Cele mai murdare obiecte din casă

• publicat la: 17 februarie 2012
Cele mai murdare obiecte din casă

Telefonul, chiuveta din bucătărie, periuţele de dinţi, telecomanda şi solniţele sunt pline de bacterii ce pot pune în pericol sănătatea. Medicii explică ce este de făcut pentru a vă proteja.

Bacteriile, virusurile şi ciupercile pot trăi în locuri din casă în care vă aşteptaţi cel mai puţin. De aici pot pătrunde direct în organism sau pot ajunge pe mâncare. Aflaţi care sunt unele dintre cele mai „contaminate” obiecte din casă şi ce puteţi face pentru a vă proteja de pericolele care vă pândesc.

1. Chiuveta, mai murdară decât WC-ul

Chiuveta din bucătărie poate fi mai murdară decât vasul de toaletă, precizează Eileen Abruzzo, specialist în controlul infecţiilor la Long Island College Hospital, în Brooklyn (SUA), citat de portalul medical WebMD.

Particulele de mâncare de pe vasele lăsate la înmuiat sau doar clătite sunt un teren fertil pentru bacterii, inclusiv pentru E.coli sau salmonella. Le puteţi lua pe mâini şi apoi împrăştia pe mâncare. Pentru a igieniza chiuveta este indicat să o spălaţi o dată pe zi cu o soluţie care conţine apă şi înălbitor.

2. Telefonul mobil, 1.000 de tipuri de bacterii

Potrivit unui studiu realizat în toamna anului trecut la London School of Hygiene & Tropical Medicine, pe 92% dintre telefoanele mobile analizate s-au găsit până la 1.000 de tipuri de bacterii diferite. Unul din şase telefoane avea pe el şi cunoscuta bac­terie E.Coli.

3. Solniţele de sare şi piper

Potrivit unui studiu din 2008, realizat de cercetătorii de la University of Virginia (SUA), aceste obiecte sunt unele dintre cele mai murdare din casă. Când ştergeţi masa din bucătărie, faceţi acelaşi gest şi pentru solniţe, recomandă specialiştii. Ideal este însă să vă spălaţi pe mâini înainte şi după masă.

4. Telecomanda TV

Este scăpată pe jos, îndesată între pernele de la canapea, dusă la gură odată cu mâna atunci când tuşim sau strănutăm şi toată lumea o foloseşte. În afară de spălatul regulat pe mâni, cea mai bună modalitate de protecţie este să ştergeţi telecomanda cu alcool sau dezinfectant.

5. Periuţa de dinţi

După fiecare folosire, cei mai mulţi dintre noi îşi clătesc periuţa şi o lăsă umedă în suportul de periuţe. Bacteriilor le plac zonele umede şi cresc în astfel de medii.

Dacă microbii din gură nu sunt suficienţi pentru a vă contamina periuţa, atunci, cei din toaletă cu siguranţă sunt. Un studiu realizat în SUA a arătat că, atunci când tragem apa la toaletă, trimitem în aer picături mici de apă contaminate cu bacterii şi viruşi. Aceştia pot pluti în aer timp de cel puţin două ore înainte de a se aşeza pe diverse suprafeţe, precum periuţa de dinţi.

Specialiştii vă recomandă să vă lăsaţi periuţa într-un loc aerisit din baie, unde se poate usca între folosiri şi cât mai departe de toaletă. În plus, este indicat să închideţi capacul toaletei înainte de a trage apa.

ATEN
ȚIE LA COPII!

Aveţi grijă să aibă tacâmuri separate de ale adulţilor

Copiii sub zece ani sunt mult mai expuşi atacurilor virusurilor şi bacteriilor din mediul înconjurător. Printre cele mai mari focare de infecţie pentru copii se află animalele, frigiderul şi podelele.

„Copiii trebuie să aibă propriile lor tacâmuri şi periuţe pentru dinţi (se schimbă periodic), să se spele ori de câte ori intră în casă cu săpun obişnuit (nu antibacterian), să nu fie lăsaţi să se joace cu bani, atât din cauza riscului de a face boli infecţioase, dar şi pentru că se pot sufoca dacă le bagă în gură, în cazul monedelor”, recomandă medicul pediatru Alexis Cochino, de la IOMC „Alfred Rusescu” din Bucureşti.
sursa evz.ro

Lasati un comentariu