100 de ani de la vizita Regelui Ferdinand Întregitorul la Carei. Manifestare expozițională

• publicat la: 16 mai 2019
100 de ani de la vizita Regelui Ferdinand Întregitorul la Carei. Manifestare expozițională

Sâmbătă, 18  mai 2019, de la ora 17,00 va avea loc manifestarea expozițională ”100 de ani de la vizita Regelui Ferdinand și a Reginei Maria în județul Satu Mare – Carei 25 Mai 1919”. Primăria Carei nu promovează acest eveniment marcant și grandios pentru istoria orașului la fel cum promovează activități ale angajaților săi. O notificare banală  apare pe anunțul referitor la Noaptea Muzeelor la fel cum a fost și cu anunțul referitor la  sărbătoarea din 9 mai 2019 pe acele afișe terne din oraș. Nu a  fost respectată  de fapt nici ținuta Reginei Maria de la muzeul figurilor de ceară , știut fiind că regina a purtat mereu un costum popular tradițional pe parcursul vizitei în Transilvania.

În 25 Mai 2019 se împlinesc 100 de ani de la vizita familiei regale în județ.  Trecând prin mai multe localități din partea de Vest a României, în data de 25 Mai 1919 Regele Ferdinand și Regina Maria au poposit la Carei.  Oraşul Carei a fost vizitat la 25 mai 1919, devenind un Ierusalim al recunoştinţei, întrucât au venit aici la o jumătate de an de la Marea Unire reprezentanţi din tot ţinutul nord-vestic, repetându-se într-un fel participarea de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918. Era un moment încărcat de emoţionantă rememorare.

http://www.buletindecarei.ro/2015/01/vizita-la-carei-a-regelui-ferdinand-al-romaniei.html

Iuliu Maniu,aflat la Careii Mari încă din prima parte a lunii aprilie,a fost cel care a pregătit  în amănunt vizita Suveranilor României.

Astfel, în dimineaţa zilei de 25 mai 1919,la gara din Careii Mari, Regele Ferdinand al României este întâmpinat de către toate feţele bisericesti din oraş,fără deosebire de confesiune, de mulţime de popor si armată, de către preotul Vasiliu Pătcaşiu  împreună cu renumitul cor din Hotoan, despre care se consemnează în Cronica Hotoanului”, Ed. Citadela, Satu Mare, 2012, pp. 167-169).

Primirea grandioasă ce i s-a făcut familiei regale române, numai în poveşti are păreche. Au fost de faţă peste 12 mii ostaşi de toată branşa iar poporul adunat de toate clasele din comitatele Sătmar, Chioar, Ţara Oaşului, Maramureş şi Sălaj în număr peste 30 mii /(…)/ Fie binecuvântată ziua măreaţă şi de vecinică dulce amintire.”

Fiecare amănunt din vizita de la Carei a fost surprins şi redat în imagini. Traseul străbătut a fost  gară- centru – castel.

La gară, Maiestatea Sa a  primit raportul generalului Traian Moșoiu.

Oşenii veniţi la Carei, aflaţi azi, la aproape un secol de la eveniment, în lumea de dincolo, au realizat în 1919 un arc peste milenii. Aceşti încăpăţânaţi de la hotarul nord-vestic al românităţii, descendenţi ai dacilor liberi, războinici retraşi în Nord, după ce l-au pierdut tragic la anul 106 d. Hr. pe Decebal, iată că şi-au regăsit Regele la 1919, după aproape două milenii, în persoana lui Ferdinand I cel Loial. Urmaşii celor ce n-au putut fi protejaţi de Zamolxe, au aflat îndurare la Dumnezeu, ca semn că istoria mai şi repară unele nedreptăţi.
Pentru marcarea acestui moment, în data de 18.05.2019, începând cu ora 17:00, la Castelul Karolyi din Carei, Consiliul Județean Satu Mare, Muzeul Județean Satu Mare, Muzeul Național Peleș, Muzeul Național al Unirii Alba Iuliu, Colegiul Național Horea, Cloșca și Crișan Alba Iuliu, Muzeul Orășenesc Carei și Asociația Civică Tempora Satu Mare, vor organiza expoziția ”100 de ani de la vizita Regelui Ferdinand și a Reginei Maria în județul Satu Mare – Carei 25 Mai 1919”.

Buletin de Carei

http://www.buletindecarei.ro/2017/05/expozitie-de-fotografie-dedicata-familiei-regale-la-carei-diferita-de-cea-a-figurilor-de-ceara-imbracamintea-care-face-diferenta.html

Am făcut o captură cu pagina Primăriei Carei la ora la care am postat acest material pentru a se vedea că nu se dorește scoaterea în evidență a acestui eveniment marcant din istoria noastră locală. Ca să vă dați seama ce compendiu de istorie locală dorește să editeze primarul…,,nu provocați maghiarii,,.

comentarii

Raspunsuri

Lasati un comentariu