Confecţionarea de panouri solare – la îndemâna oricui?

• publicat la: 9 februarie 2012
Confecţionarea de panouri solare – la îndemâna oricui?

Cercetătorul Andreas Mershin sustine că peste câţiva ani, confecţionarea unui panou solar după sistemul pe care l-a prezentat in publicaţia Scientific Reports va fi pur si simplu la indemâna oricui.

Mershin este unul din oamenii de ştiinţă din cadrul Massachusetts Institute of Technology din Boston si a pus la punct un sistem bazat pe utilizarea unui ansamblu de molecule, prin intermediul cărora plantele captează lumina solară, relatează ANSA.

Mershin propune stabilizarea acestuia cu ajutorul unui amestec de oxizi de titaniu si zinc, pentru a fi ulterior intins pe orice tip de suprafaţă expus luminii soarelui, cu scopul de a produce energie electrica.

„Stabilizatorul ar putea fi impachetat intr-un sac – in cativa ani, va fi destul sa se umple sacul cu iarba, sa se amestece bine si sa se plaseze continutul pe acoperis, fara alte complicatii”, a descris Mershin o posibila varianta de panou solar confectionat la domiciliu.

Potrivit sursei citate, sistemul propus de Mershin este atat de simplu, incat poate fi realizat la nivelul unui laborator de liceu, dar lipsesc cativa pasi inca pana la transformarea acestuia intr-o formula universala, care sa poata fi adaptata spre exemplu satelor africane lipsite de electricitate.

„Ar fi suficient sa se creasca eficienta cam de zece ori pentru a face ca totul sa fie extrem de convenabil, fiindca materia prima costa foarte putin”, a explicat Mershin, subliniind ca orice laborator din lume ar putea lucra la imbunatatirea sistemului sau.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu