Spionaj economic in România: Informaţiile obţinute, importante pentru securitate

• publicat la: 27 octombrie 2012
Spionaj economic in România: Informaţiile obţinute, importante pentru securitate

Informatiile clasificate despre zacamintele de cupru si metale rare pe care un spion rus incerca sa le scoata din tară au fost obtinute in mod ilegal, fiind relevante pentru securitatea economică din România, potrivit Serviciului Român de Informatii.

„Potrivit competentelor legale, in cadrul unei operatiuni derulate de Serviciului Român de Informatii, s-au obtinut informatii importante pentru securitatea nationala a României, relevante pentru securitatea economica si protectia informatiilor clasificate, cu privire la existenta unei actiuni de culegere ilegala de informatii, inclusiv din categoria celor clasificate”, se arata intr-un comunicat de presa al SRI, preluat de Adevarul.

In evolutia cazului a avut o mare insemnatate si faptul ca spionul rus, cunoscut sub initialele de O.M., a incercat sa scoata din tara, pe 19 octombrie, prin Aeroportul Otopnei, mai multe documente oficiale, unele dintre ele fiind clasificate. Astfel, transmite SRI, aceste documente, ar fi urmat sa afecteze interesele economice ale României, „prin obtinere si diseminare neautorizata”.

Drept urmare, SRI a informat DIICOT, referitor la aceste infractiuni, in care au fost implicati spionul rus si cativa cetăţeni români.

„In faza actuala de cercetare a circumstantelor savarsirii faptelor ce fac obiectul investigatiilor de catre autoritatile romane, SRI continuă cooperarea cu reprezentantii Ministerului Public, conform legii si Protocolului de Cooperare, pentru prevenirea oricaror riscuri si amenintari la adresa securităţii nationale, respectiv prezervarea intereselor României”, transmite comunicatul.

Mai multi rusi si români sunt cercetati de procurorii DIICOT, fiind suspectati ca au facut spionaj economic in favoarea Federatiei Ruse.

Suspectii ar fi divulgat unor oameni de afaceri rusi informatii si documente clasificate, referitoare la zacamintele de cupru si metale rare din zona Moldova Noua, mai exact zacamantul de banatite si zacamantul „Suvorov”.

Cetateanul rus care a incercat sa iasa din tara cu documente clasificate despre zăcăminte de cupru si metale rare din zona Moldova Noua are interdictie de a parasi Bucurestiul, masura fiind luata de procurorii DIICOT dupa ce a fost prins pe Aeroportul Otopeni.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu