În aşteptarea primului ministru Victor Ponta

• publicat la: 24 octombrie 2012
În aşteptarea primului ministru Victor Ponta

În fiecare an, pe 25 octombrie se sărbătorește Ziua Armatei Române, dată la care se     aniversează  victoria finală pentru eliberarea Transilvaniei de Nord.

Mai mult decât in oricare alt oraş al ţării,in municipiul Carei  data de 25 octombrie are o rezonanţă aparte,atât pentru cei care au purtat sau poartă cu mândrie uniforma militară cât şi pentru  etnicii români care au avut posibilitatea să se reintoarcă la casele lor după cei 4 ani de pribegie forţată  in urma  consecinţelor  Dictatului de la Viena din 1940.

Prin semnificaţia sa, această zi readuce in memoria noastră, a tuturor, faptele de arme ale ostaşilor căzuti pe câmpurile de lupta pentru apărarea fiinţei naţionale, pentru libertate şi siguranţa naţională.

Inaugurat in anul 1964 ca operă a sculptorului Vida Gheza şi a arhitectului Anton Dămboianu , Monumentul Ostaşului Român de la Carei adună in faţa sa,an de an,cele mai inalte oficialităţi ale momentului in semn de respect pentru jertfa supremă a ostaşilor Armatei Române.
Deşi un element simbol al oraşului,ansamblul monumental a fost lăsat in paragină in ultimii ani la fel ca şi  platoul din faţa acestuia,diverse alte spaţii verzi fiind considerate de mai mare importanţă decât acesta.Dacă  evenimentul avea loc in perioada primăverii,oaspeţii ar fi putut asista la o simfonie a lalelelor plantate recent pe spaţiile verzi de unde s-au scos tradiţionalii trandafiri care probabil deranjau prin simbolul lor.

Prin grija Consiliului Judeţean Satu Mare,a preşedintelui Adrian Stef,este pentru prima dată când Monumentul Ostaşului Român este curăţat  şi pregătit pentru marea sărbătoare a zilei Armatei Române.

Chiar dacă unii consideră monumentul o  ofensă adusă populaţiei maghiare,existând in ultimii ani  câteva incercări de a  amplasa in imediata apropiere a acestuia  statui  ale unor personalităţi de etnie maghiară dar  care au fost refuzate de insăşi cel contactat a le realiza in momentul deplasării la faţa locului,ansamblul monumental de la Carei rezistă impotriva vicisitudinilor vremii sau a celor maliţioşi.

Nici măcar afirmaţiile apărute in  portalul de ştiri de limba maghiară în 23.10.2012,intr-un articol nesemnat,potrivit cărora acest monument este realizat in stil socialist(…”jelenítik meg a szocialista realizmus stílusában”) nu pot aduce atingere  poporului român şi nu vor umbri sărbătoarea de mâine.

Mâine, 25 octombrie,manifestările de pe platoul din faţa Monumentului Ostaşului Român din Carei vor aduce laolaltă cele mai importante oficialităţi ale statului după preşedintele României.

Primul Ministru Victor Ponta va fi insoţit la Carei de preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului,preşedintele Senatului, domnul George Crin Laurenţiu ANTONESCU, preşedintele Camerei Deputaţilor, domnul Valeriu Ştefan ZGONEA, ministrul Apărării Naţionale, domnul Corneliu DOBRIŢOIU, şi ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, domnul Ovidiu SILAGHI.

In acelaşi articol la care am făcut referire mai sus,primarul Careiului,Eugen Kovacs,care deţine şi funcţia de preşedinte al organizaţiei locale a UDMR Carei, afirmă că vizita de mâine a Primului Ministru al României ii va da ocazia să ii solicite 3,6 milioane lei pentru …diverse.

Culmea ironiei face ca joi,25 octombrie 2012,Victor Ponta să fie acelaşi prim ministru al României ca şi cel din data de 26 iulie 2012,nimeni altul decât cel care apărea pe prima pagina a oficiosului UDMR Carei,intr-un articol semnat de nimeni altul decât consilierul personal ( plătit de Guvernul României) al primarului Kovacs Eugen, in postura de “sosie a lui Ceauşescu” imaginile fiind mai elocvente decât cuvintele.

Articolul apărea in ajunul referendumului din 29 iulie şi indemna populaţia de etnie maghiară la susţinerea preşedintelui Băsescu.

