creditării, iar în cazul finanţărilor pentru consum unii jucători afişează dobânzi mai mari cu până la două puncte procentuale la euro decât la lei, încercând astfel să îşi determine clienţii să se împrumute în moneda în care obţin veniturile pentru a diminua riscul valutar.

Sursa: Ziarul Financiar

Lasati un comentariu