Testare V.I.A. la Liceul Tehnologic “Simion Bărnuţiu” din Carei

• publicat la: 24 mai 2014
Testare  V.I.A. la Liceul Tehnologic “Simion Bărnuţiu”  din Carei

Joi, 22 mai, la Liceulul Tehnologic “Simion Bărnuţiu” din Carei, a avut loc o conferinţă de presă pe tema Implementarea Seviciului VIA pentrul elevii acestei instituţii de învăţământ. Evenimentul a fost organizat de liceul gazdă în parteneriat cu Polipol Mobila Foieni SRL şi Profiles Internaţional România.

În cadrul conferinţei de presă organizate  la Liceul Tehnologic „Simion Bărnuţiu” Carei s-au discutat aspecte importante legate de planul de şcolarizare 2014-2015 în ceea ce priveşte învăţământul profesional dual  cu o durată de trei ani, avantajele pe care le oferă învăţământul profesional  (de exemplu:  bursa profesională de 200 lei lunar, stimulente financiare din partea agenţilor economici  şi posibilitatea ocupării unui loc de  muncă imediat după absolvirea şcolii profesionale) şi profilele care le cuprinde învăţământul profesional (tapiter,mecanic auto si mecanic agricol).

Absolvenţii  şcolii profesionale îşi pot continua studiile liceale la învăţământul de zi sau seral. Instruirea practică 50% din programa şcolii se desfăşoară pe fluxurile de producţie ale agenţilor  economici sub coordonarea specialiştilor din firmele respective şi a cadrelor didactice de specialitate. Tot în cadru conferinţei de presă  a fost prezentat planul de şcolarizare pentru  învăţământul  liceal cu urmatoarele specializari: tehnician mecanic şi tehnician în agricultură ecologică.

La conferinţă au  luat  cuvântul directorul ing. Gindele Emeric, directorii  Dan Brumboiu şi Csaba Knect  de la Polipol şi  Psiholog  Daniela Gorgan–Consultant resurse umane în cadrul Profiles Internaţional România.

Având  în  vedere  colaborarea  dintre cele doua institutii  cu privire la sprijinul elevilor din anii terminali, s-a  hotărât demararea unui proiect de orientare vocaţională în prima fază pentru  elevii liceului, cu serviciul inovativ de orientare în carieră  V.I.A. (Vocaţie, Interese, Autocunoaştere ) furnizat de compania Profiles Internaţional România. Acest  serviciu ajută elevii  în identificarea posibilităţilor educaţionale şi de carieră, corespunzător propriilor trăsături comportamentale, interese ocupaţionale şi de stil de gândire. Serviciul V.I.A. combină evaluarea psihoaptitudinală cu serviciul de consiliere vocaţională, realizate prin întâlniri faţă în faţă cu consilierii V.I.A. Achim Mihaela şi Czumbil Claudia, care asistă elevul în înţelegerea rezultateor evaluării  V.I.A. şi modul lor de folosire precum :

– înţelegerea compatibilităţilotr ş cu meseriile din C.O.R.

-Ghidarea  procesului de culegere de informaţii

-stabilirea unui plan de carieră

-utilizarea informaţiilor publicate pe website- ul www via_ consiliere.ro  şi a bazelor de date cu profesiograme.

.

 

Lasati un comentariu