Proiect transfrontalier pentru Parcul Dendrologic. Precedentul a fost pentru Grădina Castelului

• publicat la: 14 iunie 2018
Proiect transfrontalier pentru Parcul Dendrologic. Precedentul a fost pentru Grădina Castelului

Primăria Carei demarează un nou proiect transfrontalier pentru Parcul Dendrologic monument istoric de secol XVIII,  ROHU-103 „Protejarea comuna a valorilor naturale transfrontaliere Carei-Nyiradony “, finanţat din fondurile Programului INTERREG V-A România-Ungaria.  Acum 5 ani a fost implementat un proiect transfrontalier tot pentru realizare alei şi plantări de arbori şi flori dar Parcul Dendrologic  a fost denumit Grădina Castelului.

După tăierile masive de arbori din Parcul Dendrologic fără nicio aprobare de la Ministerul Culturii, primăria a demarat un proiect transfrontalier în 2013 pentru …Grădina castelului Karolyi de parcă ar fi vorba de 2 spaţii diferite…Parc şi Grădină.

Şi atunci, lansarea de proiect a avut loc tot la ora 10 dimineata.

http://www.buletindecarei.ro/2013/10/misterele-primariei-cine-ascunde-o-lansare-de-proiect.html

Azi, 14 iunie 2018, conferința de deschidere a proiectului ROHU-103 „Protejarea comuna a valorilor naturale transfrontaliere Carei-Nyiradony “ a avut loc tot la ora 10,00 dimineaţa.

Obiectivele proiectului sunt: plantări de arbori cu valoare dendrologică ridicată, specii indigene și exotice, realizarea de alei, plantări de iris în Parcul dendrologic din Carei, realizarea unor spații verzi cu aspect peisagistic deosebit (tunel de plante/flori), realizarea de rute tematice în parcul careian, amenajarea unei expoziții sezoniere de plante în aer liber pe timpul verii și instalarea unui patinoar mobil pe timp de iarnă, crearea unei rute tematice Iris, accesibile cu bicicleta, din Nyiradony până în Carei.
În continuare, Czirjak Eva a prezentat partea maghiară a proiectului: plantări de iris în pădurea Fenyi, dezvoltarea parcului conacului Gencsy și marcarea unui traseu pentru pietoni și bicicliști care să lege Nyiradony de Carei, prin punctul de trecere a frontierei Horea-Omboly.

Şi primul proiect avea ca obiective realizarea de alei în Parcul Dendrologic precum şi plantări de arbori şi flori. Zeci de mii de euro au fost alocaţi pentru plantări de flori dar Parcul Dendrologic  nu are niciun rond de flori întreţinut.

Fondurile Programului INTERREG V-A România-Ungaria se alocă pentru proiecte care din 5 în 5 ani au ca scop realizarea de alei în Parcul Dendrologic Carei sau faptul că Parcul Dendrologic a fost denumit la primul proiect Grădină face posibilă obţinerea de fonduri fără verificări ?

http://www.buletindecarei.ro/2014/02/gradina-sau-parc-dendrologic-in-functie-de-imprejurari.html

Secretarul de stat al Guvernului Ungariei, Taso Laszlo, a fost prezent astăzi la Carei şi a încurajat  cooperarea dintre Carei și Nyiradony, acesta este primul proiect transfrontalier depus împreună de cele două localități dar speră că vor mai urma și altele.

Buletin de Carei

 

comentarii

de MARTA la 16 iunie 2018 - 21:54

iar au nevoie de ceva casuta de vacanta pedincolo

Lasati un comentariu