Dobânzile la credite in lei scad

• publicat la: 21 iulie 2011
Dobânzile la credite in lei scad

Creditele la lei işi continuă scăderea costurilor, aşa cum anunţau şi oficialii BNR cu câteva zile in urmă, in conditiile in care piaţa imprumuturilor nu arăta prea bine in România. Lipsa cererii i-a făcut pe bancheri să se axeze mai mult pe creditele imobiliare, acolo unde işi mai pot recupera din pierderi dacă debitorul nu mai poate plăti, prin vânzarea garanţiei.

Cu toate acestea, unii români incă mai caută credite de nevoi personale de până in 10.000 de lei. Dacă la inceputul lunii, indicele Robor la 3 luni avea o valoare de 5,49%, luni, acesta scăzuse pana la 5,35%, potrivit informatiilor furnizate de banca centrală. Calculele pe care Ziare.com le-a făcut au avut ca elemente orientative un credit de 10.000 de lei, accesat pe o perioadă de 36 de luni.

Una dintre cele mai mari dobânzi pentru creditele de nevoie personale in moneda natională se găseşte la OTP Bank, 13,93%. Pentru a face toate calcuele, in cazul acestui finantator am luat in considerare un venit de 2.000 de lei. DAE este de 14,99%, iar rata acestui imprumut de 341,44 de lei. La finalul contractului veti returna aproximativ 12.300 de lei.

Comisionul de analiză pe care-l percepe banca, in cazul acestui credit, este de 0 lei, iar cel de administrare lunară este de 0%. Banca impune si o dobândă penalizatoare, de 15,93%, in cazul in care veti inregistra intârzieri la plata ratelor.

BRD are o oferta si mai scumpă din punct de vedere al ratei (doar in primul an), chiar dacă DAE este mai mică, cu aproape un procent. Lunar, pentru creditul luat in calcul mai sus va trebui să plătiti intre 312 lei si 351 lei.

Dobânda acestui credit este de 7,5%, dar DAE se ridică la 13,02%. Printre costurile aferente acestui imprumut se află si o asigurare care valoreaza 0,087%, dar si un comision de gestiune lunar de 0,4% din sold. Dobânzile prevăzute in contract totalizează aproximativ 1.200 de lei, in timp ce comisioanele mai ridică pretul cu incă vreo 770 de lei, astfel ca, pana la final, veti avea de dat aproape 12.000 de lei, dacă parametrii rămân neschimbati.

Una dintre cele mai mici rate la credite o veti găsi la Banca Transilvania, cel putin daca ne luam dupa calculatorul băncii pe care-l găsiti pe site-ul propriu. Rata este una fixă si ajunge la 336 de lei pe lună. Dobânda este de 12,8%, iar DAE 13,58%. Faţă de creditul de la BRD, aici veti plăti pana la maturitatea contractului cu 100 de lei mai mult.

La ING Bank, conditiile atât ale ratei, cât si ale celorlalti factori se aseamănă cu cei ai Băncii Transilvania. Rata este tot 336 de lei, pentru creditul ING Personal Aniversar. DAE pentru acest imprumut ajunge la 16,09%.

Si CEC Bank are o ofertă care se incadrează in parametrii asemănători cu celelalte bănci. Spre exemplu, dobânda este de 9,99% (banca nu prezinta DAE). Comisionul lunar de gestiune este de 0,25% din sold.

Dacă nu fluctuează costurile creditului pana la final, prima rata o veti avea de 347 de lei, in timp ce ultima va scădea la 307 lei. Până la final, veţi avea de rambursat o suma cu 20% mai mare decat creditul initial. Rata dobanzii insumeaza 80% din costurile creditului, iar comisioanele doar 20%.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu