Cum să păstrezi cât mai mult timp florile in vază

• publicat la: 2 October 2012
Cum să păstrezi cât mai mult timp florile in vază

Un buchet de flori primit de la o persoană dragă sau recoltat chiar din grădina proprie are efecte pozitive asupra atmosferei dintr-o locuinţă precum si asupra stării tale de spirit. Cu siguranţă iti doresti să păstrezi florile vii si frumoase pentru cât mai mult timp, insa pentru ca acest lucru sa fie posibil trebuie sa stii câteva artificii.

1 Recoltează florile la momentul potrivit

Acest aspect este valabil pentru persoanele care au posibilitatea sa creasca flori in gradina. Momentul taierii firului de floare poate decide rezistenta sa in apa. Unele flori vor fi recoltate in stadiul de boboc, in vreme ce altele devin puternice la maturitate.

Crizantemele, dalia si margaretele vor fi recoltate in momentul in care floarea este bine desfacuta.

Gladiolele, crinii, narcisele si zambilele vor fi taiate odata cu deschiderea primei flori din tija florala sau ciorchine.

Bujorii, macii sau lalelele rezista mai mult in casa daca le tai atunci cand florile sunt in stadiul de boboc.

Cand culegi flori inmultite prin bulbi, ingrijeste-te ca pe tulpina sa ramana cateva frunze.
Acestea sunt necesare pentru hranirea bulbului ramas in pamant.

2 Tine cont de conditiile speciale de conservare

Tija florii trebuie taiata oblic, de preferat intr-un vas cu apa. Indeparteaza toate frunzele de pe portiunea de tulpina ce va sta in vasul cu apa.
Tijele lemnoase precum cele ale florilor de liliac, trandafir, crizanteme sau bujori transmit mai bine apa daca le despici putin la baza pe o portiune de aproximativ 3 cm. Sectiunea rasfirata va ajuta la o absorbtie mult mai buna a apei.

Pentru florile a caror tija secreta un lichid laptos (latex) este necesara introducerea pentru cateva secunde a bazei in apa clocotita.

Crinii si narcisele sunt flori a caror tulpina secreta o cantitate mare de seva, iar pierderea acesteia duce la ofilirea rapida a florilor. Vei amana ofilirea daca tii timp de 5 secunde capatul tulpinii intr-un vas cu apa calda (40 – 50 grade).

3 Ofera-le apa zilnic la temperatura preferata

Este vital pentru flori sa le schimbi apa in fiecare zi, insa pentru ca tratamentul sa fie complet, va trebui sa afli ce apa le place.
Florile de primavara (ghiocei, lacramioare , zambile, lalele, narcise) au nevoie de apa la o temperatura mai scazuta decat cea a camerei. Apa rece le mentine viguroase si frumoase pentru intreaga zi, insa nu uita sa o schimbi daca observi ca isi schimba aspectul.

Florile de vara sau de sera (cele provenite din florarii) au nevoie de apa la o temperatura egala cu cea a camerei (20 grade).

Florile ofilite sau moi isi revin mult mai repede daca le pui intr-un vas cu apa calduta.

4 Aplica putina chimie pentru o frumusete de durata

Un praf de sare de bucatarie (80 g sare/1 l apa) sau cateva picaturi de otet vor pastra apa proaspata pentru mai mult timp. Acest aspect este important, mai ales daca folosesti vase transparente pentru pastrarea florilor. Apa murdara are un aspect urat si un miros pe masura.

Florile durează mai mult dacă adaugi in apa cateva picaturi de acid boric (concentratie 10%) sau o jumatate de aspirina (la 3 l de apa).

Trandafirii, garoafele si crizantemele rezistă mai mult dacă adaugi zahar in apa in care le pastrezi (100 g zahar/1 l apa).

Daca indepartezi anterele (varfurile galbene din interiorul florii) florilor de crin, acestea vor rezista mai mult deoarece procesul de polenizare este intrerupt.

sursa gradinacasa.ro

Lasati un comentariu