Noi proteste față de proiectul de la Roșia Montană: „Implicarea resuscitează ţara”

• publicat la: 8 septembrie 2013
Noi proteste față de proiectul de la Roșia Montană: „Implicarea resuscitează ţara”

Contestatarii proiectului de la Roșia Montană au ieșit din nou în stradă duminică, începând cu ora 17.00, pentru a opta zi consecutiv. Mesajele lor, transmise prin scandări sau bannere, sunt „Uniți, salvăm Roșia Montană”, „Trădarea de țară în aur se măsoară”, „Nu corporația face legislația”, „România, trezește-te!”, „Sănătate da, cianură nu”, „Anulați legea distrugerii Roșiei Montane ACUM”, „Implicarea resuscitează ţara”.

UPDATE: Protestatarii, care s-au întâlnit și duminică în Piața Universității, au blocat bulevardul Nicolae Bălcescu după ora 19.00, plecând în marș prin Capitală.

Proteste au loc duminică și în alte orașe din țară.

UPDATE: Peste 6.000 de persoane participă, duminică seara la Cluj-Napoca, la protestul faţă de proiectul minier de la Roşia Montană. Manifestanții au plecat în marş din Piaţa Unirii spre sediul Prefecturii, blocând traficul în centrul oraşului.

Contestatarii proiectului de la Roșia Montană s-au mobilizat pentru ziua de duminică pe Facebook.

Un mesaj postat pe Facebook detaliază motivele protestelor din ultimele zile, făcând apel totodată la mobilizare generală pentru susținerea cauzei:

„Împreună în ultimele zile am arătat că NU suntem de acord cu ceea ce se întâmplă. Scopurile noastre:
– să îi facem pe parlamentari să ne vadă și să voteze cu NU legea distrugerii Roșiei Montane.
– anularea contractului dintre Guvern si RMGC;
– interzicerea mineritului pe baza de cianuri in Roșia Montană.
– includerea Rosiei Montane in patrimoniul Unesco.

Zeci de mii de oameni din toată ţara şi din lume au ieșit pe străzi şi au strigat sincron: VREM ANULAREA LEGII! Cu toate acestea, deşi probabil speriaţi de proteste, politicienii nu dau semne că vor reacționa. Dau vina unii pe alţii, dar coabitează fără probleme atunci când vine vorba de cedarea pe nimic a resurselor, de otrăvirea solului şi a apelor, de exproprierea oamenilor şi de trecerea cu vederea a nemulțumirilor noastre. Sub pretextul „dezbaterii publice”, principalele televiziuni româneşti nu prezintă într-o manieră echitabilă situația. Sunt prezentate beneficiile şi lipsa de riscuri ale proiectului minier şi diminuate adevăratele proporţii ale protestelor din ţară. Vom ieși în continuare, zi de zi, până când vom schimba această situaţie şi vom anula legea distrugerii Roşiei Montane.

1 septembrie a fost doar punct de plecare, momentul în care a început totul. O săptămână mai târziu (duminică – nr.), ne întâlnim cu toții iar în Piața Universității: tineri, familii, copii, bâtrâni. Cu Roşia Montană în gând, să dăm un exemplu de conduit civică și să ne exprimăm deschis nemulțumirile. Nu renunțăm. Nu plecăm. Nu suntem violenți. O să rămânem aici până când se va auzi peste tot că suntem nemulțumiți, indignați și scârbiți de proiectul de lege pentru Roșia Montană. Încurajați și alți bucureșteni să se ridice de pe canapele și să vină în Piață. În povestea aceasta avem cu toții un rol de jucat – ne privește pe noi, ne privește fix în ochi. Uniți Salvăm Roşia Montană! Dacă televiziunile nu informează, o vom face noi, cetățenii. Din gură-n gură și din stradă-n stradă ajungem în centru”, se spune în mesajul-apel postat pe rețeaua de socializare,potrivit cotidianul.ro.

Napocanews.ro precizeaza ca  Jandarmii anunţă în centrul oraşului peste  6000 de clujeni protestatari.  Aceştia au mărşăluit până în piaţa Avram Iancu, iar de aici, pe bulevardul 21 decembrie până la Primăria Cluj-Napoca şi Casa de Cultură a Studenţilor. Aici, o parte dintre protestatari s-au aşezat pe şosea.

Traficul rutier a fost paralizat în oraş pe parcursul manifestării.

Protestatarii cer demisia Guvernului Ponta şi anularea proiectului de lege referitor la exploatarea cu cianuri de la Roşia Montană. Totodată s-a scandat “Nu corporaţia face legislaţia”.

De data aceasta, cauza Roşiei Montane a mobilizat un alt tip de lume spune Cornel Nistorescu in cotidianul.ro.  Cred că uriaşul aranjament şi marea corupţie din jurul aurului de la Roşia Montană au scos în stradă un segment aproape inactiv până acum. Este vorba de acea parte a populaţiei şcolite, tăcute, demne, aparţinând valorilor morale şi civice pe care se bazează România. Sau ar putea şi ar trebui să se bazeze. Oamenii pe care se poate construi solid, adică peren.

Refuzul acestui public de a da faţă cu televiziunile este încă un semn demn de toată atenţia. Nu numai pentru demonstranţi, ci şi petru cei care coordonează redacţiile de ziare, reviste, radiouri şi televiziuni. Duminică seara, o reporteriţă surescitată îşi exprima mirarea în legătură cu huiduielile cu care erau întâmpinaţi reporterii şi cameramanii de televiziune. Biata de ea nu înţelegea nimic din situaţia în care se afla. Ea,profesia ei şi televiziunea pentru care lucra. Acei demonstranţi de alt stil ştiau chiar mai mult decât nedumerita domnişoară cu microfon. Apărătorii Roşiei Montane aveau ştire de toate aranjamentele .Ei ştiau că Roşia Montană Gold Corporation a cumpărat cu publicitate mai toată media românească şi că principalele mijloace de comunicare au trântit subiectul în cel mai grosolan mod cu putinţă. L-au ascuns, l-au coafat, l-au împodobit şi au evitat să investigheze acuzaţiile de corupţie. Poate că numai presa comunistă a ascuns abuzurile regimului totalitar cum a făcut presa democratică din România în faţa unei afaceri enorme, împodobită cu cele mai spectaculoase aranjamente. Zecile de milioane de euro ”investite” în mass-media din 1998 şi până astăzi au asigurat tăcerea şi au generat iluzia locurilor de muncă şi a beneficiilor pentru stat şi populaţie.

În sfârşit, acest mare fals economic, brodat cu atâtea avantaje umflate, beneficii iluzorii, salvări şi binefaceri aproape cereşti, are de partea cealaltă un public pe măsură.

Lasati un comentariu