Mii de oameni la Serbările Naţionale de la Ţebea

• publicat la: 7 September 2014
Mii de oameni la Serbările Naţionale de la Ţebea

Câteva mii de oameni au participat duminică, în localitatea Ţebea, din judeţul Hunedoara, la Serbările Naţionale dedicate memoriei lui Avram Iancu, de la a cărui moarte se împlinesc 142 de ani.

Ceremonia de la Ţebea a început cu decorarea drapelului de luptă al Batalionului 26 Vânători de Munte “Avram Iancu” Brad cu Ordinul Virtutea Militară în grad de cavaler cu însemn de pace, ca încununare a celor 45 de ani de existenţă ai acestei unităţi militare și a continuat cu o slujbă de pomenire a lui Avram Iancu la mormântul acestuia din Cimitirul Ţebea.

Manifestările de la Ţebea au mai inclus depuneri de coroane de flori şi o evocare istorică a celui pe care moţii îl numesc Crăişorul Munţilor.

Evenimentul găzduiește și un spectacol folcloric susţinut de formaţii şi interpreţi de muzică populară, pe o scenă amenajată în aer liber. Spectacolul este transmis în direct de TVR 1, TVR+ şi TVR Internaţional, de la ora 14.30.

La manifestări au participat și lideri politici, printre care Klaus Iohannis și Vasile Blaga, dar și Elena Udrea, Emil Boc, Gheorghe Falcă, Gheorghe Funar, Dan Diaconescu, precum şi parlamentarii de Hunedoara.

Liderii politicii prezenţi duminică la manifestările de la Țebea au făcut băi de mulţime, în timpul cărora Elena Udrea a fost huiduită, dar şi încurajată, iar lui Klaus Iohannis i s-a cântat ”La mulţi ani”, deşi nu e ziua sa.

Elena Udrea a fost însoţită în permanenţă de primarul Clujului, Emil Boc.

În momentul în care a plecat prin mulţime, unii dintre participanţi au huiduit-o, în timp ce alţii au încurajat-o, transmite corespondentul Mediafax.

”Mă bucur că sunt un politician care stârneşte pasiuni, au trecut ceilalţi pe aici neobservaţi”, a spus Udrea, referindu-se la faptul că a fost huiduită.

La rândul său, Klaus Iohannis, a fost aplaudat în timp ce a mers printre moţii aflaţi la Ţebea, unii dintre aceştia rugându-l să scape ţara de tirani, să construiască o Românie nouă şi să-i ajute să învingă actuala guvernare.

El s-a oprit, i-a salutat şi a dat mâna cu oamenii.

“Am fost invitat aici de domnul preşedinte Moloţ (Mircea Ioan Moloţ, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara -n.r.) şi sunt foarte bucuros că am dat curs acestei invitaţii. Este un eveniment emoţionant şi sunt bucuros că pot să particip astăzi aici la aşa o zi frumoasă. Sunt foarte impresionat de ospitalitatea, de căldura cu care am fost primit, am simţit bucuria oamenilor cu care m-am întâlnit. Am putut să le strâng mâna unor oameni, unor români adevăraţi care au venit astăzi la Ţebea”, a spus Klaus Iohannis, care s-a aflat pentru prima dată la manifestările de la Ţebea.

La un moment dat, salvatorii din Munţii Apuseni cu care Iohannis s-a întâlnit în târgul de la Ţebea l-au luat din mulţime şi, alături de instrumentişti, i-au cântat ”La multi ani!”, deşi nu este ziua lui, spunându-i: ”Să ne trăiţi, domnule preşedinte!”.

Iohannis a trecut şi pe la cortul ACL, dar şi pe la cel al Primăriei Arad, unde un artist de muzică populară i-a cântat mai multe melodii patriotice, printre care şi imnul lui Avram Iancu.

 sursa cotidianul.ro

comentarii

Lasati un comentariu