Roşiile -beneficii

• publicat la: 1 August 2012
Roşiile -beneficii

In piata, pe tarabe, au aparut deja rosiile romanesti, de gradina. Poate multi vor spune ca asta nu e o noutate, ca rosii se gasesc tot timpul anului la supermarket-uri.

Si chiar asa si este numai ca rosiile acelea sunt de sera si, cele mai multe, sunt aduse de peste mari si tari si mai presus de orice, ca aspect, arata minunat ori multe persoane sunt atrase, mai ales, de aspectul produsului si mai putin de calitatea acestuia.

Putini stiu insa ca aspectul, culoarea, marimea, identica pentru toate, si rezistenta in timp este data de chimicalele cu care sunt tratate. De aceea, nu au gust, nu au aroma si sunt lipsite de nutrientii pe care ar trebui sa-i aiba o rosie.

Rosiile de gradina nu sunt perfecte ca forma, dar au o aroma mai placuta, cea pe care o stim de demult, un gust mai apetisant si un efect mai tolerant asupra organismului, si o compozitie care le recomanda ca pe cele mai apreciate legume ale verii. Astfel, pe langa 90% apa, in compozitia rosiilor se gasesc vitamine, minerale, enzime si alte substante active de care organismul uman are nevoie.

Cele mai importante vitamine continute de rosii sunt vitamina A, importanta, mai ales pentru vedere, grupul de vitamine B, protectoare ale sistemului nervos si osos si necesare in procesul metabolismului, vitamina C, bine reprezentata care este un puternic antioxidant, utila, mai ales, sistemului cardiovascular si pentru intarirea imunitatii, vitamina E, care ajuta la pastrarea tineretii si la stimularea fertilitatii, iar vitamina K este importanta pentru sinteza anumitor elemente ale sangelui.

Rosiile mai contin si cantitati insemnate de potasiu, fosfor, fier, calciu, magneziu si seleniu, precum si acizi organici, cu rol important in sistemul digestiv. Pe langa toata aceasta bogatie de vitamine, minerale si fibre alimentare care normalizeaza digestia, rosiile mai contin si licopen.

Licopenul nu este nimic altceva decat ingredientul care le da culoarea, de fapt, un antioxidant de temut care lupta impotriva cancerului si care este eliberat in cantitati mari mai ales atunci cand rosiile sunt gatite. Licopenul creste rezistenta oaselor si a articulatiilor, trateaza problemele cardiovasculare si protejeaza pielea de efectele nocive ale razelor de soare.

Dupa lungi decenii de cercetari, rezultatele au concluzionat ca rosiile, cele adevarate, cele de gradina si nu cele stimulate cu chimicale, previn si vindeca multe afectiuni ale organismului, cum ar fi dezvoltarea tumorilor cancerigene, deteriorarea vederii odata cu trecerea anilor, cataracta, boli cardiovasculare, infectiile urinare si renale, curata sangele, normalizeaza tranzitul intestinal si elimina toxinele, sporesc rezistenta organismului, reduc efectele nocive ale fumatului.

Acum, ca sunt proaspete si ca se gasesc din belsug, rosiile se pot consuma ca atare, langa o bucata de branza, de exemplu, sub forma de salata, suc proaspat ori gatite, in mancare. Pentru ca organismul sa beneficieze de licopen, se recomanda ca rosiile sa fie consumate intotdeauna, in combinatie cu grasimi, cel mai potrivit fiind uleiul de masline.

Tineti minte ca cel mai mult licopen se gaseste in coaja rosiilor si nu in pulpa, cum gresit s-ar crede, de aceea nu decoji rosiile inainte de a le manca sau gati.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu