Supă rece cu iaurt şi castraveţi
Aceasta supă e un fel de mâncare specifică intregii zone a Balcanilor, fiind consumată in zilele caniculare si in Macedonia, Albania sau in Turcia. Bucătăria acestor ţări inlocuieste uneori castraveţii cu morcovi sau chiar cu salată foarte proaspătă.
Ingrediente
750 g iaurt (de preferintă, de oaie sau bivolită)
1/8 l lapte
zeama de la o lămâie
2 lingurite cu ulei de măsline
300 g castraveţi tineri
2 catei de usturoi
40 g miez de nucă tocată
2 linguri cu mărar tocat
sare
piper
Mod de preparare
Iaurtul il amesteci cu mixerul impreuna cu laptele, sarea, piperul zeama de lamaie si o lingura cu ulei de masline, apoi dai la rece. Castravetii ii cureti de coaja, ii tai pe jumatate si apoi in feliute foarte subtiri.
Cureti usturoiul, il tai marunt sau il zdrobesti si il calesti un pic in uleiul de masline ramas (o lingura). Pui castraveciorii si usturoiul in supa de iaurt, amesteci si miezul de nuca (lasi un pic din el pentru decor), si mararul.
Mai dai un pic la frigider, pentru ca aceasta supa se mananca foarte rece. Supa de iaurt o asezi in farfurii si presari restul de nuca tocata.
Sursa: Revista FEMEIA