CCR: Referendum valid, dar fără cvorum. Băsescu revine la Cotroceni

• publicat la: 21 august 2012
CCR: Referendum valid, dar fără cvorum. Băsescu revine la Cotroceni

CCR a decis, marti, ca referendumul de demitere a lui Traian Basescu este valid din punct de vedere al organizarii, dar ca nu s-a indeplinit conditia de cvorum. In aceste conditii, presedintele suspendat Traian Basescu revine la Cotroceni.

„Decizia a fost luata cu majoritatea legala ceruta. A fost majoritate calificata. Rezultatul este cel de invalidare. Presedintele si comunicatul CCR va vor lamuri”, a confirmat judecatorul CCR Tudorel Toader.

In aceste conditii, Traian Basescu se va intoarce la conducerea tarii. USL ar putea totusi sa ingreuneze reinstalarea lui Basescu la Cotroceni, daca Parlamentul – aflat in vacanta in prezent – ar amana sa se reuneasca in sesiune extraordinara pentru a lua act de decizia Curtii, formalitate necesara pentru ca presedintele sa scape de suspendare.

Ziare.com va prezinta, in format LIVE TEXT, cele mai importante evenimente si reactii la decizia CCR:

14:11 – Ministrul delegat al Administartiei, Radu Stroe, considera ca „judecatorii CCR nu sunt capabili sa se debaraseze de problematica politica, nu sunt capabili sa citeasca si sa aplice legea, legea 370/2004 cu care ar fi trebuit sa doarma sub cap, dar mai grav n-au fost capabili sa fi luat in consideratiune votul celor 8,5 milioane de oameni”.

14:08 – Presedintele PDL Vasile Blaga va sustine o conferinta de presa la ora 15:00.

14:06 – „Salut deciziile Curtii de a scurta termenele de la 12 septembrie la 31 august si apoi la 21 august, semn ca a dorit sa puna capat crizei politice in care a fost antrenata fara voia ei si pe care ar fi putut sa o prelungeasca”, scrie pe Facebook fostul premier Mihai Razvan Ungureanu.

14:01Hannes Swoboda, liderul Grupului Socialistilor si Democratilor (S&D) din Parlamentul European, scrie, pe contul sau de Twitter, ca decizia CC de a nu valida referendumul din 29 iulie trebuie acceptata.

13:58 – Senatorul PNL Puiu Hasotti a declarat ca Antonescu nu se va retrage din viata politica.

13:51 – Fostul premier Calin Popescu Tariceanu a declarat, pentru Romania TV, ca „decizia de invalidare a referendumului ii da dreptul presedintelui suspendat sa revina in functie. Problema care se pune este simpla si clara: este o decizie luata la masa judecatorilor si cred ca romanii se intreaba daca presedintele Basescu va mai avea credibilitatea, legitimitatea si autoritatea necesara.

13:39 – Senatorul PNL Ioan Ghise a declarat ca Parlamentul va stabili, potrivit hotararii din 6 iulie, „calea de urmat”, aceasta putand fi ca presedintele este demis cu majoritatea celor prezenti la vot, cvorumul de prezenta nefiind obligatoriu.

13:37 – „In mod rational si rezonabil, as spune ca USL va accepta decizia CCR, altfel am trai intr-o perioada de anarhie. Nu ne putem imagina ca Parlamentul nesocoteste o decizie CCR”, a afirmat eurodeputatul PDL Cristian Preda, intr-o interventie telefonica la Romania Tv.

13:34 – Un protestatar a fost ridicat de jandarmi de la sediul de campanie al lui Traian Basescu. Barbatul nu avea autorizatie de protest.

13:30 – „Verdictul Curtii Constitutionale e deznodamantul, previzibil din capul locului, al unei mari tampenii. Am spus inca din iunie ca ar fi un autogol de toata frumusetea, o veritabila „mana cereasca” pentru PDL si Basescu (vai ce s-au mai suparat pe mine unii colegi de partid!)”, scrie democrat-liberalul Theodor Paleologu pe contul sau de Facebook.

Acesta sustine ca „partea proasta este ca de fapt nu castiga nimeni, ci doar pierdem cu totii, iar ciomageala fara noima va continua. Paroxismul ultimelor saptamani nu duce la katharsis, la o curatare dupa care se revine la normal”.

13:23 – Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat, marti, pentru NewsIn, ca va convoca Parlamentul in momentul in care Curtea Constitutionala va trimite decizia.

„Voi convoca Parlamentul in momentul in care voi primi decizia Curtii Constitutionale in original. Asa cere legea si procedura”, a precizat Valeriu Zgonea.

13:20 – Jandarmii monteaza garduri de protectie la sediul de campanie al lui Traian Basescu. Potrivit Romania Tv, se astepta ca, spre seara, opozantii lui Basescu sa protesteze la sediul sau de campanie.

13:12 – Presedintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat ca judecatorii au constatat ca referendumul este valid din punct de vedere al organizarii, dar ca nu s-a indeplinit conditia de cvorum. „A fost validat referendumul, nu l-am invalidat, referendumul este valid, dar am constatat ca nu s-a indeplinit cvorumul”, a explicat Zegrean.

13:10 – Judecatoarea Aspazia Cojocaru, numita de PSD la Curtea Constitutionala, a votat pentru ca Traian Basescu sa revina la Cotroceni, anunta Romania Tv. Anterior, Cojocaru declarase ca „referendumul ar trebui anulat”.

13:03Crin Antonescu va face declaratii, la ora 14:30, la sediul PNL.

13:01 – „Decizia a fost luata cu majoritatea legala, rezultatul este cel de invalidare„, a declarat judecatorul CCR Tudorel Toader.

13:00 – Vicepresedintele PNL, Relu Fenechiu, a precizat ca lupta impotriva lui Traian Basescu va continua si ca liberalii spera ca, pana la Craciun, „Basescu sa fie somer”.

„USL va respecta decizia Curtii. Insa noi, liberalii, vom respecta si decizia marii majoritati a populatiei care a venit la vot si vom lupta in continuare pentru ce au cerut acestia: ca Traian Basescu sa plece de la Cotroceni.

Dupa ce Parlamentul se va intruni si Basescu merge inapoi la Cotroceni, vom stabili modul in care vom continua lupta. Speram ca Basescu, pana de Sarbatori, sa fie somer”, a mentionat Fenechiu.

12:56 – Militarii rezervisti, care protesteaza in fata CCR, au inceput sa planga dupa ce au aflat decizia judecatorilor. Manifestantii anunta ca se vor indrepta catre Piata Universitatii.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu