Preveniţi răcelile cu măceşe şi varză!

• publicat la: 12 November 2013
Preveniţi răcelile cu măceşe şi varză!

Sângerarea gingiilor în timpul periajului, simptom al carenţei de vitamina C
Vitamina C sau acidul ascorbic potrivit denumirii ştiinţifice, este esenţială pentru întărirea sistemului imunitar, mai ales în perioada iernii. Pentru a profita din plin de avantajele vitaminei C trebuie să ştim în ce reacţii biochimice ale organismului este implicată, care sunt dozele zilnice recomandate şi, evident, care sunt principalele surse.

Vitamina C este prezentă în metabolismele glucidelor, lipidelor şi proteinelor şi este indispensabilă în formarea colagenului, proteină esenţială pentru formarea şi protejarea pielii, ligamentelor şi oaselor. Este importantă în absorbţia fierului la nivelul membranei intestinale şi, de asemenea, în formarea globulelor roşii şi rezistenţa vaselor sanguine. Vitamina C intervine în buna funcţionare a muşchilor şi a creierului prin activarea unor neurotransmiţători. Fără vitamina C, sistemul imunitar se blochează, rănile se cicatrizează mai greu. Şi, în plus, vitamina C este un puternic antioxidant care luptă contra radicalilor liberi care au efecte negative asupra celulelor.

Aportul zilnic de vitamina C recomandat de specialişti este de aproximativ 110 mg, de 120 mg, în cazul femeii însărcinate şi al vârstnicului, şi de130 mg, în cazul femeii care alăptează. Copiii cu vârste între 1 şi 3 ani au nevoie de 60 mg zilnic, cei între 4 şi 6 ani, de 75 mg, cei între 7 şi 9 ani, de 90 mg, şi cei peste 12 ani, de 100 mg. Adolescenţii au nevoie de aceeaşi cantitate ca adulţii, respectiv 110 mg. În cazul fumătorilor, aportul zilnic de vitamina C este de 130 mg.

Sunt câteva simptome care anunţă carenţa de vitamina C. Aceste simptome sunt: stare de oboseală, de slăbiciune, de ameţeală, astenie, insomnii,  lipsa poftei de mâncare, pielea uscată, hemoragie, răceli repetate.  Sângerarea gingiilor în timpul periajului poate fi un simptom de carenţă severă de vitamina C. Legumele şi fructele sunt cea mai bună sursă de vitamina C. Dintre legume, campioane sunt varza, conopida, brocoli, cresonul, spanacul.  Şi, la noi, mai este o plantă numită salata-mielului, salată de câmp sau fetica care conţine de trei ori mai multă vitamina C decât salata verde. Vitamina C conţin roşiile, cartofii, ardeii…..jurnalul.ro

Lasati un comentariu