Nu este singurul articol in care preşedintele UDMR Carei işi exprimă punctul propriu de vedere,portalul de ştiri de limba maghiară afişând in data de 5 iulie un articol similar.

Nici CNADR din cadrul Ministerului  Tranporturilor  nu este ocolită de elucubraţiile preşedintelui UDMR Carei,primarul Kovacs,care in perioada campaniei dinaintea alegerilor locale  işi agaţă la cingătoare şi  finalizarea lucrărilor la şoseaua de centură a Careiului :

“Promit și voi realiza …

–         Terminarea construcției de șoselei de ocolire a Careiului”,conform unui afis electoral color apărut în “Gazeta de Nord-Vest”, la data 30 mai 2012, pag. 10-11.

La data începerii efective a lucrărilor acesteia,secretarul de stat Septimiu Buzaşu confirma realizarea acestei lucrpri prin contribuţia UE şi a Guvernului româniei,fapt consemnat şi de colegii de la   adevarul.ro sau gazetanord vest.

Potrivit unei informaţii de ultimă oră,joi,la ceremoniile de la Monumentul Ostaşului Român va  participa şi ministrul Educaţiei şi invăţământului,doamna Ecaterina Andronescu care mai apoi va face o vizită la o instituţie de invăţământ din oraş.

Am sugera doamnei ministru să viziteze si Colegiul Tehnic Iuliu Maniu,fost sediu al Prefecturii din perioada când aceasta era la Carei,construit   in 1780 dar atestat  documentar abia in 1810.

Impresionează sala festivă,spaţioasă, o bijuterie arhitectonică  cu  elemente de arhitectură Art Nouveau după renovarea din 1905,aflată în stare avansată de degradare şi care ar necesita fonduri pentru reablilitare care ar putea fi chiar reduse dacă  lucrările ar fi încredinţate unei firme  care să gestioneze cu mai multă responsabilitate banul public.

Şi dacă tot suntem la capitolul instituţii de învăţământ,în urma articolului Primaria  joacă alba-neagra cu gazul din şcoli,în portalul de stiri de limba maghiară agreat de primărie pentru exprimarea opiniilor sau mediatizarea evenimentelor,directorul Direcţiei de Sănătate şi Învăţământ din cadrul Primăriei Carei,Varna Levente afirmă că sistarea gazului la cele trei şcoli este …din vina acestora .

Várna Levente hírportálunknak elmondta továbbá azt, hogy a 128, 1,36 lejes tartozás miatt egyszerűen nem indították be a szolgáltatást a Simion Bărnuţiu Műszaki Gimnáziumban, a Iuliu Maniu Szakközépiskolában és a 2-es számú Általános Iskolában. A többi oktatási intézményben nem történt hasonló fennakadás. Hogy ki a hibás a ki nem fizetett számlákért, nem nevezték meg érdeklődésünkre, mindazonáltal nyilvánvalóan vagy az adminisztrálással foglalkozóknak, vagy éppen az iskolaigazgatóknak tudniuk kellett volna az elmaradásokról. Feltételezett figyelmetlenségük okán amúgy az önkormányzatnak ki kellett fizetnie a visszaüzemeltetési díjat, iskolánként mintegy 500 lejt például az 1,36 lejes hátralékért”.

Careienii cunosc situaţia şcolilor din oraş,cine sunt directorii lor ( şi cum se face că TOCMAI aceşti 3 directori „au uitat”  să urmărească restanţele)  şi vor  trage singuri concluziile,indiferent  de afirmaţiile apărute,constant,într-o anumită parte a presei.

Invităm înalţii oaspeţi ca după ceremoniile de mâine,să  arunce o privire şi dincolo de drumurile „bătătorite”   pentru ca deciziile domniilor lor să ţină seama de adevăratele realităţi de pe aceste meleaguri atât de indepărtate de locul unde se dă ora exactă în ţara noastră,România.

