Mii de oameni au protestat la Budapesta împotriva atacurilor la libertatea presei

• publicat la: 25 iulie 2020
Mii de oameni au protestat la Budapesta împotriva atacurilor la libertatea presei

Mii de persoane au ieșit în  stradă  vineri seara la  Budapesta împotriva restricționării libertății presei din Ungaria, la chemarea partidului liberal de opoziție Momentum.  Cea mai mare publicație independentă din Ungaria este sub asediul guvernului lui Viktor Orban. Redactorul-șef al site-ului Index.hu a fost îndepărtat de la conducerea publicației, pentru ca apoi alți 70 de jurnaliști să-și dea demisia, în semn de susținere pentru a condamna presiunile politice, relatează Agerpres.

 

Participantii la miting au pornit de la cladirea in care se afla sediul redactiei site-ului de stiri index.hu si s-au indreptat spre resedinta oficiala a prim-ministrului Viktor Orban  din Castelul Buda scandand „Democratie!” si „Ne-am saturat!”

Redactorul-șef al site-ului, Szabolcs Dull, a fost îndepărtat din funcție la începutul acestei săptămâni fapt ce a atras numeroase nemulțumitri din partea celorlalți angajați. El a acuzat că independenţa instituției media este în pericol. Publicația este deținută printr-o organizație care a ajuns la începutul acestui an sub controlul unui om de afaceri cu simpatii pentru premierul Viktor Orban.

Cu exceptia index.hu, în Ungaria aproape că nu există mijloace de informare care să nu fie controlate de premierul Orban si anturajul său.

În urmă cu aproximativ o lună, Index.hu şi-a setat a devenit mai vocal în a semnala încercări din exterior de a influenţa conţinutul editorial.

După discuții eșuate cu managementul, în care au cerut repunerea în funcție a redactorului-șef demis, 70 de jurnaliști, oameni de caracter, au decis să renunțe, adică aproape toată echipa.

Fan declarat al premierului ungar Orban, primarul Kovacs aplică aceleași tactici privind controlul presei. Cei independenți sunt linșați mediatic de redacția din primăria Carei în lipsa oricăror probe de a demonta acuzațiile privind abuzurile din administrația Kovacs.

Buletin de Carei

sursa foto EPA

 

Lasati un comentariu