Colecţionari impătimiţi

• publicat la: 16 iulie 2011
Colecţionari impătimiţi

Unul din evenimentele  care au avut loc cu ocazia zilelor oraşului  a fost dubla expoziţie din holul Teatrului careiean şi anume expoziţia de cactuşi şi expoziţia de filatelie.Vă veţi intreba probabil ce au in comun cele două expoziţii.Inafară de spaţiul comun pe care l-au împărţit,amândouă au la bază pasiunea ce-i animă pe cei doi colectionari chiar dacă  tematica e diferită.Amândoi colecţionarii,prieteni de altfel, au depus eforturi de-a lungul timpului pentru a ajunge la stadiul de a prezenta o asemenea colecţie valoroasă.

Chiar dacă spatiul oferit de municipalitate pentru expunere nu a fost cea mai inspirată locaţie,aceasta fiind mai puţin frecventata de careieni,ing.Tiberiu Lorincz -filatelist şi Tar Alexandru şi Savu Mircea,ca reprezentanţi ai Asociaţiei Colecţionarilor de Cactuşi AZTEKIUM au oferit cu multă plăcere ,puţinilor vizitatori,detalii amănunţite despre colecţiile lor.

Lorincz Tiberiu ,filatelist din Satu-Mare,membru AFFR având tematica feroviară, ne vorbeşte cu patimă despre colecţia sa de timbre ,cărţi poştale, plicuri..Expozitia sa işi doreşte să marcheze “140 de ani de la inaugurarea liniei de cale ferată Debrecen-Valea lui Mihai- Carei.”

Această cale ferată a fost inaugurată la 5 iunie 1871,făcând parte din linia magistrală Debrecen –Satu-Mare- Corolevo-Sighetu Marmaţiei în lungime totală de 220 km..Existenţa ei uşura considerabil  transporturile militare în Ţara Maramureşului şi dădea posibilitatea exploatării intensive a lemnului  şi a sării din zonă, produse căutate  la acea vreme la Viena şi Budapesta.

Cei 70 de km  de cale ferată între Debrecen-Valea lui Mihai- Carei s-au inaugurat pe data de 5 iunie 1871,iar tronsonul următor de 38 km  între Carei şi Satu –Mare s-a inaugurat la data de 25 septembrie 1871.

De ce această temă ? “Deoarece este aproape de meseria mea de bază,de inginer constructor de cale ferată” ne marturiseste ing Lorincz Tiberiu ,care are o colecţie impresionantă de peste 3000 de timbre, sute de cărţi poştale,sute de plicuri speciale,carţi poştale “maxima” (ilustraţia de pe cartea poştală ,de pe timbru şi ştampila ocazională ,aceeaşi locomotive, aceelaşi eveniment  feroviar).

Regretul meu este că în asociaţia  filatelică ,în cercul filatelic, tineretul este mai puţin reprezentat .Din păcate tineretul nu este prea interesat de filatelie. Incet, încet, internetul devine un mijloc de comunicare mult mai rapid şi mult mai accesibil ,mai agreat de tot mai multă lume ,iar de multe ori nici pe plicurile de corespondenţă nu mai sunt lipite timbre ci a apărut ştampila mecanică.”

Consider că filatelia este un hoby şi are un rol pozitiv în educaţie şi instrucţie,care dezvoltă cultura generală ,disciplina,ordinea ,gustul estetic , spiritul de observaţie”adauga Tiberiu Lorincz.

Asociaţia Colecţionarilor de cactuşi AZTEKIUM Satu-Mare a fost reprezentată la Carei de Tar Alexandru şi  Savu Mircea.

Scopul asociaţiei este popularizarea cactuşilor precum şi dezvoltarea legăturilor între colecţionari.

Savu Mircea,un colecţionar impătimit de plante cu ţepi, ne prezintă expoziţia,oferindu-ne multe date despre aceste plante interesante cât şi despre pasiunea cu care  le colecţionează.Ni se ofera  totodată  si detalii despre asociaţia  Aztekium, singura asociaţie  de acest fel din ţara.

Evoluţia pasiunii  apare în funcţie de cunoaştere. Colecţionarea de cactuşi este un hoby , suntem pasionaţi de aceste plante minunate şi datorită libertăţii ,putem să facem deplasări în străinătate să vedem diferite expoziţii , dferite exemplare, să avem legături cu alţi colecţionari din ţară şi din străinătate .

Datorită acestui fapt putem oferi la cerere orice plantă  dorită din familia cactacee de oriunde din lume.”

Deşi nu este un domeniu prioritar al nostru putem oferi şi consultanţă pt cei care doresc să facă aranjamente interioare şi exterioare cu cactuşi.(tel 0261 768 325), precizeaza Mircea Savu.

Cei care au avut curiozitatea să treacă pragul acestor expoziţii au stat de vorbă pe-ndelete cu colecţionarii,afluxul redus de vizitatori oferindu-le in schimb posibilitatea de a oferi mai multe detalii şi amănunte doritorilor.

Rodica Pop

Lasati un comentariu