Daniela CIUTĂ

( pentru necunoscători a se remarca litera Ă total diferită de litera A din alfabetul limbii române)

comentarii

de coriolan la 24 octombrie 2012 - 19:39

Dureros de adevarat!Poate ca maine…….

de emil la 24 octombrie 2012 - 20:52

interesant, multumim pentru informatii si asteptam desfasurarea evenimentului. cat despre istoria trecuta si mai apropiata a acestor meleaguri, e bine ca exista si oameni care sa ne-o reaminteasca.
acuma nu cred ca se asteapta cineva ca primarul, al carui model de conducator este besescu, sa aprecieze modelul antonescu sau ponta.
si mai interesant este ca, pentru unii de-ai amiralului Polii, la 25 octombrie 1944 nu a avut loc vreo „eliberare”, ci este vorba de o „reocupare” a unui teritoriu! evident, pentru ei, 30 august 1940 nu a fost un dictat fascist, ci o decizie, o hotarare. iata ce zice nagykaroly.ro:
„Amint az ismeretes, 1944. október 25-én vonult be a szovjet vörös hadsereggel együtt a román katonaság a nyugat-szatmári városba – ezzel teljes egészében visszafoglalta a II. bécsi döntés előtti területét.”

de Horia la 24 octombrie 2012 - 22:12

Sarbatoarea zilei de 25 octombrie este o sarbatoare plina de semnificatii pentru toti romanii. lupta romanilor pentru Transilvania si campania impotriva nemtilor,dusa dincolo de granite au fost duse cu jertfe uriase de catre Armata Romana. In vest au luptat 567.000 de soldați romani. Dintre ei au murit cateva zeci de mii si au fost raniti in jur de 120000. Cu toate ca Romaniei nu i s-a recunoscut statutl de tara cobeligeranta alaturi de Alianta contra Germaniei se pare ca aceste jertfe sunt cele care au inclinat balanta inspre revenirea Transilvaniei in granitele Romaniei. Transilvania este romaneasca datorita zecilor de mii de morti de pe frontul vesti. Iar Monumentul prin fata caruia se va defila maine reprezinta recunostinta noastra, a romanilor, pentru cei care si-au lasat oasele pe campurile de lupta…

de USList la 25 octombrie 2012 - 01:13

Dragi USListi si locuitori ai orasului Carei,va asteptam in numar cat mai mare la Monumentul Ostasului Roman sa ne omagiem Eroii asa cum se cuvine , sa ne bucuram ca avem oaspeti in orasul nostru chiar pe presedintii nostri d-nul Ponta si d-nul Antonescu.Pentru ca sa traim momentul la intensitate maxima ne vom bucura de prezenta Preasfintitului Justin la acest eveniment.

de florin la 25 octombrie 2012 - 08:24

Aveti grija sa nu cumva il trimite ti pe viceprimar la vizita ministrului la un liceu.

cine stie unde ajunge…,e greu sa mergi unde nu ai mai fost niciodata

de Crisan la 28 octombrie 2012 - 15:09

Primul”gospodar”datornic incearca cu romanii vopsiti ce nu e reusit cu primul sau consilier platit din primarie.

Asa cum nu convinge pe nimeni cu fata sa de respectabil bun platitor de taxe si impozite si salarii la angajatii de pe Ecoului..aia cu carte de munca ca mai sunt si fara..asa va pati si cu produsele mintii sale bolnave impanate cu sovinismul fara margini ce il caracterizeaza.

Banii aruncati pe cosmetizare nu pot ascunde la infinit adevarul !

Speram ca ati aratat la primulministru Ponta pe ce ati cheltuit cei 30 de miliarde plus la Castel dati de la oras dar si banii pentru asfaltari de mantuiala dati la firmele udmr din salaj sau cele 2 milioane de euro dati pentru renovarea unei cladiri de amicii de la udmr satu mare…cred ca e putin invidios Ponta pt aceste sume ..sau poate …

de Horia Mărieș la 4 noiembrie 2012 - 12:47

Cele zece porunci ale lui Traian Băsescu pentru viitorul şef DNA
(sursa: Times New Roman, Joi, 01 Noiembrie 2012 16:41)

• Să aibă un indice de slugărnicie de minim 180;

• Să ştie mărcile lui preferate de ţigări şi whisky;

• Să deţină stenograme utile PDL-ului în campania electorală;

• Să nu râvnească la Elena Udrea;

• Să râdă la glumele lui proaste;

• Să nu ţină la băutură mai mult ca el;

• Să-l ancheteze pe Regele Mihai pe motiv că a fost slugă la ruşi;

• Să nu se închine la alţi securişti în afară de el;

• Să nu se uite chiorâş la el;

• Să vorbească agramat când e Eba de faţă.

Sunt convins că dacă respectă aceste 10 porunci, viitorul șef al DNA va avea timp să se ocupe serios și de cei doi aflați în fotografia de la începutul articolului. Ar cam fi deja cazul.

Lasati un comentariu