Personalităţi careiene. Neța Iercoșan – 67 de ani de la naştere

• publicat la: 8 decembrie 2017
Personalităţi careiene. Neța Iercoșan – 67 de ani de la naştere

Dintre personalităţile culturale locale remarcabile pe care le omagiem în cursul lunii decembrie  îl amintim astăzi pe dr. Neța Iercoșan. La data de   7 decembrie 2017 se  împlinesc   67  de ani de la naşterea sa.

A fost un reputat arheolog, profesor de istorie, muzeograf, cercetător științific la Muzeul Județean Satu Mare, secția din Carei, apoi, pentru un răstimp de 21 de ani director al Muzeului Orăşenesc Carei.

S-a născut în 6 decembrie 1950 în satul Siliştea, comuna Şlindia, judeţul Arad. A urmat şcoala primară în satul natal, iar cursurile gimnaziale în centrul de comună Şilindia. Între 1965 – 1969 a făcut studiile liceale la Liceul Teoretic din Ineu (jud. Arad), profilul uman. A continuat studiile la Facultatea de Istorie – Geografie a Institutului Pedagogic Oradea, pe care le-a finalizat în 1972. În acelaşi an este repartizat ca profesor de istorie la Şcoala Generală Iojib, comuna Medieşu Aurit, jud. Satu Mare, unde a profesat până la 1 iunie 1978, când a fost numit la conducerea muzeului careiean. În perioada cât a fost dascăl a urmat la fără frecvenţă cursurile Facultăţii de istorie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca, finalizate cu examenul de licenţă susţinut cu lucrarea „Circulaţia monetară în judeţul Satu Mare, sec. III î.e.n. – sec. V e.n.”, sub îndrumarea prof. univ. dr. Hadrian Daicoviciu.

Între 1980 – 1982 a urmat cursuri de specializare în muzeografie şi arheologie, sub conducerea prof. dr. Radu Florescu, finalizate cu atestate profesionale.

A desfăşurat o prolifică activitate ştiinţifică finalizată cu studii şi lucrări publicate în totalitate. A participat ca student la săpături arheologice pe şantierele de la Râpa – Tinca, Medieşu Aurit – Castel, Marca (Sălaj), Medieşu Aurit, aşezare, majoritatea cu S. Dumitraşcu.

Între 1980 -1994 a efectuat săpături, singur sau în colaborare, pe şantiere arheologice la Sanislău, Acâş, Moftinu Mic, Căpleni, Carei (Ferma IAS), Carei – Bobald, Dumbrava, Tăşnad – Sere. În paralel, în perioada !978 – 1994 a efectuat cercetări arheologice de teren în zona de activitate a Muzeului careiean, respectiv zona nisipurilor între Curtuiuşeni şi Urziceni, valea Eriului, valea Crasnei, precum şi în zona Codrului şi Câmpia Someşană[1].

A elaborat şi publicat, printre altele:

1. Muzeul orăşenesc Carei – ghid, 1980, Oradea, în colaborare cu Carol Karacsonyi;. Un vas-biberon eneolitic descoperit la Ciumeşti, Satu Mare. Studii şi Comunicări vol. V – VI, 1980-1981, pp. 35-38.; Cutremure de pământ în judeţul Satu Mare până la 1900 (În colaborare cu Ana Iercoşan), Satu Mare. Studii şi Comunicări, V-VI, 1980-1981, pp. 565 – 576; Noi descoperiri arheologice în zona Carei, Satu Mare. Studii şi comunicări, VII-VIII, 1986-1987, pp. 139-158; Contribuţii la istoricul muzeului careian (în colaborare cu Ioan Nemeti şi Carol Karacsonyi), Satu Mare. Studii şi comunicări, VII-VIII, 1986-1987, pp. 477-488; Descoperiri traco-dacice din zona Careiului, Revista Muzeelor, 1987, nr. 4, pp. 3-6 ; Un cuptor de ars ceramică din epoca neolitică descoperit la Căpleni (jud. Satu Mare), ActaMP, XI, 1987, pp.73-76; Depozitul de bronzuri de la Carei, Thraco-Dacica, IX, 1988, pp.127-129 Descoperiri arheologice aparţinând epocii bronzului din zona Careiului (în colaborare cu I. Nemeti), Revista Muzeelor, 1991, 4; Săpături arheologice în aşezarea neolotică de la Căpleni (jud. Satu Mare), Satu Mare. Studii şi comunicări , vol. IX-X, 1992-1993, pp. 9-22

În septembrie 2017 am comemorat 18 ani de la regretabila sa dispariţie. A fost unicul fiu al familiei sale.

