Ministrul Ritli şi Raed Arafat la Satu Mare

• publicat la: 1 februarie 2012
Ministrul Ritli şi Raed Arafat la Satu Mare

Inaugurarea Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Satu Mare va avea loc în prezenţa ministrul Sănătății, Ritli Ladislau, alături de subsecretarul de stat Raed Arafat, care se vor afla duminică la Satu Mare.

Recepţia proiectului „Reabilitare şi extindere Spital Judeţean de Urgenţă Satu Mare va avea loc la ora 11,00, urmând apoi ca cei doi oficiali să  facă declaraţii de presă.

Proiectul presupune  crearea de spaţii moderne şi circuite conform reglementărilor OMS nr.1706/2007 privind funcţionarea UPU şi dotarea cu echipamente medicale performante conform reglementărilor OMS nr.1706/2007.

Scopul proiectului este alinierea la standardele europene privind asistenţa în domeniul medicinii de urgenţă cu impact major în creşterea ratei de supravieţuire a urgenţelor medico-chirurgicale, arhitectonică modernă în peisajul urbanistic local.

Noua UPU dispune de  o suprafaţă de 1187 mp, la parterul clădirii, spaţiu dedicat actului medical de urgenţă şi 500 mp amenajaţi în subsolul clădirii, folosit ca spaţiu administrativ. Până acum, Unitatea de Primiri Urgenţe funcţiona la parterul corpului A din cadrul Spitalului Judeţean Satu Mare, pe o suprafaţă de doar 452mp.

Unitatea de Primiri Urgenţe va avea spaţii de prelucrări sanitare şi de igienizare a cetăţenilor care intră în spaţiul de urgenţă, aparatură modernă, sistem de monitorizare, supraveghere video, cabinete moderne.

În cadrul UPU, funcţionează şi Sistemul de Telemedicină, care face posibilă legătura directă prin videoconferinţă cu centrele de excelenţă în medicină (Târgu Mureş, Iaşi, Bucureşti), sistem necesar pentru a se putea dezbate problemele medicale apărute în cazurile grave ce depăşesc resursele terapeutice ale SJU Satu Mare. În aceste cazuri se poate apela la transfer interclinic prin echipajele SMURD (Ambulanţa şi/sau elicopter). Tot în spaţiul urgenţelor este creat şi urmează a fi amenajat un sector dedicat strict tratamentelor de urgenţă stomatologice.

Investiţia totală este de 6,95 milioane lei, din care 2,23 milioane reprezintă contribuţia Consiliului Judeţean Satu Mare, iar restul a fost alocat de la Ministerul Sănătăţii.

Unitatea de primire urgenţe dispune de spaţii conexe acestei funcţiuni în conformitate cu normele europene şi legislaţiile naţionale în vigoare. Extinderea U.P.U. a fost realizată în curtea interioară delimitată de spital şi clădirea policlinicii astfel încât funcţionarea ei să fie în continuare în strânsă legătură cu toate secţiile spitalului şi ale policlinicii.

sursa Consiliul Judetean

Lasati un comentariu