Ziua Eroilor în Cimitirul Eroilor de la Valea Uzului

• publicat la: 20 mai 2019
Ziua Eroilor în Cimitirul Eroilor de la Valea Uzului

Cultul Strămoșilor nu se negociază! Ziua Eroilor, 6 iunie 2019,  în Cimitirul Eroilor Români de la Valea Uzului!
NU guvernul decide unde au murit Eroii Români, ci Istoria. Negocierile politice nu pot sterge sângele românilor.
Există o întreagă dezbatere pe tema amplasamentului Cimitirului de la Valea Uzului, dacă acesta apartine de Bacău sau de Harghita; bineînțeles că apartine de Bacău, căci așa spun actele cadastrale, DAR nu această chestiune pur tehnică contează cel mai mult!

Adică dacă prin absurd ar aparține de jud. Harghita, Eroii Români nu mai încap în cimitir? S-ar schimba cumva Istoria? S-ar spăla sângele luptătorilor? Nu am mai avea voie să-i cinstim pe militarii români din cele două Războaie Mondiale?

Păi dacă mâine guvernul hotărăște în urma negocierilor cu UDMR că Cimitirul apartine de Harghita ce facem? Liviu Dragnea negociază cu UDMR, dar nu negociază un ”teren”, ci un principiu de fapt: „Instituțiile statului trebuie să se aşeze la masă în zilele următoare pentru a stabili în primul rând grăniţuirea, pentru că acolo este o dispută între două localităţi, una din Harghita şi una din Bacău, Dărmăneşti şi Sânmartin, dacă nu greşesc, care-şi dispută un teren.

Unii spun că pe un cimitir existent au venit şi au pus peste nişte morminte existente nişte cruci şi spun că e profanare de morminte, alţii spun că nu, că e terenul lor. Problemele astea nu se rezolvă aşa. Astea sunt chestiuni cu o simbolistică foarte mare şi aici trebuie foarte multă cumpătare, înţelepciune şi toată lumea aşezată la masă să vadă care este de fapt hotarul”, a declarat Liviu Dragnea. Domnu Liviu, un Hotar este pe Tisa si celalalt pe Nistru. ”De la Nistru pân’la Tisa” așa cum spunea Eminescu si cum spune Istoria este teritoriu românesc. De la Nistru până la Tisa pământul este plămădit cu oasele si sângele Sfinților, Eroilor, Martirilor si Voievozilor noștri. Pe tot acest Teritoriu se pot înălța Cruci în memoria lor, pe tot acest Teritoriu, noi, românii, avem Datoria să-i cinstim așa cum se cuvine. Domnule presedinte PSD, partid de guvernământ, aici nu este vorba de o ”dispută” între Sânmartin si Dărmănești, de parcă te-ai duce acolo să vezi cui te adresezi dacă vrei să cumperi un teren pentru a-ți face o vilă în plus.

Mai rămâne să întrebi cât costă si dacă e extra sau intravilan…noi nu cerem voie unui primar din Sânmartin să-i comemorăm pe eroi, căci nici Eroii nu au cerut voie nimănui să moară pentru Țară. Nu au mers pe front cu „bună ziua, ne dați voie să ne jertfim?”

.
De Ziua LOR vom fi acolo! Si nu numai atunci, ci ori de câte ori vom putea să punem la mormintele lor o lumânare, o icoană sau un steag tricolor. Suntem în România, de la Nistru până la Tisa, răspundem în fața mortilor noștri Prezent! 6 iunie 2019 la Cimitirul Eroilor de la Valea Uzului.

Mihai Tîrnoveanu, președinte Calea Neamului

Lasati un comentariu