Buletin de Carei

comentarii

de Viorel Câmpean la 8 decembrie 2017 - 10:03

Un om deosebit, de oamenii… zilei. Când au trecut atâția ani de le trecerea lui Dincolo. Și totuși este atât de viu în amintirea celor care l-am cunoscut.

de EU la 8 decembrie 2017 - 14:09

deci,voi scrieti una alta,dar greselile nu vi le asumati?
poate mai are un copil ,dar poate voi nu stiti!!!!!

de EU la 8 decembrie 2017 - 14:10

Dumnezeu sa-l odihneasca.

de Buletin de Carei la 8 decembrie 2017 - 15:21

DECI, NETA IERCOSAN A FOST SINGURUL COPIL AL FAMILIEI SALE POTRIVIT DECLARATIILOR VADUVEI SALE.

de Stefan de Carei la 9 decembrie 2017 - 20:24

NETA IERCOSAN A AVUT SI DOCTORATUL.A FOST UN BUN ISTORIC SI ARHEOLOG,PACAT CA A TRECUT ASA DE REPEDE IN NEFIINTA.SOTIA SA A LUCRAT LA CENTRUL SEISMIC CAREI,CARE A FOST DESFIINTAT DE UNII”DESTEPTI”. NETA A PASTRAT FOTOGRAFIA UNICA FACUTA LA CAREI LA 25OCT.1944,REPREZENTAND DRAPELUL ROMANESC ARBORAT PE CATARGUL UNGURESC,CONSTRUIT IN ANUL 1941,LANGA CARE STA OSTASUL ROMAN ELIBERATOR.FOTOGRAFIA O VETI PUTEA VEDEA LA DEZVELIREA MONUMENTULUI REFUGIATILOR ROMANI DIN CAREI DIN ANUL 1940.

de Horia Mãrieș la 9 decembrie 2017 - 22:13

@Stefan de Carei.

Intâmplător, m-a interesat fotografia (datată 25 octombrie 1944).
Până acum am văzut două variante.

Prima, intr-o carte document despre eliberarea Careiului, scrisă de distinsul profesor Ioan Ciarnău. Din păcate, fotografia era una de calitate slabă, neclară, cred că a preluat-o si dânsul de pe undeva, dar dânsul n-are în privința asta nici o viă.

Vreau să spun că nu era o fotografie originală.

A doua, a fost publicată de prof. dr. Ioan Corneanu, dacă nu mă înșel, până și intr-un articol publicat in Buletin de Carei. Nu am răbdare să o caut acum in arhiva BdeC. Dânsul afirma în articol că este o fotografie originală pe care o păstrează acasă cu sfințenie.
Nici pomeneală de așa ceva, nuci pomeneală să fi fist una originală, culmea, in varianta apărută in BdeC, poza era chiar photoshop-ată (sic!), în sensul că tricolorul era colorat iar restul pozei era alb-negru.

Bref. Aș fi foarte interesat să văd (să am) versiunea digitală a fotografiei pe care dvs. sustineti că a deținut-o regretatul dr. Neța Iercoșan personalitate pe care eu, din păcate, nu am avut privilegiul și onoarea să-l cunosc.

Unde se află, cine deține azi acea fotografie?

Ca sã nu fie nici o neîntelegere, nici o confuzie, precizez cã mã refer la fotografia:

“NETA A PASTRAT FOTOGRAFIA UNICA FACUTA LA CAREI LA 25OCT1944, REPREZENTAND DRAPELUL ROMANESC ARBORAT PE CATARGUL UNGURESC, CONSTRUIT IN ANUL 1941”

Fotografia digitală, de bună calitate, cu monumentul si catargul unguresc construit la Carei in 1941 o am, am găsit-o pe net.

Cea despre care ati amintit dvs nu se gaseste pe net.
De ce???

Istoria neamului românesc, istoria precisă a zilei de 25 Octombrie 1944 nu este oare una extrem de importantă???

Vă sugerez să faceti un search serios pe net.
O să constati, așa cum am constatat și eu când am căutat (din motive legate de istoria familiei mele) că există extrem de puțin documente autentice si fotografii autentice referitoare STRICT la ziua in care Armata Română a eliberat orașul meu natal, orașul Carei. Zi care a coincis – voit sau nu – cu cea de a 23-a aniversare a zilei de naștere a Regelui Mihai I.

Mare păcat!

de Horia Mãrieș la 9 decembrie 2017 - 23:03

@Ștefan de Carei

Asta este fotografia “originală” care a fost păstrată de dr. Neța Iercoșan ???

“Fotografia realizată într-o  zi de 25 octombrie, a fost păstrată în arhiva personală a prof. dr. Ioan Corneanu. Ea are o valoare de simbol, o mărturie fără tăgadă ale acelor vremuri eroice ale Armatei Române.”

Care este de fapt adevărul???

Aveți curajul să-l dezvăluiți aici, adevărul, la Comentariiile de la BdeC?

Bine inteles, sub identitatea dvs. adevărată, nu sub porecla (de fapt anonimă) de “Ștefan de Carei”?

Ca să știm, totuși,că nu stăm de vorbă cu niște panglicari răuvoitori?

Carei 25 octombrie 1944 | Buletin de Carei, publicat la: 25 October 2015, autor prof. dr. Ioan Corneanu

http://www.buletindecarei.ro/2015/10/carei-25-octombrie-1944.html

de careian la 10 decembrie 2017 - 12:36

AM VAZUT O POZA LA MUZEUL MILITAR DIN BUCURESTI,CARE NICI NU SEAMANA CU CLADIREA DIN CAREI.

Lasati un comentariu